ترجمه: امين خرمي
«تا منحصر به فرد نباشيد، شماره يک نخواهيد شد!»، شايد اين جمله براي براي شما آشنا باشد يا حداقل به سبب منطقي بودن آن را بپذيريد، اما اين جمله براي خود، تاريخچه هيجان انگيزي دارد، تاريخچهاي که از مرتبه اول بعد از بيان شدن از دهان يکي از اسطورههاي بيتکرار جهان ورزش، بارها و بارها از زبان قهرمانان مختلف رشتههاي ورزشي تا به امروز گفته شده و بدون شک درآينده نيز تکرار خواهد شد. وقتي «محمد علي کلي»، قهرمان بلامنازع «بوکس» سنگين وزن جهان در يک مسابقه نفسگير در سال ۱۹۷۵ ميلادي در «مانيل»، ديگر بوکسور افسانهاي جهان، يعني «جو فريزر» را شکست داد و بعد از پنج سال رو در روي خبرنگاران نشست، تمام روزنامهها و نشريات فرداي آن روز تنها يک تيتر براي اين مبارزه و صحبتهاي فاتح آن داشتند:«تا منحصر به فرد نباشيد، شماره يک نخواهيد شد!»، در تازهترين بازگويي اين جمله، روز يکشنبه هفته جاري (دو روز پيش) «رضا کايالپ»، قهرمان ترکيهاي ۲۲ ساله وزن ۱۲۰ کيلوگرم کشتي فرنگي جهان و مرد شماره يک اين رشته ورزشي در سال ۲۰۱۱، بعد از غلبه بر «حسن باروئف» روس در فينال مسابقات کشتي قهرماني اروپا در شهر «بلگراد» کشور صربستان و کسب مدال طلاي اين رشته، در نشست خبري بعد از اين مسابقه و در پاسخ به سؤال خبرنگار روس که چرا قهرمان المپيک ۲۰۰۴ آتن و ۲۰۰۶ جهان و نايب قهرمان المپيک ۲۰۰۸ پکن - منظور حسن باروئف – در اين مسابقه مغلوب يک کشتيگير ۲۲ ساله ترک شد گفت:«قهرمان شماره يک شما تنها يک مشکل بزرگ داشت و آن اين بود که منحصر به فرد نبود! پس نميتوانست شماره يک باشد!» اين جمله تحسين حاضرين در سالن را با خود به همراه داشت. در ادامه تازهترين گفتگوي اين قهرمان جوان را بعد از کسب مدال طلاي سنگين وزن مسابقات کشتي فرنگي اروپا از خاطر ميگذرانيد.
از ورود شما به جهان کشتي تنها چهار سال ميگذرد و در اين مدت در تمامي مسابقاتي که حاضر بوديد صاحب چهار مدال طلا، دو نقره و دو برنز شديد، با اين حساب واقعا شما را بايد شخصيتي منحصر به فرد در دنياي کشتي دانست؟
به هيچ وجه اينطور نيست! آنقدر نامهاي بزرگ در اين رشته ورزشي وجود دارند که من تا رسيدن به حد اعتبار آنها بايد سالهاي سال تلاش کنم و اميدوار باشم بتوانم نامي از خودم و کشورم در ورزش کشتي به جاي بگذارم.
پس چرا در نشست خبري در جواب به خبرنگار روس آن جمله را به زبان آورديد؟
پاسخ سادهاي دارد و آن هم اينکه در کشتي آموختهام که نبايد به روسها اعتماد کرد! بدون شک ورزشکاران روسيه در دو رشته کشتي فرنگي و آزاد، قهرمانان شناخته شده و بزرگي هستند و در اين ميان نميتوان نام و آوازه و قدرت آنها را در مسابقات ناديده گرفت؛ اما متأسفانه روسها غرور بسيار بالايي دارند و برخي از مواقع وقتي در ميدان مبارزه نميتوانند به افتخاري برسند به جاي تبريک به حريف مقابل سعي ميکنند تا هم او و هم کشور آن قهرمان را به نوعي به تمسخر بگيرند.
اما ترکيه و کشورهايي مانند گرجستان، ارمنستان و ايران هم در کشتي از کشورهاي صاحبنامي شناخته ميشوند؟
اين را من ميدانم اما گمان ميکنم که قهرمانان روس و خبرنگاران آنها در چنين مسابقاتي تنها يک کشور را صاحب کشتي ميدانند و آن هم روسيه است! ]ميخندد[
در سال ۲۰۰۹ و بعد از کسب اولين مدال طلاي وزن ۱۲۰ کيلوگرم در مسابقات قهرماني مديترانه مورد آزمايش دوپينگ قرار گرفتيد و با فريادهاي اعتراضآميزتان جنجال بزرگي را ايجاد کرديد.
واقعا کار کودکانهاي کردم و حتي از طرف پدرم هم مورد نصيحت قرار گرفتم. اما باور کنيد هنوز هم طعم آن مدال براي من بسيار متفاوت و لذت بخشتر از ساير قهرمانيهايي است که به دست آوردم. من از خانواده فقيري بودم و براي اينکه به ورزش مورد علاقهام بپردازم مجبور شدم سخت کار کنم تا بتوانم خرج باشگاه و تمرين و مربيهايم را بدهم. متأسفانه در ترکيه براي پرورش استعدادها مانند کشورهاي اروپايي برخورد نميشود و نوجوانان بايد ابتدا خود را در مسابقات منطقهاي و شهري اثبات کنند تا شايد مورد حمايت مادي مسئولان ورزش قرار بگيرند.
اما اين دليلي براي اعتراض شما به مسئولان کنترل دوپينگ نميشود؟
مي دانم! اما خيلي چيزها است که فقط من ميدانم و مسئولان دوپينگ نميدانند! وقتي پدرم با فروش وسيله نقليه خود هزينه آماده شدن من را براي مسابقه تهيه کرد با خودم عهد کردم که با تمام توان تمرين کنم تا با مدال طلا نزد او بازگردم و اگر اين اتفاق نميافتاد من کشتي را کنار ميگذاشتم؛ وقتي با تمام شدن سوت مسابقه دست من به عنوان نفر اول بالا رفت فقط به يک چيز فکر ميکردم و آن هم تلفن بود! ]ميخندد[ ميخواستم به پدرم خبر بدهم که قهرمان شدهام اما مانع رفتن من شدند و گفتند بايد تست دوپينگ بدهم!
همين عامل باعث آن رفتارهاي نادرست من در آن زمان شد و بار ديگر به خاطر آن رفتارهايم از مربي، مردم کشورم، خانوادهام و ورزشکاران کشتي عذرخواهي ميکنم. هر چند هنوز هم عواقب آن کار را پس ميدهم!
چطور؟
نميدانم شايد دقت نکرده باشيد اما از آن سال تا به امروز در تمام مسابقاتي که شرکت کردهام، چه به قهرماني رسيده باشم و چه در جايگاه دوم و سوم قرار گرفته باشم، از طرف کميته دوپينگ فدراسيون جهاني کشتي، مورد آزمايش دوپينگ قرار گرفتهام!
مسابقات قهرماني اروپا تمام شد و يک گام ديگر به المپيک نزديک شدهايم، «کايالپ» را از امروز قهرمان المپيک لندن بدانيم؟
نه تنها در لندن، که قصد دارم در دو دوره آتي المپيک نيز به مدال طلا برسم و احساس ميکنم به اين آرزو دست پيدا خواهم کرد. هر چند ورزش قهرماني به شدت دنياي بيرحمي دارد و يک اتفاق و يک حادثه ممکن است باعث از بين رفتن تمام آرزوهاي يک ورزشکار شود اما اميدوارم که با کمک خداوند و براي افتخار و غرور کشورم بتوانم به اين موفقيت دست پيدا کنم.
امروز شماره يک کشتي فرنگي جهان هستيد، تا چند سال اين عنوان را در اختيار خواهيد داشت؟
تا زماني که بتوانم اين انگيزه را در خود زنده نگه دارم که به منحصر به فرد بودن فکر کنم، نه به يک گردن آويز يا پلههاي سکوي توزيع مدالها! غرور نه تنها در ورزش که در زندگي عادي و حتي در تنهاترين لحظات هر انسان به راحتي ميتواند هر فردي را شکست دهد و مقابله با آن انرژي فراواني و فرد قدرتمندي را ميطلبد.
منبع: http://www. internetspor. com