
فرافكني و حرفهاي خلاف واقع هميشه محكوم است، حالا از طرف هر كسي كه ميخواهد باشد. اينكه بخواهيم يك اشتباه را با اشتباهي بزرگتر بپوشانيم، كاري است كه اين روزها و در عصر اينترنت، تلگرام و گستردگي فضاي مجازي بيهوده است و خيلي زود همه چيز رو ميشود. آنچه در برنامه دوشنبه شب نود از زبان رئيس كميته اخلاق فدراسيون فوتبال بيان شد، نمونهاي از اين مسائل بود.
اول از همه بايد عنوان كنيم كه در برخورد با بياخلاقيهاي موجود در فوتبال جاي هيچ بحث و ترديدي نيست، اما وقتي اين برخوردها از مراجع قانوني و ذيربط صورت نگيرد، آن وقت باعث دردسر ميشود و بايد با روشهاي مختلف آنها را توجيه كرد كه اگر اين توجيهات هم درست صورت نگيرد، ديگر نميشود سروته داستان را جمع و جور كرد.
قليان كشيدن بازيكنان فوتبال عملي مذموم است و در تمام دنياي فوتبال هم با آن برخورد ميشود و از سوي باشگاه، خاطيان جريمه ميشوند و جريمه را هم قبول ميكنند، چون ميدانند از مرجعي درست صادر شده است، اما اينجا و در ايران كميته اخلاق به جاي اينكه به باشگاه تذكر بدهد، خود وارد ماجرا ميشود و بازيكن را محروم ميكند و وقتي با واكنش روبهرو ميشود، براي فرار از اين مخمصه و نشان دادن حق به جانب بودن خود در دخالت در زندگي خصوصي ورزشكاران كدهاي اشتباه ميدهد.
اينكه رئيس كميته اخلاق در رسانه ملي و در برنامهاي زنده و پرمخاطب عنوان كند كه يك فوتباليست رده بالا، نيمههاي شب در حالتي غيرعادي يك مأمور نيروي انتظامي را كشته و كميته اخلاق چون اين فوتباليست الگو است و هزاران هوادار بازي او را ميبينند حق دارد كه در غياب باشگاه در خصوص او تصميمگيري كند، يك فاجعه است.
حتماً تاكنون رئيس كميته اخلاق متوجه شدهاند (به شرط آنكه فكر كنيم ايشان اصل ماجرا را نميدانسته) كه فوتباليست رده بالايي در كار نبوده و اين اتفاق براي يكي از بازيكنان فوتسال افتاده كه آن هم فوتسال بانوان بوده و به جرئت ميتوان گفت كه حتي با بيان نامش هم خيليها او را نخواهند شناخت، چون قاعدتاً ببيندهاي براي تماشاي فوتسال بانوان وجود ندارد. از تمام اينها كه بگذريم اين اتفاق مربوط به ماهها قبل است و هنوز داشتن شرايط غيرعادي اين فوتساليست بر كسي ثابت نشده و از همه مهمتر اينكه پرونده اين تصادف منجر به فوت نيز در نيروي انتظامي و مراجع قضايي باز است و اصولاً ارتباطي با كميته اخلاق ندارد.
بايد از رئيس كميته اخلاق پرسيد با دادن اين كدهاي اشتباه به دنبال اثبات چه چيزي است؟ آيا به دنبال احقاق حق اين كميته در تصميمگيري براي محروم كردن ورزشكاران است؟ كه در اين صورت اين راهش نيست، فوتبال ايران آنقدر حاشيه و جنجالهاي غيرطبيعي دارد كه اگر كميته اخلاق به درستي و بهموقع بتوانند به آنها ورود كند، ميتواند بسيار بيشتر و بهتر مثمرثمر باشد، اما اين كميته به جاي پرداختن به مسائل بنياديتر درگير پروندههايي پيشپا افتاده است كه در تمام دنيا از طريق باشگاهها حل و فصل ميشود.
باز هم تأكيد ميكنيم به هيچ عنوان مخالف برخورد با اعمال زشت و قبيح برخي فوتباليستها نظير قليانكشي نيستيم، اما حرف ما اين است كه كميته اخلاق بايد به امور مهمتر از اينها رسيدگي كند. همين كميته وقتي يكي از بازيكنان دو تيم سرخابي با دو قلاده سگ سر تمرين حاضر ميشود، چيزي نميگويد يا در خصوص مدل مو و لباسهاي زننده بازيكنان حرفي نميزند، اما ناگهان به استعمال دخانيات و قليان ايراد ميگيرد و حكم هم صادر ميكند. البته بايد هم ايراد گرفت و بايد هم حكم صادر كرد، اما از راه و روش خودش كه اگر اينطور نباشد آن وقت مثل اتفاقي كه افتاد و حرفهايي كه زده شد، مجبوريم با فرافكني و كدهاي اشتباه سعي در نشان دادن حقانيت خود كنيم.
در پايان بايد يادآور شويم كه كميته اخلاق فدراسيون فوتبال به عنوان يكي از اصليترين مراجع كه صيانت از اخلاق و جوانمردي اين ورزش وظيفه آن است بايد با دقت تمامي مسائل را زير نظر داشته باشد و به موقع تذكر بدهد كه اين تذكر مانند دارويي مفيد ميتواند فوتبال را به راه درست و سلامت خود بازگرداند. برخلاف آن اما برخي دخالتهاي بيجا و نادرست هم ميتواند سبب جريتر شدن متخلفان فوتبال شود كه اميدواريم مسئولان كميته اخلاق با مديريت و درايت خوب جلوي اين مسئله را بگيرند.