
موضوع آلوده بودن برنجهاي وارداتي كه از دولت گذشته آغاز شده، همچنان ادامه دارد به طوري وزارت بهداشت برنجهاي هندي را آلوده و سازمان استاندارد آن را سالم اعلام ميكند و در اين ميان توزيع اين برنجها از سوي دولت در قالب سبد كالايي نيز به ابهامات بازار و احتمال تباني با واردكنندگان دامن زده است.
حدود يك و نيم ماه گذشته وزارت بهداشت اعلام كرد كه پنج نوع برند ايراني آلوده بوده و بايد از سطح بازار جمعآوري شود. اعلام اين خبر، با واكنش انجمن برنج و برنج كاران شمال همراه شد و در نهايت وزارت بهداشت با آزمايش مجدد اين برندها به اشتباه خود پي برد و مشخص شد كه برنجهاي وارداتي دراين كيسهها بستهبندي شده است. در پي تنشي كه در استان گيلان به راه افتاده بود، كميسيون بهداشت مجلس وارد موضوع شد و با برگزاري جلسه با نمايندگان وزارت جهاد كشاورزي و انجمن برنج ايران تصميم گرفت كه دو نماينده از كميسيون و وزارت جهاد به هند عازم شوند و با تحقيقات ميداني و سنجش موقعيت كشت برنجهاي هندي، آلوده بودن يا نبودن آن را گزارش دهند. در اين خصوص جميل عليزاده شايق، دبير انجمن برنج ايران معتقد است كه اعلام آلودگي برنج، بدون آزمايشات دقيق و كارشناسي كار اشتباهي است و شايعه پراكني بازار را دچار نابساماني كرده و مردم را دچار نگراني ميكند.
وي در گفت و گو با «جوان» در پاسخ به اين سؤال كه آيا با گزارش ميداني كه مد نظر مجلس است، ميتوان به سلامت برنج پي برد، ميافزايد: ظاهراً اين كارشناسان ميتوانند، اما بهتر است اين موضوع را از كميسيون بهداشت بپرسيد.
عليزاده شايق با اشاره به اشتباه دولت در اعلام توزيع برنج هندي در سبد كالا ميگويد: بعد از اين همه ابهامات و شايعاتي كه درباره برنجهاي ايراني و هندي به راه افتاده، توزيع در قالب سبد كالا درست نبوده، زيرا مسئولان بايد اعلام ميكردند كه پنج كيلو برنج وارداتي در اين سبد قرار گرفته است و مردم را دچار نگراني نميكردند. وي با انتقاد از عملكرد دولت در عدم حمايت از توليدكنندگان داخلي تصريح ميكند: انجمن براي توزيع برنج اعلام آمادگي كرد اما با اين استدلال كه سالانه 600 هزار تن كمبود برنج داريم، چگونه ميتوانيد برنج مورد نياز سبد كالا را تأمين كنيد، از خريد برنج داخلي خودداري كردند. وي قيمت بهترين نوع برنج را در شمال 6500 تا 7 هزار تومان و برنج پر محصول را 3 هزار تومان اعلام و تأكيد ميكند: برنج هندي وارداتي كيلويي 1200 تومان است اما 3 تا 4هزار و 500 تومان به دست مصرفكننده ميرسد و اگر دولت اعتقادي به حمايت از توليد داخل داشت براي هر سبد كالا 35 هزار تومان هزينه ميكرد كه واقعاًً اين رقم براي دولت بسيار ناچيز است.
يك كشور ثالث، سلامت برنجهاي هندي را آزمايش كند
دراين ميان نكته قابل توجه اظهارات اخير يك عضو هيئت رئيسه كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس است كه در پاسخ به انتقادات مطرح شده درباره عدم سلامت برنج هندي در سبد كالاي دولت پيشنهاد ميدهد: يك كشور ثالث، آب و خاك محل كشت اين برنجها را آزمايش كند و نتيجه آن اعلام شود تا خيال مردم راحت شود. هدايتالله ميرمرادزهي ميگويد: بحث آلودگي كه از سوي برخي مطرح ميشود نياز به آزمايش دارد. سازمانهايي مثل غذا و دارو و سازمان استاندارد در كشور وجود دارند. اينكه جو رواني درست شود و بگويند آلودگي وجود دارد، بدون اين كه سندي وجود داشته باشد، قابل استناد نيست. ميرمرادزهي تأكيد ميكند: حل اختلاف پيش آمده در مورد برنجهاي وارداتي هندي آسان است و اگر اين برنجها، آزمايش شود و سندش در اختيار مردم قرار گيرد، مسئله حل ميشود. به گفته دبير انجمن برنج، شايعات و اظهارات متناقض موجب بياعتمادي مجلس و مردم شده و به گزارشهاي سازمان استاندارد و وزارت بهداشت ديگر نميتوان استناد كرد. وي با تأكيد بر حفظ بازار ميافزايد: حدود دو سال است كه شايعات آلودگي برنجهاي ايراني به راه افتاده، اما اين برنجها همچنان وارد و مصرف ميشود، از اين رو دولتمردان به دور از سياسي كاري و شايد حمايت از واردكنندگان برنج و. . . موضوع آلودگي را براي هميشه به پايان برسانند.