کد خبر: 1252681
تاریخ انتشار: ۰۲ مهر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۱
تدابیر موقت تا کجا حلال مشکلات خواهد بود؟
«دیگر ناترازی انرژی مطرح نیست، کمبود داریم» این جمله بخشی از اظهارات اخیر سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز در همایش تکمیل چرخه تولید لوله در صنعت گاز است. او البته در ادامه اعلام کرده بحث کاهش مصرف گاز تنها به مصرف‌کنندگان برنمی‌گردد و باید در حوزه توسعه و سرمایه‌گذاری نیز اقدام شود. تا اینجا در صحبت‌های توکلی هم به ضرورت مدیریت مصرف و هم به ضرورت افزایش تولید و عرضه تأکید شده‌است. اما نکته قابل‌توجه بخش دیگری از اظهارات این مقام مسئول است؛ جایی که عنوان شده برای عبور از ناترازی‌هایی که هم اکنون روزانه حداقل به ۲۶۰ میلیون مترمکعب رسیده تدابیری برای تأمین گاز خانگی اندیشیده‌شده که برای زمستان امسال در دستور کار قرار می‌گیرد. با توجه به تکرار تجربه‌های جبران ناترازی انرژی در سال‌های اخیر که در تابستان عمدتاً قطعی برق صنایع و در زمستان قطعی گاز آن‌ها بوده‌است، این سؤال ایجاد می‌شود که تدابیر موقت تا کجا حلال مشکلات خواهد بود؟

جوان آنلاین:  پیش‌بینی زمستان سرد و مصرف بالای گاز و سوخت مایع در زمستان امسال، موجب شده برگزاری جلسات هماهنگی مدیریت تأمین انرژی زمستان، به صورت ویژه پیگیری شود. آنگونه که گزارش شده در این جلسه تصمیماتی در خصوص بهینه‌سازی مصرف و از همه مهم‌تر برنامه‌ریزی و هماهنگی برای انتقال حداکثری گاز با رویکرد حفظ پایدار شبکه در دوره سرد سال و افزایش سطح همکاری درون‌سازمانی برای پیشگیری از ایجاد موانع در مسیر گازرسانی خانگی اتخاذ شده‌است، اما واقعیت آن است که مشکل ناترازی‌ها بسیار جدی است و پیش‌بینی ناترازی گاز ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون مترمکعبی گاز در زمستان امسال وجود دارد.


محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور به تازگی ضمن هشدار درباره ناترازی‌های گاز در زمستان امسال گفت: از الان مشخص است که زمستان با ناترازی گاز روبه‌رو خواهیم شد. بعد از آن هم در تابستان ناترازی برق خواهیم داشت.


وی ادامه داد: اگر بخواهیم مشکلات و ناترازی‌های فراوان کشور را صرفاً از طریق دولت حل کنیم خیلی نمی‌توانیم موفق باشیم. نخبگان و دلسوزان راهکار بدهند.


خبرگزاری تسنیم نیز اخیراً از نامه‌نگاری رئیس اتاق بازرگانی تهران به معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر نفت خبر داد. محمود نجفی عرب در این نامه ضمن اشاره به چالش‌های فعلی و آتی تولید گاز از میدان پارس جنوبی، چهار راهکار پیشنهادی فعالان بخش‌خصوصی برای برون‌رفت از این چالش‌ها را ارائه کرد.


بر اساس راهکار‌های ارائه شده که به همت کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق تهران و طی همفکری با تشکل‌ها و کارشناسان حوزه انرژی تدوین و تهیه‌شده، تشکیل معاونت عالی انرژی زیر نظر مستقیم ریاست جمهوری، ورود بخش خصوصی حقیقی به موضوع واردات تجهیزات سنگین و استراتژیک صنعت نفت، خنثی‌سازی تحریم‌های بین‌المللی و اصلاح سبد انرژی مصرفی کشور به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر و اصلاح الگوی مصرف به عنوان راهکار‌های برون‌رفت از ناترازی گاز مطرح شده‌است.


بنابر این گزارش، معاون اول رئیس‌جمهور نیز در پاسخ به نامه رئیس اتاق تهران، از وزیر نفت خواست بررسی این گزارش و راهکار‌های پیشنهادی اتاق تهران در اولویت بررسی قرار گیرد.

سبقت ناترازی
سعید میرترابی، کارشناس انرژی درخصوص ناترازی‌های گاز و همچنین دعوت معاون اول رئیس‌جمهور از نخبگان برای ارائه راهکار‌های اساسی به روزنامه جوان گفت: ناترازی ناشی از پیشی گرفتن مصرف از تولید است و به دلیل انباشت موانع در مسیر سرمایه‌گذاری در حوزه‌های انرژی هم اکنون با ناترازی در این بخش از جمله در حوزه گاز رو به رو هستیم.


وی افزود: وقتی صحبت از جبران ناترازی‌ها برای زمستان امسال می‌شود، اساساً منظور راهکار‌های موقت خواهد بود، همان اقداماتی که در سال‌های اخیر شاهد آن بودیم از جمله قطعی گاز صنایع در فصول سرد سال که به نفع بخش خانگی انجام شد.


وی با اشاره به ظرفیت‌های تکمیل نشده در فاز‌های پارس‌جنوبی گفت: تکمیل این فاز‌ها و وارد مدار شدن آن می‌تواند بخشی از ناترازی‌ها را جبران کند.


این کارشناس انرژی در بخش دیگری از صحبت‌های خود ذخیره‌سازی گاز در ایام تابستان را از دیگر راهکار‌های معمول بسیاری از کشور‌های جهان عنوان کرد و اظهار داشت: البته این مسئله ملاحظات فنی و کارشناسی دارد. همچنین به گفته او در فصل گرم سال که مصرف گاز کاهش می‌یابد نیز می‌توان مازاد گاز در را چاه‌های نفت ذخیره کرد.


وی اظهار داشت: یکی دیگر از مشکلات ما سوزاندن گاز در چاه‌هاست. ایران دومین کشوری است که گاز خود را در حجم زیاد می‌سوزاند که هم هدررفت سرمایه ملی است و هم بحران محیط زیستی ایجاد می‌کند. ما طبق تعهدات بین‌المللی باید یک چاره اساسی برای گازسوزی بیندیشیم. مجموع گازی که ما می‌سوزانیم، رقم قابل‌توجهی است و بیش از یک فاز پارس‌جنوبی است.


میرترابی درباره راهکار دولت برای عبور از بحران انرژی در ایران گفت: یکسری از روند‌ها در حوزه انرژی باید به شکل بنیادی مدیریت شود. ما رشد مصرف قابل‌توجهی را در فرآورده نفتی و گاز به ثبت رسانده‌ایم. قیمت انرژی نیز در ایران غیرواقعی است و منطق مدیریت آن از دست مصرف‌کننده در می‌رود. در نتیجه با رشد شدید مصرف مواجه خواهیم بود.

برچسب ها: گاز ، حل ناترازی ، انرژی
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار