با وجود گذشت بيش از يك هفته از اين سفر هنوز انديشيدن به رفتار طرف برزيلي، به عنوان يك ايراني آزارم ميدهد. سال گذشته وقتي «لولا داسيلوا» رئيسجمهور سابق برزيل براي شركت در اجلاس گروه ۲۰ به ايران آمد، در فرودگاه منوچهر متكي، وزير خارجه وقت كشورمان به استقبال او رفت و ديدار با مقامات كشورمان از جمله رئيسجمهور و رئيس مجلس نيز در برنامههاي او قرار گرفت. اما آقاي احمدينژاد در حالي براي شركت در كنفرانس ريو +۲۰ وارد برزيل شد كه از سوي سفير كشورمان به همراه چند تن ديگر از مقامات ايراني كه پيشتر وارد اين كشور شده بودند مورد استقبال قرار گرفت و اين رفتار در بدرقه او نيز تكرار شد.
اين بياعتنايي به فرودگاه ختم نشد. در خبرها آمده بود ديلماروسف، رئيسجمهور برزيل درخواست همتاي ايراني خود را براي ديدار در حاشيه كنفرانس رد كرده است. جز آن قرار بود همزمان با حضور آقاي احمدينژاد در اين كشور، از يك ستون كه بدل ستونهاي تخت جمشيد و اهدايي كشورمان به شهر ريودوژانيرو است با حضور ايشان رونمايي شود اما شهردار اين شهر نيز مراسم مذكور را لغو كرده است. با اين رفتارها بايد پرسيد آيا شركت در اين كنفرانس آن هم در اين سطح با وجود اين تحقيرها چه لزومي داشت؟ در ازاي رفتاري كه با رئيسجمهور كشورمان شد، چه دستاورد مهمي نصيبمان شد؟
اين ماجرا صداي اعتراض بسياري را درآورد. يك عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس، برخورد با آقاي احمدينژاد را در برزيل بسيار سخيف توصيف و تأكيد كرده است:«رئيسجمهور بايد از همان ابتدا كه وارد فرودگاه برزيل شده و متوجه شد كه شأن رئيسجمهور و جمهوري اسلامي ايران رعايت نميشود، سفر را ادامه نميداد و بازميگشت.»
باري بايد يادآوري كرد كه اينجا شخص آقاي احمدينژاد مطرح نيست. اينجا شأن يك كشور است كه آسيب ميبيند. متأسفانه اين رفتارها مسبوق به سابقه است و معلوم نيست چرا كسي واكنشي نشان نميدهد. هنوز مردم نامهنگاريهاي متعدد رئيسجمهور به سران چند كشور جهان و بياعتنايي آنان در دادن كوچكترين پاسخ را از ياد نبردهاند.
همانطور كه وقتي آقاي احمدينژاد به بيروت ميرود و با آن استقبال بينظير روبهرو ميشود، حس خوشايند غرور ملي در جان هر ايراني تازه ميشود، به همين ترتيب اين تحقيرها، اسباب سرافكندگي همه ماست. دوباره ميپرسم: شركت در اين كنفرانس چه نتايج مهم و حياتي براي اين سرزمين داشت كه حتماً بايد عاليترين مقام اجرايي مملكت در آن شركت ميكرد، آن هم با وجود اين رفتار ميزبان و اينكه دستگاه ديپلماسي ما چرا اين ماجرا را پيشبيني نكرده و مانع سفر يا ادامه سفر آقاي احمدينژاد نشد؟