کد خبر: 1177956
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۳:۰۰
خوانشی از «دانشگاه پهلوی شیراز به روایت اسناد»
دانشگاهی که قرار بود تحصیل کرده سلطنت طلب تربیت کند! اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، تلاش دارد تا فعالیت دانشگاه پهلوی شیراز را به روایت اسناد برجای مانده مورد بازخوانی قرار دهد.

اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، تلاش دارد تا فعالیت دانشگاه پهلوی شیراز را به روایت اسناد برجای مانده مورد بازخوانی قرار دهد. این پژوهش توسط فرزاد سلیمانی و مجتبی سلطانی احمدی انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در اشارتی کوتاه، اینگونه به معرفی این کتاب پرداخته است: «سیاست‌های باستان‌گرایانه در دوره پهلوی دوم، موجب شد تا موقعیت خاص فارس به‌ویژه شیراز به عنوان مهد تمدن ایران باستان، مورد توجه کارگزاران حکومت قرار بگیرد و تأسیس دانشگاه پهلوی به عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه خاورمیانه، با شناخت از وضعیت خاص این منطقه صورت گرفت. دانشجویان دانشگاه پهلوی ویژگی‌های متمایزی نسبت به سایر دانشجویان کشور داشتند، زیرا به‌واسطه ارتباطاتی که این دانشگاه با سایر دانشگاه‌های جهان داشت، اکثر دانشجویان با آگاهی از وضعیت سایر کشور‌های پیشرفته و مقایسه آن‌ها با اوضاع کشور خود، در پی یافتن علل عقب‌ماندگی ایران و جست‌وجوی راهکار‌های پیشرفت و بالندگی آن بودند. رژیم پهلوی درصدد بود با تأسیس دانشگاه پهلوی نسل وفادار به سلطنت را تربیت کند، ولی حضور گسترده دانشجویان دانشگاه پهلوی در اعتصابات، تظاهرات، تحصن‌ها و سخنرانی‌ها، ائتلاف و همکاری آن‌ها با سایر گروه‌های اجتماعی مردم شیراز، نشان داد که به رغم سرمایه‌گذاری و تبلیغات گسترده در شیراز، توفیقی در این کار نیافته است. با قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و شروع جنبش دینی- سیاسی، دانشجویان نیز متأثر از این جنبش به فعالیت پرداختند و تا پیروزی انقلاب اسلامی، با جریان عمومی نهضت همراه بودند....»
همانگونه که در بخش پیشین اشارت رفت، رژیم از آن روی به تأسیس دانشگاه پهلوی شیراز مبادرت ورزید که «تحصیلکرده سلطنت طلب» تربیت نماید. با این همه روندی که در عمل طی شد، به تقابل جدی دانشجویان این دانشگاه با رژیم پهلوی انجامید. در بخشی از این کتاب، یکی از شواهد این امر، به ترتیب پی‌آمده ذکر شده است: «مبارزات دانشجویی علیه رژیم پهلوی و سلطه امریکا در ایران، در دهه ۵۰ به اوج خود رسید و دامنه‌های وسیعی پیدا کرد. از سوی دیگر رژیم پهلوی با حساسیت تمام روی کوچک‌ترین حرکت‌های دانشجویی، اعمال قدرت کرده و از دستگاه سرکوب خود استفاده می‌کرد. در یکی از اسناد به جای مانده از مبارزات دانشجویی در سال ۱۳۵۱، با اشاره به حوادث ۱۶ آذر دانشگاه‌ها، گزارش نخست‌وزیری با امضای هویدا به محمدرضا پهلوی ارسال شده است. در این گزارش که به سرکوب، دستگیری و بازجویی دانشجویان تصریح شده آمده است: تیمسار سپهبد دکتر ایادی. خواهشمند است مراتب زیر را به شرف عرض پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر برسانید. امروز صبح کمیسیونی با حضور وزیر دربار شاهنشاهی، رؤسای ساواک و شهربانی و نمایندگان ستاد بزرگ ارتشتاران در نخست‌وزیری تشکیل و وضع دانشگاه شیراز دقیقاً بررسی شده است. در حدود ۳۰۰ نفر از دانشجویان اعتصاب کرده، در دانشکده پزشکی مانده و خارج نمی‌شوند. قرار شد طبق طرح ضداغتشاش، عمل شود. به این صورت که تعدادی افراد ارتش سوم در اختیار شهربانی شیراز قرار گرفته و وارد عمل شوند. در اصفهان هم دانشجویان دانشکده داروسازی اعتصاب کرده‌اند، دستور داده شد فوراً شورای دانشگاه اصفهان محرکین را که در حدود ۱۰ نفر بودند، از دانشگاه اخراج و تحویل نظام وظیفه نماید. در مورد دانشگاه اصفهان، بازجویی از محرکین ادامه دارد. تاکنون چهار نفر از ۱۰ نفر بازداشت‌شدگان، محرک اصلی شناخته شده‌اند. چاکر امیرعباس هویدا....»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار