کد خبر: 440778
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۵
حجم کل تجارت ایران؛ 150 میلیارد دلار
طبق آمارهای ارائه شده توسط وزیر بازرگانی، کل حجم تجارت ایران در سال گذشته 150 میلیارد دلار شامل 28.4 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی و خدمات فنی و مهندسی، 66.21 میلیارد دلار صادرات نفت و گاز و 55 میلیارد دلار واردات بوده است.

به گزارش ایسنا، همزمان با معرفی صادرکنندگان برتر در امروز، مهدی غضنفری در مورد صادرات عنوان کرد: اگرچه هدفمندی یارانه‌ها که بزرگترین تحول در تاریخ اقتصادی میهن اسلامی ما محسوب می‌شود ظرف دو سال اخیر بخش عمده‌ای از تلاش‌ها و کوشش‌های ما را به خود معطوف کرده اما هرگز از نقش کلیدی صادرات در توسعه اقتصادی کشور و دستیابی به بازارهای وسیع‌تر در اقصی نقاط عالم غافل نبوده‌ایم و تدوین بسته‌های حمایتی صادراتی و تلاش برای تصویب و اجرای آن‌ها در صدر اولویت‌های کاری وزارت بازرگانی قرار داشته است.

وی ادامه داد: ظرف دو سال گذشته اقتصاد بین‌المللی با شرایط خاص روبرو بوده که اثرات خود را در همه بخش‌های اقتصادی به ویژه تجارت جهانی نشان داده است. بحران مالی نیمه دوم سال 2008 که به تدریج به یک بحران فراگیر اقتصادی تبدیل شد، بازتاب گسترده‌ای در همه زمینه‌ها از جمله قیمت‌های جهانی کالاهای اساسی، سطح تقاضا، میزان سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی، واردات و صادرات کشورهای صنعتی و در حال توسعه، اعتبارات بین‌المللی، بهای ارزهای بین‌المللی، سطح اشتغال و نظایر آن داشته است.

* رشد اقتصادی شش درصدی اقتصادهای نوظهور در سال 2010

غضنفری در همین مورد رشد اقتصادی کشورهای مختلف دنیا را مورد اشاره قرار داد و گفت: براساس آخرین آمارهای ارائه شده توسط صندوق بین‌المللی پول، رشد اقتصادی دنیا از سه درصد در سال 2008 به منفی 0.8 درصد در سال 2009 کاهش یافت و علی‌رغم صدها بسته نجات و طرح‌های احیای اقتصادی این رقم در سال 2010 از 3.9 درصد فراتر نرفت.

وی اضافه کرد: اغلب اقتصادهای صنعتی وضع رضایت بخشی نداشته‌اند و رشد اقتصادی آن‌ها در سال 2008 حدود نیم درصد، در سال 2009 منفی 3.2 درصد و در سال گذشته میلادی 2.1 درصد برآورد شده است.

به گفته غضنفری کشورهای قاره آسیا، به استثنای ژاپن در سه سال اخیر وضع مطلوبی داشته‌اند و نرخ رشد اقتصادی اقتصادهای نوظهور در سال‌های 2008، 2009 و 2010 به ترتیب 6.1 درصد، 2.1 درصد و شش درصد گزارش شده است و در سال‌های جاری نیز این رقم بالغ بر 6.3 درصد خواهد بود.

وی تصریح کرد: به همین سبب ما کوشش کرده‌ایم که روابط تجاری خود را با همه کشورها به ویژه اقتصادهای نوظهور در قاره آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا گسترش دهیم و از اتکا به بازارهای کشورهای توسعه یافته‌ای که به اراده ملت‌ها احترام نمی‌گذارند و کوشش می‌کنند که از طریق مشارکت در تحریم‌های اقتصادی ظالمانه و مغایر با اخلاق تجاری، دیدگاه‌های خود را تحمیل کنند تا حد ممکن بکاهیم.

* کاهش تجارت جهان

وزیر بازرگانی در ادامه با بیان اینکه ارزش تجارت جهانی کالاها و خدمات در دنیا در سال 2009 بیش از 12.3 درصد کاهش یافت افزود: اما این کاهش تاثیری در روند صادرات کشور ما بر جای نگذاشت و صادرات کشور ،با احتساب میعانات گازی به 25.6 میلیارد دلار رسید که دو برابر هدف تعیین شده در سال آخر برنامه چهارم توسعه اقتصادی بوده است.

