کد خبر: 1108425
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
سید رحیم نعمتی

دست‌کم سه قانونگذار از حزب دموکرات امریکا با تقدیم لایحه‌ای به مجلس نمایندگان این کشور خواهان خروج تمامی نیرو‌های امریکایی به همراه سامانه‌های موشکی مثل پاتریوت و تاد از دو کشور عربستان سعودی و امارات متحده عربی شده‌اند. این درخواست می‌تواند یکی از گزینه‌های واشنگتن در برابر همسویی عربستان با روسیه برای کاهش حدود ۲ میلیون بشکه نفت از بازار باشد؛ کاری که واشنگتن آن را خنجر از پشت توصیف کرده است. با این حال، عادل الجبیر، وزیر مشاور سعودی در امور خارجی، مخالف این است که اقدام کشورش برای کاهش تولید نفت در جهت ضربه زدن به دولت دموکرات امریکا است و مدعی شده که تصمیم اخیر در این زمینه صرفاً مربوط به بازار انرژی است و سیاسی نیست.
سخنان الجبیر از وجهی واکنش به اظهارنظر روز جمعه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا، است که گفته بود به این اقدام سعودی‌ها پاسخ مناسب خواهد داد و حالا به نظر نمی‌رسد که این تهدید تأثیری بر تصمیم سعودی‌ها داشته باشد. در واقع، سعودی‌ها و روس‌ها در مورد توافق چهار شنبه گذشته سیاستی واحد با انگیزه‌هایی متفاوت دنبال می‌کنند. سیاست واحد هر دو کشور بی‌شک فشار وارد کردن بر امریکا با افزایش قیمت نفت و فرآورده‌های آن به خصوص بنزین است که می‌تواند تأثیر منفی مستقیمی بر وضعیت دموکرات‌ها در انتخابات نوامبر بگذارد. امریکا و کشور‌های اروپایی به سختی توانستند از موج افزایش قیمت نفت و بنزین در ماه‌های گذشته خلاص شوند و به نظر می‌رسد که این تصمیم روسیه و عربستان موج بعدی را با شدت بیشتری به راه خواهد انداخت و باعث می‌شود به سبد رأی دموکرات‌ها در انتخابات پیش رو ضربه قابل توجهی وارد بیاید. شکی نیست که روسیه و عربستان از شکست انتخاباتی دولت دموکرات بهره می‌برند و یک دولت دموکرات با پشتوانه ضعیف در کنگره برای آن‌ها بهتر از دولتی با پشتوانه قدرتمند است، اما انگیزه‌های این دو چندان ربطی به یکدیگر ندارد.
انگیزه عربستان بیش از هر چیز مربوط به موقعیت محمد بن‌سلمان، ولیعهد این کشور، می‌شود که به نظر نمی‌رسد سفر سه ماه قبل جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا، به عربستان نیز باعث بهبود موقعیت او در امریکا شده باشد. این موضوع به‌خصوص از جهت پرونده‌هایی حائز اهمیت است که علیه بن‌سلمان در دادگاه‌های امریکا در جریان است و دولت بایدن حاضر نشد به واسطه پست نخست‌وزیری جدید بن‌سلمان، به او مصونیت قضایی دهد. حالا سعودی‌ها از نفت به عنوان سلاحی علیه دولت بایدن استفاده می‌کنند تا این دولت مجبور شود مصونیت قضایی بن‌سلمان را اعلام کند تا اینکه پرونده‌های موجود به خودی خود بسته شوند. از سوی دیگر، روسیه دغدغه تعیین سقف قیمت بر صادرات نفتش را دارد که قرار است امریکا و اتحادیه اروپا آن را از ۵ دسامبر اعلام کنند. تعیین سقف قیمت نفت به طور مشخص برای کاهش درآمد‌های نفتی روسیه است تا اینکه از عهده مخارج جنگ اوکراین برنیاید و کرملین مجبور به دادن امتیاز‌هایی به غرب یا حتی عقب‌نشینی از اوکراین شود. کاهش ۲ میلیون بشکه نفت در روز به خودی خود باعث افزایش قیمت در بازار می‌شود و در این شرایط، تعیین سقف قیمت برای بیش از ۷ میلیون بشکه نفت صادراتی روسیه در روز کار بسیار سختی خواهد بود. روسیه پیش از این نسبت به تعیین سقف قیمت هشدار داده بود و حتی تهدید کرده بود که نفت را به کشور‌هایی نخواهد فروخت که به این سقف قیمت پایبند باشند. با این حال، مسکو منتظر نمانده تا بازار روند معمول خود را تا ۵ دسامبر طی کند و با همکاری عربستان، از حالا زمینه را برای شکست این طرح امریکایی-اروپایی فراهم کرده است. از این رو است که می‌توان فهمید چرا امریکایی‌ها بابت همکاری عربستان با روسیه خشمگین هستند و با تهدید‌هایی نظیر لایحه سه قانونگذار قصد انتقام‌جویی از سعودی‌ها را دارند، اما باید گفت که منافع مشترک سعودی‌ها و روس‌ها باعث شده جبهه مشترک نفتی خود را بدون توجه به این دست تهدید‌ها پیش ببرند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار