کد خبر: 710442
تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۱

عبدالفتاح السيسي ژنرالي که اکنون در قامت رئيس‌جمهور مصر ايفاي نقش مي‌کند در مصاحبه با الشرق الاوسط دو واژه کليد را به کار مي‌برد. نخست آنکه سقوط مصر به منزله 50 سال بحران در منطقه خواهد بود در حالي که ايجاد يک مصر قدرتمند مي‌تواند زمينه‌ساز ثبات و امنيت در منطقه گردد.

دوم آنکه وي تاکيد مي‌کند که امنيت خليج فارس همان امنيت مصر است و آن دو از هم جداشدني نيست. مفهوم سخنان وي در مرحله اول چنان القاء مي‌سازد که مصر براي امنيت کشورهاي عربي حوزه خليج‌فارس اهميت بسياري قائل است و از آنها دفاع خواهد کرد. حال اين سئوال مطرح مي‌شود که منظور السيسي از واژگان مذکور چيست و چه چيزي را مطرح مي‌سازد؟

با توجه به نوع روابط السيسي با کشورهاي عربي به ويژه عربستان و نيز کشورهاي غربي مي‌توان گفت که السيسي پيامي آشکار براي اين کشورها و حتي صهيونيستها ارسال کرده که محور آن را برجسته‌سازي نقش خود در معادلات منطقه تشکيل مي‌دهد. اين امر زماني بيشتر آشکار مي‌شود که مصر از يک سو حماس را در ليست گروه‌هاي تروريستي قرار داده و از سوي ديگر بر توان ارتش مصر براي مبارزه با تروريسم در آفريقا و غرب آسيا تاکيد کرده است. السيسي در چند جبهه وارد شده و سعي دارد تا خود را پيروز اين ميدان‌ها نشان دهد.

حال اين سئوال مطرح مي‌شود تهديداتي که السيسي مطرح مي‌سازد شامل چيست؟ بخشي از اين تهديدات شامل غزه مي‌شود. السيسي در حالي به توسعه روابط با تشکيلات خودگردان پرداخته که همزمان حماس را در ليست گره‌هاي تروريستي قرار داده است. السيسي با اين اقدامات اين امر را مورد تاکيد قرار مي‌دهد که تنها عامل اجراي طرح غرب براي حفظ تشکيلات خودگردان و مقابله با مقاومت غزه است چنانکه همزمان ضمن مسدود نگاه داشتن گذرگاه رفح، در صحراي سينا عليه تونلهاي فلسطيني عمليات نظامي صورت داده و به نوعي در امنيت رژيم صهيونيستي مشارکت نموده است.

بخش ديگر پيام السيسي در قالب توان مصر براي احياي پاي عربيسم و ارتش عربي است. غرب و عربستان با چالشي به نام مقاومت و دستاوردهاي آن مواجه است به گونه‌اي که حتي اصل ناجي بودن آمريکا براي امنيت منطقه را زير رسوايي برده و مقاومت محور اميد منطقه گرديده است. آنچه سياست غربي ـ عربي در منطقه گرديده احياي پاي عربيسم به عنوان محور امنيت منطقه است تا شايد با اين حربه مقاومت را کم‌رنگ سازد. اين امر زماني تقويت مي‌شود که عربستان و آمريکا از طرح تبديل شوراي همکاري خليج‌فارس به اتحاديه خليج‌فارس با حضور اردن و مصر خبر داده‌اند. السيسي با برجسته‌سازي توانايي‌هاي ارتش مصر و با ادعاي مبارزه با داعش سعي دارد تا خود را محور طرح تشکيل پان عربيسم معرفي نمايد که هم از سوي مردم و هم از سوي دولتهاي منطقه مور حمايت قرار مي‌گيرد.

نکته ديگر آنکه السيسي سقوط مصر را برابر با احياي اخوان مي‌داند که چالشي براي کشورهاي عربي خواهد بود که بر روابط اين کشورهاي غرب نيز تاثير خواهد داشت.

السيسي خود را کانون مبارزه با اخوان مصرفي مي‌نمايد که حتي در ساير کشورها از جمله در ليبي نيز اين طرح را پيگيري مي‌کند. حال اين سئوال مطرح مي‌شود که السيسي با اين پيام‌ها چه اهدافي را پيگيري مي‌کند؟ بخش عمده اين رفتارها شامل دريافت کمکهاي اقتصادي از کشورهاي عربي و غربي است که تاثير بسياري بر تثبيت قدرت السيسي خواهد داشت.

السيسي انتظار دارد که ائتلاف غربي و عربي وي را به عنوان رئيس‌جمهور مطلق مصر بپذيرند و او را در رسيدن به پارلمان يک دست ياري نمايند.

در همين حال وي خواستار واگذاري فرماندهي ارتش متحد عربي (پان عربيسم) به مصر مي‌باشد که نقشي برجسته براي وي در منطقه خواهد بود. السيسي به نوعي سعي دارد تا ديکتاتوري خود را پنهان و چهره‌اي مانند عبد‌الناصر براي خود براي مردم مصر و منطقه ايجاد نمايد. نکته نهايي اينکه وي خواستار حذف حاميان اخوان در منطقه است که شامل ترکيه و قطر مي‌شود چنانکه وي در مصاحبه خود تاکيد مي‌کند که روابط با ترکيه امکان‌پذير نمي‌باشد چرا که در امور مصر و کشورهاي عربي دخالت مي‌کند.

به هر تقدير مي‌توان گفت که السيسي نه تنها سلطه به مصر بلکه تبديل شدن به مولفه‌هاي منطقه‌اي را پيگيري مي‌کند و تلاش دارد تا از بحران منطقه و چالشهاي غربي، عربي و صهيونيستي براي تبديل شدن به قدرت منطقه‌اي بهره گيرد چنانکه همواره بر واژه امنيت خليج فارس امنيت مصر مي‌باشد تاکيد دارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار