کد خبر: 1153787
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۲:۳۰

کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه افزایش سرمایه و تبدیل دارایی غیرمولد به مولد، راه‌های مختلفی برای رفع ناترازی بانک‌هاست، گفت: بانک مرکزی به بانک‌ها برای رفع ناترازی شش ماه فرصت داده و با توجه به اختیاراتی که برای تعیین تکلیف بانک‌های ناتراز دریافت کرده است، می‌تواند اقدام بزرگی انجام دهد.
یوسف کاووسی درباره رفع ناترازی بانک‌ها اظهار داشت: ناترازی بانک‌ها یکی از مشکلات اقتصادی و بانکی است که نزدیک ۴۰سال کشور با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند.
وی گفت: با جایگزینی بانکداری اسلامی، مجلس شورای اسلامی تکالیف زیادی را در قالب بودجه‌های سنواتی، برنامه‌های پنج ساله و کسری بودجه‌ای و کسری بودجه‌ای به بانک‌ها تحمیل کرده و دلیل اصلی دولت‌ها برای دست‌اندازی به منابع بانک‌هاست.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بانک‌ها در کشور مطالبات زیادی دارند و بیشترین بدهکاران نظام بانکی، شرکت‌های دولتی، مؤسسات و نهاد‌های دولتی هستند. وی با بیان اینکه بانک‌ها با گذشت زمان برای رفع تکالیف و شرط بقا اقداماتی را انجام دادند، توضیح داد: بانک‌های خصوصی در شرایط ناتراز باید به سهامدار پاسخگو باشند، در نتیجه بانک‌ها به ذی‌نفعان خود تسهیلات می‌دهند و هر بانک شرکت‌های چندلایه برای اعطای وام ایجاد می‌کند.
بانک‌ها تسهیلات با نرخ سود ۲۰درصد به زیرمجموعه خود می‌دهند
کاووسی بیان کرد: در شرایطی در کشور تورم بالای ۵۰درصد وجود دارد، بانک‌ها تسهیلات ۲۰درصد به زیرمجموعه خود می‌دهند و ۳۰درصد سود می‌کنند و در سال‌های بعد به دلیل تورم افزایش سرمایه دارند و دارایی آن‌ها ارزش چندبرابری دارد.
وی ادامه داد: بانک‌ها برای تأمین منابع خود از بازار بین‌بانکی و بانک مرکزی منابع با نرخ ۱۸درصد دریافت می‌کنند و در این مرحله است که ناترازی بانک‌ها معنی پیدا می‌کند و این موضوع تبدیل به رویه‌ای می‌شود که ذی‌نفعان بانک‌ها تأسیس می‌کنند تا منابع ارزان را به سمت خود هدایت کنند و ناترازی بانک‌ها تشدید می‌شود و نمی‌توانند با بانک‌های بین‌المللی ارتباط برقرار کنند، چون ناتراز هستند.
این کارشناس اقتصادی درباره دیگر دلایل ناترازی بانک‌ها گفت: در کشور ما، چون مسائل سیاسی، امنیتی و اجتماعی اولویت دارند، هر کدام از بانک‌ها که کمبود منابع داشته باشند، دولت به یاری آن‌ها می‌شتابد. برای نمونه مؤسسات اعتباری غیرمجاز که دولت ۳۰هزارمیلیارد تومان هزینه کرد یا در بحث ادغام بانک‌ها و مؤسسات نظامی که نزدیک ۱۱۰هزارمیلیارد تومان کسری داشتند و ادغام شد.
وی اظهار داشت: با توجه به عواملی که بیان شد، هم اکنون ناترازی بانک‌ها گریبان دولت را گرفته است و تزریق‌هایی که بانک مرکزی انجام داده موجب افزایش چندبرابری نقدینگی شده و پایه پولی نیز رشد داشته و در کنار افزایش تورم به اقشار جامعه آسیب زده است.
بانک مرکزی باید سال‌ها قبل اقداماتی برای کنترل ناترازی بانک‌ها انجام می‌داد
کاووسی با تأکید بر اینکه بانک مرکزی باید سال‌ها قبل اقداماتی برای کنترل ناترازی بانک‌ها انجام می‌داد، گفت: نسبت کفایت سرمایه، نسبت بدهی به دارایی و نسبت‌های درآمد به مطالبات مشکوک‌الوصول در دنیا انجام می‌شود و این دستورالعمل‌ها در بانک مرکزی تدوین شده، اما ابلاغ نشده است.
وی ادامه داد: دولت به این نتیجه رسید که اسکناس چاپ و از این طریق مشکلات را برطرف کند، اما شاهد بودیم که نه تنها چاپ اسکناس نتیجه مثبتی نداشت بلکه مشکلاتی را برای کشور به وجود آورد. در این شرایط دولت تصمیم گرفت بانک‌ها ناترازی خود را از راه‌هایی همچون افزایش سرمایه و واگذاری دارایی غیرمولد برطرف کنند و اگر موفق نشدند بانک مرکزی باید به سمت ادغام و انحلال بانک‌ها برود.
این کارشناس اقتصادی گفت: بانک مرکزی به بانک‌ها فرصت داد تا شش ماه اقدامات لازم را برای رفع ناترازی انجام دهند و با توجه به اختیاراتی که بانک مرکزی برای تعیین تکلیف بانک‌های ناتراز دریافت کرده است، می‌تواند اقدام بزرگی انجام دهد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار