
به گزارش«جوان» اين در حالي است كه يك مقام آگاه در صنعت بيمه از اختصاص اعتبار جديد چند ميليارد دلاري براي بيمه نفتكشهاي ايراني از سوي دولت گفت كه ضربه كامل و نهايي ايران براي شكست تحريم نفتي قلمداد ميشود.
به گفته اين مقام آگاه اعتبار مصوب دولت در اختيار بيمه مركزي ميگيرد و تا كنون ۱۰ درصد آن پرداخت شده است. در يك ماه اخير با وجود تشديد تحريمهاي نفتي، برخي از كشورهاي مقصد صادرات نفت ايران خريد خود را افزايش دادهاند و دولت ژاپن نيز پوشش بيمهاي به ارزش ۷. ۶ ميليارد دلار براي كشتيهاي حامل نفت ايران به ژاپن فراهم كرده است.
از سوي ديگر هم هونگ سوكوو وزير اقتصاد كره جنوبي در جديدترين اظهار نظر خود گفت، مسائل مربوط به واردات نفت از ايران «به خوبي و بدون مشكل خاصي حل خواهد شد و شركتهاي كرهاي قادر خواهند بود به هر ميزان كه بخواهند به ايران صادرات داشته باشند.»
واردات نفت كره جنوبي از ايران در ماه جولاي و به دنبال اجراي تحريمهاي اتحاديه اروپا به حالت تعليق درآمد. اين تحريمها تانكرهاي نفتي را از بهره مندي از پوشش بيمهاي براي محمولههاي نفتي ايران محروم ميسازد كه با توجه به اقدام ايران اين مشكل هم برطرف خواهد شد. يك مقام شركت هيوندا اويل بانك، اوايل ماه جاري گفته بود، مقامات ايراني براي حل مشكل بيمه، پوشش بيمهاي به ارزش يك ميليارد دلار در مقابل تصادفات، براي كشتيهاي ايراني كه نفت ايران را به كره حمل كنند، پيشنهاد كردهاند. هيوندا اويل بانك و اس كي انرژي دو شركت كرهاي كه از ايران نفت وارد ميكنند، در حال بررسي پيشنهاد ايران جهت دريافت خدمات حمل و نقل دريايي هستند.
برنامه جديد وزارت نفت
از وزارت نفت هم خبر ميرسد رستم قاسمي دستورها ويژهاي را براي اعمال تحريمهاي متقابل صادر كرده است كه بر اساس آن خريد خارجي ۱۹ كالا متوقف شد. معاون وزير نفت با تشريح دستورهاي جديد وزير نفت براي مقابله با دور جديد تحريمهاي نفتي از توليد بومي و ملي ليسانس ۱۹ قلم كالاي پرمصرف در صنعت نفت و گاز كشور خبر داد و گفت: بهزودي توليد بومي ۵۲ كاتاليست وارداتي پتروشيمي آغاز ميشود. محمدرضا مقدم در گفتوگو با مهر با تأكيد بر اينكه تمامي مراحل زنجيره طراحي و توليد كاتاليستهاي پتروشيمي بدون حضور خارجيها و توسط متخصصان داخلي انجام ميگردد، اظهار داشت: هم اكنون با دستور وزير نفت كارگروه ويژهاي در پژوهشگاه صنعت نفت با مشاركت مراكز دانشگاهي و علمي براي خودكفايي كامل در اين بخش فعال شده است.
وي همچنين از برنامهريزي بلندمدت وزارت نفت براي توليد بومي و ملي ۱۹ قلم كالاي پر مصرف صنايع نفت، گاز و پتروشيمي تا پايان برنامه پنجم توسعه خبر داد و افزود: بر اين اساس با تدوين اسناد جامع و كارگروههاي تخصصي براي تهيه ليسانس با برند ايراني و توليد انبوه اين كالاها در داخل كشور برنامهريزي و سرمايه گذاريهاي كلاني انجام گرفته است.
مقدم با بيان اينكه اين ۱۹ قلم كالا در گروه دكلهاي حفاري خشكي و دريايي، مواد شيميايي و كاتاليست پتروشيمي، پمپ، توربين و توربوكمپرسور و برخي از تجهيزات ابزار دقيق و دوار قرار ميگيرند، تبيين كرد: به زودي ايران در توليد برخي از اين كالاهاي استراتژيك حتي به يك صادركننده تبديل خواهد شد.
براساس اين گزارش، در راستاي اين سياست كلان اخيراً وزارت نفت با وزارت دفاع، صنايع دفاع، قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا (ص) و سازمان بسيج مستضعفان كشور براي توليد بومي برخي از اقلام كالاهاي پر مصرف صنعت نفت، همچون دكلهاي حفاري ۲۰۰۰ اسب بخار قراردادهايي امضا كرده است.
بوميسازي كاتاليست
برهمين اساس، در مدت كمتر از ۲۰ روز انحصار دومين كاتاليست شركتهاي اروپايي در صنعت پتروشيمي ايران شكسته شده است و با بوميسازي كاتاليست aMDEA شركت BASF آلمان يك گام به خودكفايي كامل نزديك شد.
تير ماه سالجاري براي نخستين بار در تاريخ ۵۰ ساله صنعت پتروشيمي ايران، با مشاركت متخصصان داخلي پس از خودكفايي در توليد كاتاليست K۲ يا «دي ترشيا بوتيل پراكسايد»، واردات خارجي اين محصول شيميايي از شركتهاي اروپايي به صنعت پتروشيمي ايران متوقف شد.
بر اين اساس با بوميسازي اين كاتاليست پرمصرف، از دو سال گذشته تاكنون حدود ۱۲ كاتاليست مواد شيميايي و افزودني در صنعت پتروشيمي ايران با برند كاملاً بومي توليد ميشود و صنعت پتروشيمي از خريد خارجي اين محصولات شيميايي به خودكفايي رسيده است.
در ادامه احياي نهضت بوميسازي كاتاليستهاي پتروشيمي در ايران، كاتاليست aMDEA مورد استفاده در واحدهاي توليد اوره و آمونياك هم به طور كامل بوميسازي شد و با اين طرح جديد خودكفايي، عملاً خريد اين محصول شيميايي از شركت BASF آلمان متوقف شده است.
شركت ملي صنايع پتروشيمي با انتشار گزارشي، اعلام كرده است: هم اكنون واحدهاي پتروشيمي توليد كننده اوره و آمونياك و واحدهاي شيرينسازي گاز براي جذب CO۲ به آمين فعال شده به نام aMDEA نياز دارند.
بر اين اساس تأمين كننده انحصاري اين ماده هم شركت BASF آلمان است كه به منظور حفظ انحصار و جلوگيري از مشخص شدن فرمول اين ماده آن را در گريدها و اسامي مختلف و با فرمولاسيون متفاوت به مجتمعهاي پتروشيمي عرضه ميكرد و در اكثر موارد هم اجازه استفاده از مواد اوليه مجتمعهاي مختلف را به يكديگر نميداد.