
معصومه طاهري
محمود سلاميان تهيهكننده كودك داراي كارشناسي كارگرداني سينماست كه از سال 1379 تا 1387 در مؤسسه فرهنگي روايت فتح كارگرداني و تدوين كرده است. آخرين كارگرداني وي مربوط به برنامه روتين «آستانه» درگروه كودك و نوجوان شبكه اول بوده است، از آن به بعد تاكنون به طور جديتري وارد كار تهيهكنندگي شد و بيش از 88هزار دقيقه در شبكههاي اول، دو، سه، جام جم، الكوثر، كودك و نوجوان و اميد برنامهسازي داشته است و از سال 94 مدير گروه توليدات ويژه شبكه كودك و نوجوان و همينطور مدير خانه توليدات تلويزيوني كودك و نوجوان مركز اوج بوده است. سلاميان چند سالي ميشود كه تهيهكنندگي مجموعه عروسكي «ململ» را به عهده دارد برنامه تلويزيونياي كه با اجراي بره محبوب بچهها و گلي پخش ميشود. گفتوگوي ما را با اين تهيهكننده بخوانيد.
چرا از كارگرداني وارد حوزه تهيهكنندگي شديد؟توليد برنامهها و ايدههايي كه داشتم يكسري اقتضائات خاص داشت كه كسي غير از خودم نميتوانست شرايط مناسب را مهيا كند. از اين جهت تصميم گرفتم مديريت كل توليد پروژهها را خودم به عهده بگيرم.
شما ظاهراً شروع كارتان در بحث دفاع مقدسي بوده، چه ربطي به كودك و نوجوان دارد؟بله، من فارغالتحصيل هنرستان فيلمسازي روايت فتح بودم و بهخاطر همين كارگرداني آثار جدي خودم را در مؤسسه فرهنگي روايت فتح شروع كردم. نكته جالب اينجاست كه تقريباً 90 درصد برنامههايي كه آنجا توليد كردم همگي مستقيم يا غيرمستقيم به حوزه كودك و نوجوان مربوط ميشد. از همين رو از ابتدا كشش فكري خاصي نسبت به كار در حوزه كودك و نوجوان داشتهام.
مهمترين كاري كه تا حالا ساختيد به نظرتان چه كاري بوده؟در حوزه برنامههاي كودك، مجموعه «ململ» بود و در حوزه برنامههاي نوجوان «عصر بخير بچهها». درحال حاضر«ململ» يكي ازمحبوبترين شخصيتهاي عروسكي رسانه ملي است و طبق نظرسنجيهاي انجام شده كودكان ارتباط بسيار خوبي با اين عروسك برقرار كردهاند. البته لازم بهذكر است كه «ململ» از سال 88 تا 91 در شبكه دو سيما، از سال 91 تا 93 در شبكه جهاني جام جم و از اسفند 95 هم در شبكه كودك سيما به صورت روتين و زنده پخش داشته است. برنامه «عصر بخير بچهها» هم در سال 88 و 89 جزو برنامههاي محبوب نوجوان بود و طبق نظرسنجي رسمي سازمان صداوسيما در چهار فصل پياپي محبوبترين برنامه نوجوان سيما معرفي شد.
برنامه شما كه نيازي به پخش زنده ندارد پس چرا پخش زنده داشتيد؟درباره «عصر بخير بچهها» اين نكته حائز اهميت است كه چند اتفاق جديد در برنامهسازي نوجوان در آن رخ داد. يكي پوشش حاشيه سفر مقام معظم رهبري به استان كردستان در سال88 بود، يكي پخش زنده و روزانه سفر به مناطق جنگي هشت سال دفاع مقدس در راهيان نور بود، كه براي اولين بار رخ ميداد و ديگري پوشش رسانهاي فعال همه جشنوارههاي ملي و بينالمللي حوزه كودك و نوجوان بود كه در اين برنامه انجام ميشد و مورد استقبال خوب مديران ارشد سازمان و مردم هم قرار ميگرفت. برنامه زنده سختيها، استرس و فشار رواني بسيار سنگيني دارد، ولي درعوض نشاط و پويايي كه در توليد برنامه زنده و ارتباط با مخاطب هست در هيچ قالب ديگري وجود ندارد. اين روح پويايي و ارتباط آنلاين با مخاطب براي من بسيار جذاب است.
«ململ» يكي از عروسكهاي شناخته شده كودك در دهه 80 است كه ظاهراً بعد از مدتها وقفه دوباره از سال 84 احيا شد. چه شد كه به توليد اين عروسك رسيديد؟از ابتداي سال 94 مذاكراتي بهطور مداوم با دكتر سرشار مدير شبكه كودك صورت گرفت و اتاق فكري هم تشكيل شد و در نهايت به طرح فعلي «ململ» رسيديم كه دوباره در قالب يك شخصيت ستاره عروسكي احيا شود. طبق آمارهاي مختلفي كه ميگرفتيم مخاطبان ما از خردسال تا جوان بود و گستره خوبي از مخاطبان رسانه را متوجه خودش كرده بود و احياي دوبارهاش ميتواند موج جديدي را ايجاد كند.
خب اين از احياي خود عروسك، چطور «ململ» پيدا شد؟طراحي «ململ» حدود چهار ماه طول كشيد. در قدم اول دنبال طراحي شخصيت غيرانساني بوديم، چون وقتي مجري و بازيگر وجود دارد و به بهترين شكل ميتواند با مخاطب ارتباط برقرار كند نيازي به عروسك انساني نيست. در شكلهاي حيوانات مختلف هم بررسيهاي زيادي كرديم و نهايتاً به تيپ بره رسيديم كه هم بكر بود و نمونه ايراني نداشت، هم گوشتخوار و وحشي نبود، هم ارتباط مفيدي با محيطزيست داشت و هم خصوصيات جذاب و خاصي ميتوانستيم در شناسنامه شخصيتياش خلق كنيم، تا اينكه در ارديبهشت 1388 ململ وارد آنتن رسانه شد و در مدت تنها چند روز به سرعت مخاطبان خودش را جذب كرد و در فضاي مجازي هم بهصورت گسترده و توسط مخاطبان محبوبيت كسب كرد.
از اول عروسك گردان و صداي «ململ» با خانم محمدي بود؟عروسكگردان «ململ» در بيشترين زمان خانم آزاده محمدي بود، گوينده ململ از ابتدا تا سال 92 خانم مريم احمدي بود و در سري جديد خانم تينا هاشمي است. تأثير ايدههاي خلاقانه عروسكگردان و گوينده «ململ» در ميزان محبوبيتش بسيار مهم بوده و هست. «ململ» عروسكي است كه تيم توليد برنامه به شدت در موردش حساسيت دارند و مدام در حال ايدهپردازي و روتوش هستيم.
«ململ» چند تا مجري داشته؟تاكنون سه تا مجري داشته است. از ابتدا تا سال 89 حسين اكبري بود. سال 90 علي مرادي بود و از سال 91 تا امروز هم خانم فاطمه اميني كه در نقش يك دختر حدود 8 يا 9 ساله به نام گلي ايفاي نقش ميكند.
هرچند خانم احمدي توانايي اجراي يك تيپ كودكانه را دارند، ولي باورپذيري نوجوان بودنش كمي سخت است. اين موضوع براي مخاطبين نوجوان وكودك شما چطور حل شده؟اسمش فاطمه اميني است. لحن اجرا و خصوصياتي كه در شخصيت خود ايشان هست و كودك درون بسيار فعالي كه دارد تيپ شخصيتش را براي مخاطب جذاب و قابل قبول كرده خانم احمدي اسم گوينده عروسك «ململ» بوده است.
به نظرتان اين استقبال به چه دليل بود و چرا بعد از سفر رهبري اين موج كم شد؟اول اينكه استقبال كم نشد و هميشه ميزان مشاركت مخاطب در برنامه خيلي بالا بوده است. موضوع پيامكي ما در آن روزهاي سفر تبريك مردم به مناسبت ورود حضرت آقا به استانشان و خيرمقدم و احساسشان نسبت به اين اتفاق بود. يكي از مباحث مطروحه درباره عروسكهاي محبوب بحث صنعت بازي است كه هم در بحث توليد ملي و هم هويت بومي در بازاري كه پر از محصولات خارجي با هويت خارجي است نقش بسزايي دارد.
در كارتان تيم روانشناسي هم داشتهايد؟بله. اتاق فكر برنامه از سريهاي قبلي تا سري جديد از ايدهها و نظرات كارشناسان مختلفي همچون دكتر عليرضا رحيمي، دكتر حسام سيف زرگر، حجتالاسلام فاطميمنش و خانم دكتر فعال بهره برده است.
«ململ» در نمايشگاه كتاب هم حضور دارد؟نه؛ امسال به تشخيص مدير گروه كودك شركت نكرديم چون معتقد بودند آنجا شلوغ است و از كيفيت برنامه كم ميكند، اما قبلاً هرسال به نمايشگاه كتاب ميرفتيم و در شبكههاي دو و جامجم هم برنامه پخش ميشد. حجم استقبال بچهها و خانوادهها بسيار زياد بود. مسابقات كتابخواني برگزار ميشد و ميزان مشاركت بچهها در تهيه كتاب و مطالعه خيلي خوب بود حتي آنجا بچهها پيشنهاد ميدادند كتابهاي قصه «ململ» منتشر شود كه روي همين پيشنهادها هم اقداماتي در دست اجرا داريم.