وی یادآور شد: به طور کلی طی برنامه چهارم مجموع صادرات تحقق یافته کشور ما 79 میلیارد دلار بود که حدود 53 درصد فراتر از هدف تعیین شده برای سال‌های 88-84 که 52.9 میلیارد دلار بود، است.

غضنفری همچنین به تحریم اقتصادی علیه ایران اشاره و بیان کرد: تحریم اقتصادی سلاح زنگ زده ای است که قدمت آن به قرن پنجم قبل از میلاد برمی‌گردد و برای نخستین بار یونانی‌ها از آن برای روابط تجاری با دولت اسپارت استفاده کردند.

وی ادامه داد: در دنیایی که رقابت بین کشورها بر سر تصرف بازارهای جذاب و خوش‌آتیه بیش از هر زمان دیگری است تحریم‌های اقتصادی کارایی ندارند و زیان‌های ناشی از اعمال تحریم‌ها عمدتا عاید کشورهایی می‌شود که به این روش غیر‌اخلاقی و مغایر با آزادی اقتصادی ملت‌ها دست زده‌اند و ضمن محروم کردن شهروندان خود از داد و ستد با کشورهای مورد تحریم ، دیوان‌سالاری گسترده‌ای را طریق ضرورت اخذ مجوز برای صدور کالاهای مبتنی بر فناوری پیشرفته به وجود آورده‌اند که با تعهدات بین‌المللی آن‌ها مغایرت دارد.

* لطمه سالانه 19 میلیارد دلار آمریکا از تحریم

در مورد تحریم غضنفری اضافه کرد: براساس تحقیقاتی که توسط انستیتوی اقتصادی بین‌الملل در سال 1997 انجام گرفته است در یک دوره 27 ساله تحریم‌های ایالات متحده تنها به 13 درصد اهداف خود دست یافته اما هر سال بین 15 تا 19 میلیارد دلار به اقتصاد این کشور لطمه زده است.

وی تصریح کرد: اگر در نظر آوریم که 42 درصد جمعیت کره زمین بر طبق برآورد اتحادیه ملی صاحبان صنایع آمریکا در کشورهای مورد تحریم به سر می‌برند به خوبی می‌توانیم زیان ناشی از این تحریم‌ها را برای اقتصاد کشورهایی که به آن دست زده‌اند مجسم کنیم.

غضنفری یادآور شد: ظرف 40 سال اخیر از 10‌ها تحریم اقتصادی وضع شده علیه کشورها تقریبا هیچ یک موفق نبوده است، اگر چه کارشناسان روابط بین‌الملل این اقدام را ناشی از فضای حاکم بر جهان پس از فروپاشی شوروی سابق تلقی می‌کنند و نقش تحریم‌های بین‌المللی را در این زمینه بسیار کم‌رنگ می‌بینند.

* حجم کل تجارت ایران؛ 150 میلیارد دلار

وی در ادامه به گسترش شدید مناسبات تجاری جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ترکیه، چین، افغانستان، پاکستان، عراق، جمهوری‌های آسیای مرکزی، کشورهای آمریکای لاتین و رسیدن حجم تجارت ایران به مرز 150 میلیارد دلار شامل 28.4 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی و خدمات فنی و مهندسی‌، 66.21 میلیارد دلار صادرات نفت و گاز و 55 میلیارد دلار واردات بوده است.

در سال 1388 اشاره کرد و آن را بیانگر ناکام ماندن تحریم‌ها، گسترش بازارهای تجاری و اشتیاق کشورها به حفظ و توسعه مناسبات تجاری خود با جمهوری اسلامی ایران دانست.

غضنفری اضافه کرد: تحولات چند ماهه اخیر در فضای سیاسی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا فضای کاملا مساعدی برای توسعه هر چه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی ما با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و دریای مدیترانه در شمال آفریقا ایجاد کرده است و امیدواریم که روند تحولات به گونه‌ای پیش رود که بازرگانان ما بتوانند از امکانات وسیعی که در این زمینه منطقه وجود دارد، برای توسعه صادرات کالا و خدمات بهره‌مند شوند. تبدیل شدن تهدیدها را به فرصت‌ها در قاره آفریقا به فال نیک می‌گیریم و فرصت را برای بهره‌گیری از آن‌ها مغتنم می‌شماریم.

وی در پایان به طرح آمایش تجاری اشاره و خاطرنشان کرد: این طرح از طرف وزارت بازرگانی تهیه و به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارائه شده که یکی از کلیدی‌ترین طرح‌هایی است که می‌تواند به رقابت‌پذیر شدن اقتصاد ما و تحقق یافتن اهداف بلند مدت صادراتی منجر شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار