به گزارش گاردين، اينكه عربستان در كنار ترويج نوع خاصي از اسلام كه مدنظر خودش در جهان است و در حال اجراي جنگ نيابتي در منطقه است حقيقت واضحي است، اما همه اينها براي نفت يا سنتهاي اين كشور نيست بلكه عربستان تا زماني ميتواند به اين سياست ادامه دهد كه بتواند هزينه آن را پرداخت كرده و پول خرج كند.
گاردين از زبان دولت انگليس مينويسد ما زماني با شاه ايران رابطه داشتيم و تا چند هفته قبل از فرار وي، به اين كشور سلاح صادر ميكرديم، پس از فروپاشي نظام شاهنشاهي، غرب به ثباتي كه عربستان ميتوانست در منطقه ايجاد كند احساس نياز كرد اما در حال حاضر به سادگي ميتوان پيشبيني كرد كه اين مسئله احتمالاً به زودي پايان خواهد يافت و شرايط در منطقه براي منافع غرب بسيار فاجعهبار خواهد شد.
ريچارد ويلسون معتقد است پول عربستان در حال تمام شدن است و بهرغم تلاشها براي جلوگيري از آن به نظر ميرسد روند رو به ورشكستگي اين كشور توقفناپذير است.
كاهش قيمت نفت در بازار جهاني و كاهش تقاضاي نفت در منطقه باعث شده است كه جريان ورود پول به عربستان كاهش يابد.
جيم مككلاسكي از كارشناسان انگليسي معتقد است وقتي كه افراد شخصي دست به فروش سلاح در بازار بينالمللي ميزنند ما آن را قاچاق اسلحه ميناميم اما وقتي كه اين اقدام از سوي دولت انجام ميشود به آن تلاش براي حفظ اشتغال يا كمك به همپيمانان خود ميگوييم.
در حال حاضر انگليس دومين صادركننده سلاح در جهان محسوب ميشود كه بخش قابل توجهي از اين صادرات به شعلهور شدن جنگ در خاورميانه منجر ميشود.
ما به كشورهايي سلاح ميفروشيم كه متهم به جنايات جنگي هستند يا نام آنها در ليست كشورهاي با سابقه نامطلوب در زمينه رعايت حقوق بشر وزارت امور خارجه قرار دارد.
سال گذشته ما 7/1ميليارد دلار به عربستان سلاح صادر كرديم و در حال حاضر قراردادي را به ارزش 2/9 ميليارد دلار براي تأمين سلاح مورد نياز اين كشور طي يك دهه آينده با عربستان بستهايم.