کمکداور ویدئویی در نخستین سال حضورش در لیگ برتر فوتبال ایران نتوانست انتظارات را برآورده کند، با وجود این مرادی، رئیس دپارتمان داوران فدراسیون فوتبال به کارگیری VAR در سال نخست را مثبت ارزیابی میکند و استفاده از آن را در ۱۳۸ بازی از ۲۴۰ بازی رؤیایی میخواند!
بیهیچ شک و تردیدی ورود کمکداور ویدئویی به فوتبال ایران اتفاق قابل توجهی است که نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت. با وجود این ورود VAR به تنهایی موفقیت محسوب نمیشود، خصوصاً که این اتفاق باید خیلی پیشتر رخ میداد. البته نباید فراموش کرد فوتبال ایران هنوز در ابتدای مسیر استفاده از این تکنولوژی است و جا افتادن آن زمان میبرد. شاید به همین دلیل هم هست که استفاده از کمکداور ویدئویی در لیگ بیستوچهارم نتوانست از شدت انتقادها به داوری بکاهد، چراکه در واقع آنچه در طول رقابتهای فصلی که بهتازگی پایان یافته رخ داد، بیشتر شبیه به یک تجربه اولیه و آزمون و خطا بود.
البته کمکداور ویدئویی بیتأثیر هم نبود و در برخی بازیها به تصمیمگیری دقیقتر داوران کمک کرد، اما در مواردی هم شاهد اشتباهات داوری با وجود VAR بودیم. هرچند که کارشناسان این حوزه قبل از باز شدن پای این تکنولوژی به فوتبال ایران تأکید کرده بودند VAR به تنهایی نمیتواند به اشتباهات داوری پایان دهد و نباید از آن انتظار معجزه داشت. اما واقعیت این است که کسی انتظار نداشت با وجود این تکنولوژی، شاهد اشتباهات فاحش و تأثیرگذار باشیم و شاید همین مسئله داد همه را درآورد و باعث شد VAR در نخستین سال حضورش در فوتبال ایران نتواند انتظارات را آنطور که باید و شاید برآورده کند، خصوصاً که در برخی بازیها طولانی شدن زمان بررسی صحنهها خود حین و حتی بعد بازی به چالش جدیدی تبدیل شد. مسائلی که وقتی در کنار هم قرار میگیرند نشان میدهند که نباید صرفاً به داشتن یک ابزار دلخوش کرد، چراکه استفاده درست و حرفهای از آن ابزار اهمیتی به مراتب بیشتر دارد. به همین دلیل انتظار میرود واقعبینانه به ماجرا نگاه کرد؛ چه برای انتقاد و چه تعریف و تمجید از این تکنولوژی.
تردیدی نیست که کمکداور ویدئویی در فوتبال ایران (برخلاف تمام دنیا) هنوز ابتدای مسیر است که نیاز به آموزش و سرمایهگذاری بیشتر، بهتر و هدفمندتری دارد، اما تا زمانی که جای پذیرفتن اشتباهات این تکنولوژی روی به انکار بیاوریم و لاپوشانی کنیم، نمیتوان امیدوار به بهبود شرایط بود. VAR صرفاً به جهت افزایش کیفیت و ارتقای عدالت در بازیهای فوتبال است که وارد این عرصه شده است، اما این تکنولوژی زمانی میتواند تأثیرگذار باشد که با پذیرفتن نقایص آن، درصدد اصلاح برآییم.
واقعیت این است که هنوز جامعه داوری هم آنطور که باید و شاید با این تکنولوژی ارتباط برقرار نکرده و باید آموزشها در این زمینه حرفهایتر باشد تا شاهد تأثیرات مثبت آن باشیم، اما همانطور که رئیس دپارتمان داوران نیز بدان اشاره دارد، استفاده از کمکداور ویدئویی در نیمی از بازیها اتفاق خوبی است. البته به شرط آنکه تنها دنبال کمیت نباشیم و در این بین کیفیت را اولویت قرار دهیم تا هم اشتباهات داوری کاهش یابد و هم اعتراضها به نحوه قضاوت داوران.
اینکه مرادی اشتباهات داوری با وجود VAR را رد نمیکندخود گامی رو به جلوست، اما به شرط آنکه بعد از پذیرفتن اشتباه، آقایان برنامهای برای عدم تکرار آن داشته باشند و بیشک یکی از راههای مقابله با تکرار این دست اشتباهات، افزایش تعداد داورانی است که مدرک قضاوت با کمکداور ویدئویی را دارند. اتفاقی که باید خیلی قبلتر از شروع فصل جدید فدراسیون برای آن برنامهریزی کند.