
دومین تلاش میانجیگرانه سران کشورهای آفریقایی برای قانع کردن لوران گباگبو برای کنارهگیری از قدرت پس از پایان ریاست جمهوری ساحل عاج، به نفع رقیب خود الحسن وتارا، شکست خورد.
به گزارش العالم، رؤسای جمهور بنین، سیرالئون، دماغه سبز بهعنوان مجموعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا و نیجریه و نخست وزیر کنیا بهعنوان نماینده اتحادیه آفریقا، ابیدجان را ترک کردند.
سران کشورهای آفریقایی در دومین سفر خود به ساحل عاج، قبل از دیدار با واتارا، چندین ساعت با گباگبو گفتوگو کردند، پس از آن با واتارا مذاکره کرده و دوباره گفتوگوهای جدیدی را به مدت یک ساعت با گباگبو انجام دادند.
سران آفریقایی پیش از ترک ابیدجان گفتند که پس از مطرح شدن دوباره پیشنهاد آفریقا به گباگبو برای تضمین حفظ امنیت و سلامت او پس از کنارهگیری از قدرت، با توجه به تمایل او برای ماندن در این کشور یا سکونت در خارج، مذاکرات ادامه می یابد.
اما الحسن واتارا پس از دیدار با سران آفریقایی گفت که مذاکرات با گباگبو پایان یافته و از او خواست از قدرت کنارهگیری کند.
تهدید غیرعملی
در حالی که مجموعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ایکواس) تهدید کرده بودند در صورت مخالفت گباگبو با کنارهگیری از قدرت، از نیروی نظامی علیه وی استفاده خواهند کرد و در این مسیر از حمایت دولتهای غربی و سازمان ملل برخوردارند اما به عقیده ناظران، سران ایکوس احتمالا به دلیل نگرانی از پیشبینیناپذیری عواقب جنگ، این تهدید خود را به سادگی عملی نکنند. به ویژه آنکه به نظر میرسد در این باره دولتهای غربی علاقهای ندارد فراتر از اعمال تحریمها علیه گباگبو بروند زیرا نمیخواهند جنگی در بگیرد که روند صادرات از بزرگترین کشور تولیدکننده کاکائو وهمچنین یکی از بزرگترین صادرکنندگان الماس را متوقف کند. همچنین برخی کشورهای آفریقایی مانند نیجریه- که ستون مهره ایکواس به شمار میآید- در حال حاضر با مشکلات روزافزون امنیتی داخلی روبهرو هستند.
در سطح داخلی، گباگبو هم از حمایت ارتش و شورای قانون اساسی (عالیترین مرجع قضایی ساحل عاج) برخوردار است، طرفداران واتارا پتانسیل لازم برای پیروزی در یک جنگی داخلی احتمالی را ندارند.