کد خبر: 506178
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
منابع ديپلماتيك اظهارات آمانو را نشانه خوبي براي مذاكرات نمي‌دانند

 مجموع اين تحولات باعث شده كه يك عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس احتمال تعليق مذاكرات را مطرح كند. 

به گزارش «جوان»، معاونين سعيد جليلي و كاترين اشتون از اواسط هفته قبل رايزني‌هاي تازه‌اي را شروع كرده‌اند تا دور جديد مذاكرات ۱+۵ با ايران شروع شود؛ مذاكراتي كه ظاهراً تا اين لحظه به يك توافق براي از سرگيري مذاكرات بين طرفين منجر نشده است. ظاهراً هر دو طرف بر سر اين موضوع كه مذاكرات بايد اواخر ژانويه از سر گرفته شود، اتفاق نظر دارند ولي درباره زمان مذاكرات توافقي به دست نيامده است. 

روز پنج‌شنبه يك منبع روس در گفت و گو با خبرگزاري ريانووستي گفت كه ايران و ۱+۵ به توفق رسيده‌اند كه اواخر ماه ژانويه يعني قبل از دهم بهمن ماه در استانبول دور جديد مذاكرات را برگزار كنند، ولي هنوز يك روز از اعلام اين خبر نگذشته بود كه صحت آن زير سؤال رفت. سرگئي ريابكف معاون وزير خارجه روسيه روز جمعه از اينكه بر سر زمان و مكان مذاكرات توافقي انجام نشده، ابزار نگراني كرد و در گفت و گو با اينترفكس گفت: « در گذشته هم زمان هايي بوده كه ما بر سر توافق مكان و زمان مذاكرات دچار آشفتگي بوديم و الان نيز همين وضع است. » 

برخي منابع مي‌گويند توافق بر سر مكان و زمان مذاكرات هنوز به دست نيامده و به همين خاطر بعيد است تداركات و مسائل لجستيكي اجازه دهد طرفين اواخر ژانويه سر ميزه مذاكره بنشينند، ولي ريابكف با واكنش به اين مسئله كه ممكن است مذاكرات به تعويق بيفتد گفت كه مسكو خواستار اين است كه انرژي كنوني براي مذاكرات ادامه پيدا كرده و «بدون تعويق قابل ملاحظه‌اي» ادامه پيدا كند. او در عين حال از اظهار نظر در اين باره كه كدام يك از طرفين باعث مشكل هستند، خودداري كرد. 

اختلاف بر سر مكان
منابع نزديك به گفت و گوهاي هسته‌اي در تهران مي‌گويند كه ايران چندان مايل نيست كه محل مذاكرات در استانبول تركيه باشد و ظاهراً اصل بحث هم به اختلاف‌هاي تهران با آنكارا بر سر سوريه برمي گردد كه به نظر مقام‌هاي ايراني باعث شده ايران اعتماد به بي‌طرفي آنكارا را از دست بدهد. يك ديپلمات ايراني روز گذشته به سايت «ايران هسته‌اي» نزديك به شوراي عالي امنيت ملي تأييد كرده كه درباره اينكه زمان مذاكرات اواخر ژانويه باشد، نوعي توافق غير‌قطعي وجود دارد. اين ديپلمات درباره مكان مذاكرات گفت: «گر چه استانبول به عنوان يك گزينه مطرح است، اما گفته مي‌شود مكان‌هاي ديگري هم نامزد برگزاري مذاكرات شده‌اند. » پيش‌تر برخي منابع به طور غير‌رسمي، بغداد، مسكو و اين اواخر هم دهلي نو را به عنوان مكان پيشنهادي تهران اعلام كرده بودند. 

با اين حال، منابع امريكايي سعي دارند بگويند كه عدم توافق نهايي براي شروع مذاكرات، نوعي بازي با زمان است. يك منبع امريكايي در گفت‌و‌گو با بخش «بك چنل» سايت ال مانيتور نزديك به كاخ سفيد گفته‌ كه عدم توافق بر سر مكان و زمان مذاكرات يك نشانه نامبارك از قطعي نبودن تصميم‌ها در داخل ايران بر سر شروع مذاكرات است. يك كارشناس كنترل تسليحات در واشنگتن در گفت و گو با ال مانيتور گفته است: « اگر ايراني‌ها «بله »بگويند، تا به يك توافق گام به گام برسيم، ما آماده هستيم. » ديدگاه‌ها در تهران متفاوت است و برخي ناظران مي‌گويند كه واشنگتن اساساً به دنبال توافق نيست، بلكه به مسئله هسته‌اي از دريچه انتخابات خردادماه در ايران نگاه مي‌كند. به گفته برخي تحليلگران در تهران، امريكايي‌ها مي‌خواهند تا جاي ممكن، مذاكرات به انتخابات در ايران نزديك شود تا مسئله هسته‌اي را به يك چالش انتخاباتي در ايران تبديل كنند. 

تعويق...، شايد هم تعليق
مذاكرات چهارشنبه اين هفته ايران با آژانس مي‌تواند در در جهت‌گيري مثبت يا منفي گفت‌وگو‌هاي ايران با ۱+۵ تاثير قطعي داشته باشد. مقام‌هاي ايراني ماه قبل در تهران با معاون آمانو در تهران به يك توافق غير قطعي دست پيدا كردند و قرار شد ديپلمات‌هاي آژانس اين توافق را براي تأييد نهايي آمانو به وين ببرند. حالا به فاصله‌اي حدود سه هفته‌اي، از وين خبر مي‌رسد كه آمانو حاضر نيست اين توافق را بپذيرد. آمانو روز جمعه در يك اظهار نظر در ژاپن نسبت به توافق با ايران ابراز بدبيني كرد و گفت كه توافق با ايران در هاله‌اي از ابهام قرار دارد.
 
آمانو گفته است: « مذاكره با ايران يك چالش است. يك گام رو به جلو لزوماً به يك گام رو به جلوي ديگر منتهي نمي‌شود. ممكن است بعد از يك گام رو به جلو، دو گام رو به عقب يا حتي سه گام رو به عقب داشته باشيم. ما نمي‌دانيم آيا مي‌توانيم مسائل باقي مانده را حل كنيم يا خير». وي افزود: «من اميدوارم برنامه اتمي مورد ترديد ايران به شكلي صلح آميز و از طريق تلاش‌هاي ديپلماتيك حل و فصل شود. من دوست دارم ايران درك كند همكاري با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي بهترين كار ممكن است». 

مدير كل آژانس همچنين گفته است كه به مذاكرات درباره امكان دسترسي بازرسان آژانس انرژي اتمي به تاسيسات نظامي پارچين در جنوب شرق تهران خوش‌بين نيست. اين اظهار نظر آمانو باعث شده كه ناظران در تهران نه تنها نسبت به مذاكرات اين هفته با آژانس بد‌بين باشند، بلكه درباره اثرات منفي آن بر مذاكرات آتي با ۱+۵ هم هشدار بدهند. گاردين روز جمعه از قول ديپلمات‌ها نوشته كه تاريخ مذاكرات احتمالاً به تعويق خواهد افتاد، ولي حقيقت‌پور نايب رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران پا را از اين هم فراتر گذشته و گفته كه با توجه به نوع عملكرد آژانس انرژي اتمي و غرب در خصوص مذاكره با ايران، احتمال دارد كه اعضاي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس، گزينه تعليق مذاكرات از سوي ايران را مورد بررسي قرار دهند و به عنوان يك گزينه از سوي ايران بر روي ميز مذاكره قرار دهند. ‌حقيقت‌پور تصريح‌ كرد: احساس ما اين است كه طرف مقابل ايران در مذاكرات هسته‌اي به دنبال طولاني كردن اين موضوع بوده و نمي‌خواهند كه اين مذاكرات به نتيجه برسند. همانطور كه هميشه عنوان كرده‌ايم ما آماده مذاكره هستيم، اما طرف مقابل با اين رويكرد نشان مي‌دهد كه تمايلي به اين كار ندارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار