مشاور وزیر اقتصاد از کاهش سهمیه آرد یکچهارم نانواییها خبر داد و گفت: ۷۵درصد نانواییهای سراسر کشور با عدمتغییر یا افزایش سهمیه آرد مواجه شدهاند.
به گزارش تسنیم، محمد جلال، مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: با توجه به سهمیه شناور نانواییها به طور متوسط یکچهارم نانواییها سهمیه آردشان کاهش یافته است. جلال افزود: در مرحله شناورسازی، کاهش و افزایش سهمیه آرد نانواییها دائمی نیست. منطق طرح بر این پایه است که وقتی عملیات فروش نان به صورت طبیعی انجام میشود، با عدمتغییر یا افزایش سهمیه مواجه خواهند شد، اما اگر تراکنش غیرواقعی ثبت شود یا فروش نان انجام نشود، سهمیه آرد نانوایان کم خواهد شد، البته برای آن دسته از نانوایان که با کاهش سهمیه مواجه شدهاند جای نگرانی وجود ندارد و در صورت برگشت به روال عادی عرضه نان سهمیه آنها اصلاح خواهد شد.
وی گفت: در مورد نانوایانی هم که سهمیه آنها افزایش یافته یا تغییری نکرده است، باید به این نکته توجه کرد که این روند مشروط به تداوم رفتار متعهدانه آنهاست. تعداد کارتخوانهای هوشمند عرضه نان نصبشده در نانواییها به عدد ۱۰۰ هزار رسیده است؛ کارتخوانهایی که علاوه بر عرضه نان در تعیین سهمیه آرد نانواییها هم نقش اساسی دارند. سهمیهها در ماههای اخیر در برخی نانواییها افزایش و در برخی دیگر کاهش داشته است. وی افزود، اصولاً در این طرح منطقی که حاکم بر طرح است این است که تا زمانی که نان در اختیار مردم قرار میگیرد، تخصیص آرد یارانهای هیچگونه محدودیتی ندارد، نانوایان مبتنی بر دادههایی که در سامانه وجود دارد و یکپارچگیای که بین سامانه خرید آرد و سامانه فروش نان یعنی کارتخوانهای هوشمند در کشور شکل گرفته، وظیفهای دارند مبنی بر اینکه عرضه عمومی نان را به مردم انجام دهند. در خریدهای خاص و پرحجم هم تحت عنوان فروش کسبوکارها خریدهای با حجم بالا را ثبت بکنند که توضیح فرایندش برای نانوایان داده شده است و ما همچنان در حال تکمیل فرایند اطلاعرسانی هستیم. بعد از اینکه این تکلیف برای نانوایان روشن شد، تراکنشهایی که توسط نانوایان در هر روز ثبت میشود در یک بازه زمانی یک ماهه در دوره گذشته آنها، مورد بررسی قرار میگیرد، ضریب تبدیلی تعریف شده که نانهای فروختهشده به مردم بعد از پردازش سامانه و تشخیص تراکنشهای واقعی تبدیل به آرد معادلش میشود و در هر دوره زمانی که نانوایان خرید را انجام میدهند که در استانهای مختلف دورههای ۱۰ روزه، ۱۵ روزه و یک ماهه هست، متناسب با عملکرد گذشته خودشان، آرد را دریافت میکنند. پس اگر فروش به صورت کامل انجام نشده باشد، ساعتهای کاری رعایت نشده باشد، تنوع مشتریان ثبتشده در سامانه به قدر کافی نباشد، خود به خود نانوا تجربه کاهش را خواهد داشت. در واقع تراکنشهای غیرواقعی و عدمتراکنش دلیل اصلی کاهش است، اصولاً هر گونه عرضه نان به مردم وقتی به صورت صحیح انجام میشود، بدون هیچ نگرانی برای نانوا آرد معادلش تخصیص داده خواهد شد.
مشاور وزیر اقتصاد گفت: برای اینکه فرایند آموزش و اطلاع نانوا از وضعیت اینکه چه تراکنشی احیاناً منجر به کاهش میشود یک مسیر پویا تعریف کردیم، طبق گزارشی که اخیراً من دریافت کردهام، روزانه ما به طور متوسط هزار تماس با مرکز تماسی که پیشبینیشده داریم که سؤالات نانوایان در خصوص دلایل کاهش سهمیهها پاسخ داده میشود. نکته بعدی اینکه نانوایان ممکن است دچار بیاطلاعی باشند یا اطلاع کمی داشته باشند، در این دو ماهی که ما از مرحله شناورسازی عبور کردیم، با ارفاقات بسیار بالا نظام اختصاص سهمیه آردشان رقم خورده است تا آسیبی به منافع نانوایان وارد نشود. وی افزود، نکته سوم اینکه اصولاً رفتار متعارف یک عدد ثابتی ندارد که ما بتوانیم در قالب یک بخشنامه آن را اعلام بکنیم. ما فرهنگ مصرف نان توسط مردم در استانهای مختلف را وقتی در سامانه تحلیل میکنیم، کاملاً متمایز است. عرضی که ما داریم این است که زمانی که شما از طریق کارتخوان هوشمند به مردم نان عرضه میکنید، باید مطمئن باشید فروش نان به مردم انجام میشود، البته در فصول مختلف مصارف تغییر میکند. در فصل سرد و در فصل گرم و اصولاً عدد ثابت تعیین کردن هم میتواند ضرر برای نانوا داشته باشد و هم غیرواقعی باشد.