جوان آنلاین: حملات پیاپی رژیم صهیونیستی به مناطق مسکونی و زیرساختهای حیاتی، شرایط زندگی را برای مردم غزه به مرز فروپاشی رسانده است، جنایتی که صدای نهادهای حقوق بشری را درآورده است. این نهادهای بینالمللی با هشدار به اینکه عملیات بشردوستانه در غزه در آستانه «فروپاشی کامل» قرار دارد و گواه دیگری بر قصد اسرائیل برای نسلکشی در غزه است، خواستار تحریم فوری این رژیم شدند.
درحالی که رژیم صهیونیستی سعی دارد با جلوگیری از ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، در میز مذاکرات امتیازات زیادی را از فلسطینیان بگیرد، این وضعیت اسفبار صدای جامعه جهانی را درآورده است. در واکنش به این بحران، نهادهای بینالمللی و حقوق بشری از جمله صلیب سرخ، سازمان عفو بینالملل و آنروا خواستار توقف فوری حملات و تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه شدهاند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ روز جمعه اعلام کرد که عملیات بشردوستانه در غزه در آستانه «فروپاشی کامل» قرار دارد. به گزارش الجزیره، در بیانیه صلیب سرخ آمده است: «غیرنظامیان در غزه هر روز برای زنده ماندن با خطرات درگیری، آوارگی مداوم و محرومیت از کمکهای فوری بشردوستانه دستوپنجه نرم میکنند. این وضعیت نباید و نمیتواند از این بدتر شود.» صلیب سرخ همچنین یادآور شد که طبق حقوق بینالمللی بشردوستانه، اسرائیل موظف است از همه ابزارهای ممکن برای تأمین نیازهای اساسی غیرنظامیان تحت کنترل خود استفاده کند. صلیب سرخ هشدار داده است که بیمارستان صحرایی این نهاد در غزه نیز بهشدت با کمبود غذا و دارو مواجه شده و برخی داروها و ملزومات پزشکی ضروری دیگر بهکلی تمام شدهاند. صلیب سرخ تصریح کرد: اگر کمکها فوراً نرسند، این مراکز درمانی از ادامه ارائه خدمات باز خواهند ماند. همچنین با اشاره به تخریب شبکههای آبرسانی، بسته شدن خطوط لوله و نابودی خودروهای تخلیه فاضلاب، گفته شده که خطر شیوع برخی از بیماریها به شکل غیرقابل تصوری بالا رفته است.
عفو بینالملل هم دیروز در بیانیهای در واکنش به توقف کمکهای بشردوستانه به غزه، تأکید کرد: محاصره نوار غزه به دست اسرائیل یک عمل نسلکشی و شکل آشکاری از مجازات جمعی غیرقانونی است. محاصره نوار غزه جنایت جنگی محسوب میشود. براساس گزارش الجزیره، این سازمان ادامه داد: «اسرائیل در محاصره نوار غزه از گرسنگی دادن به عنوان یک ابزار جنگی استفاده میکند.» آژانس امداد و کار سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی (آنروا) نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که نوار غزه نزدیک به دو ماه است که هیچگونه کمک بشردوستانه یا تجاری دریافت نکرده است. همچنین، «مایکل فخری» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا نیز روز پنجشنبه گفت که رژیم صهیونیستی از جان کودکان فلسطینی بهعنوان ابزار چانهزنی استفاده میکند. فخری در مصاحبه با «الجزیره» توضیح داد: «ما از هر آنچه در دسترس بود برای توصیف وحشت و هولناکی آنچه اسرائیل در نوار غزه انجام میدهد، استفاده کردیم. ما گفتیم که اسرائیل مرتکب نسلکشی، گرسنگی دادن و جنایات جنگی میشود و جهان باید فوراً اسرائیل را تحریم کند.»
این درحالی است که ادامه وضعیت انسانی فاجعهبار در غزه میتواند به بحرانی منطقهای و حتی جهانی تبدیل شود. کمبود شدید غذا، دارو و خدمات درمانی، همراه با تداوم حملات نظامی، جان ۲ میلیونغیرنظامی را تهدید میکند و خطر شیوع بیماریها و فروپاشی کامل زیرساختهای حیاتی را افزایش میدهد. در صورت عدم توقف جنگ و نرسیدن کمکهای بشردوستانه، موج گستردهای از آوارگی شکل خواهد گرفت که پیامدهای آن دامنگیر همه خواهد بود.
اعتراضات ضد نتانیاهو
درحالی که کابینه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل جنگ در غزه را با هدف تحقق اهداف اعلانی توجیه میکند، شهروندان اسرائیلی خواستار توقف این جنگ هستند. شبکه ۱۲ تلویزیون عبری اعلام کرد که روز جمعه تظاهراتی در شهر قدس اشغالی مقابل منازل نتانیاهو و «ران درمر» وزیر امور راهبردی و مسئول تیم مذاکرهکننده اسرائیل برگزار شد. بر پایه این گزارش، تظاهرکنندگان در این تجمع خواستار بازگرداندن فوری تمامی اسرای صهیونیست در غزه شدند. این تحرکات اعتراضی درحالی صورت گرفته که روند مذاکرات میان رژیم صهیونیستی و جنبش حماس پیرامون تبادل اسرا به دلیل کارشکنیهای نتانیاهو با کندی و بنبست مواجه شده است. شبکههای صهیونیستی گزارش دادهاند که فشار خانوادههای اسرای صهیونیست و ساکنان سرزمینهای اشغالی بر سران اسرائیل بهویژه پس از ماهها درگیری و بینتیجه ماندن گفتوگوها افزایش یافته است.
از سوی دیگر، نتایج یک نظرسنجی که روز پنجشنبه منتشر شد، نشان داد که اکثر شهرکنشینان نگران آینده اسرائیل با حلول صدمین سالگرد تأسیس جعلی آن در سال ۲۰۴۸ هستند. در نظرسنجی انجام شده برای سازمان «اردوگاه اسرائیلی» شرکتکنندگان پیشبینی کردهاند که تا سال ۲۰۴۸ جامعهای دچار دودستگی، محافظهکارتر و بدون دستگاه مؤثر اجرای قانون وجود خواهد داشت. ۳۷ درصد از آنها گفتند که در صدمین سال تأسیس اسرائیل، این رژیم «از نظر اجتماعی و فرهنگی پراکنده» خواهد بود، ۵/۲۱ درصد پیشبینی کردند که به حکومتهای مستقل تقسیم خواهد شد، درحالی که ۸/۲۳ درصد گفتند که حول ارزشهای مشترک جمع خواهد شد و ۳/۱۷ درصد نیز ابراز عقیده نکردند.
شکافهای سیاسی و امنیتی در اراضی اشغالی به قدری زیاد است که مقامات ارشد صهیونیست نیز نسبت به آن هشدار میدهند. اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی در این باره اعلام کرد: ما باید به هر روشی برای بازگرداندن اسیران از غزه تلاش کنیم. وی افزود: باید ارتش به دور از اختلافات و دودستگیها باقی بماند، زیرا دودستگی سیاسی در اسرائیل ممکن است منجر به اقدامات خشونتآمیز و خطرناک شود و باید پیش از آنکه دیر شود، متوقف شود.