
همايش قوه قضائيه كه روز گذشته با حضور رؤساي سه قوه برگزار شد، فضاي متفاوتي را تجربه كرد. اين همايش نخستين اجلاسي بود كه پس از انتخابات رياست جمهوري برگزار ميشد و يك پيام آشكار داشت؛ دوران رقابتها تمام شده و اكنون بايد حل مشكلات اقتصادي و توجه به مطالبات مردم سرلوحه كارها قرار گيرد. از اين رو بود كه روحاني به عنوان نخستين سخنران اين همايش ضمن پذيرش تلويحي برخي اشتباهات در انتخابات تصريح كرد: امروز در شرايط خوب پس از انتخابات به سر ميبريم و نبايد بار ديگر به دوران رقابتي انتخابات بازگرديم. هر انتخاباتي هم ممكن است نقص و ايرادي داشته باشد و هيچ كدام از ما هم معصوم نيستيم، اما مردم ما با رشادت و نشاط به صحنه آمدند و آنها كار خودشان را به خوبي انجام دادند و امروز نوبت ما است، يعني ما مسئولان امروز بايد مشكلاتي را كه پيش رو داريم با يكديگر حل كنيم. پس از آن بود كه علي لاريجاني هم با اشاره به كابينه دوازدهم گفت: قانون برنامه وجود دارد هدف هم مشخص است كه اقتصاد بايد مسئله اصلي باشد اما آن دوشهايي كه بايد زير بار اين مسئله بروند بايد افراد كارآمدي باشند و كابينه آينده بايد كابينه كار باشد نه خط و خطوط. سخنران پاياني اين اجلاس هم آيتالله آملي لاريجاني بود. او ضمن تأكيد بر استقلال دستگاه قضايي، مسئله امنيت سرمايهگذاري در كشور را مورد توجه قرار داد و گفت: ما وظيفه داريم امنيت اقتصادي را در كشور ايجاد كنيم كه اين امنيت دو بال دارد؛ يكي برخورد با مفاسد اقتصادي و رانتخواري و ديگري تضمين امنيت براي سرمايهگذاري.
رئيسجمهور در ابتداي اين همايش ضمن اشاره به مجاهدتهاي آيتالله دكتر بهشتي، از وي به عنوان معمار بزرگ قوه قضائيه و چهره استثنايي حوزه و مديريت ياد كرد و افزود: مجموعه تدابير و بيانات شهيد بهشتي درس آموز بود و آن شهيد بزرگوار به تربيت جوانان و طلاب براي شناخت نيازهاي زمان اهتمام داشت. روحاني در ادامه افزود: اگر دست در دست هم دهيم و نگذاريم توطئه ديگران كارگر افتد ميتوانيم تا پايان قرن تا حد زيادي مشكلات گذشته را جبران و حل و فصل كنيم. وي گفت: اگر ما مشكل زيست محيطي داشتيم، اگر گرد و غبار زندگي عادي مردم را فلج كرد، اگر هواي آلوده سلامت مردم را تهديد كرد، اگر كمبود آب زندگي مردم را در فشار قرار داد، اگر بيكاري به خانوادهها فشار آورد، اگر فقر و مشكلات اقتصادي معيشت مردم را دچار مشكل كرد، آيا اينها مشكلات دولت دوازدهم است يا مشكلات ملت، نظام و همه مردم ماست؟ وي افزود: البته كه دشمنان ما نميخواهند ما با هم متحد باشيم و از هر چيز جزئي و از هر كاهي كوه ميسازند، اينها براي ما روشن است؛ چه زماني بوده است كه آنها بخواهند ما در مسير پيشرفت باشيم.
همه موظف هستيم به قوه قضائيه كمك كنيم
رئيسجمهور با بيان اينكه همه ما موظف هستيم به قوه قضائيه كمك كنيم، ادامه داد: رئيسجمهور اگر يكي از وظايفش اجراي قانون اساسي است بخشي از اين قانون اساسي كه بايد اجرا شود قوه قضائيه و اصولي است كه مربوط به اين قوه است. روحاني اضافه كرد: اگر رئيسجمهور درمورد دولت و بخش اجرا دغدغه خاطر دارد و بايد قانون اساسي را اجرا كند، درباره قوه قضائيه هم بايد همان دغدغه را داشته باشد زيرا آن نيز بخشي از اصول قانون اساسي است.
وي ادامه داد: ترديد ندارم كه امروز اگر سه قوه كشور تحت فرامين مقام معظم رهبري در كنار هم قرار بگيرند بيش از گذشته، البته در چهارسال گذشته تلاش ما اين بوده كه در كنار هم باشيم ممكن است از همه انرژي حداكثر استفاده نشده باشد اما در عين حال هيچ گاه قوه مجريه به دنبال تخريب قوه قضائيه، قوه قضائيه به دنبال تخريب قوه مجريه، قوه مقننه به دنبال تخريب دو قوه ديگر و دو قوه ديگر نيز به دنبال تخريب قوه مقننه نبودهاند اما ما بايد تلاش بالاتري انجام دهيم.
بايد در برابر مردم با شفافيت عمل كنيم
رئيسجمهور همچنين تأكيد كرد: قواي مجريه و قضائيه بايد در كنار يكديگر با فساد مبارزه و براي شفافيت و گسترش دولت الكترونيك تلاش كنند. روحاني با تأكيد بر لزوم بي طرفي قاضي گفت: براي قضاوت، تعلق به جناح چپ و راست يا تعلق به قوميت كرد، ترك، بلوچ، فارس، عرب و تركمن يا تعلق به شيعه و سني يا مسيحي و مسلمان موضوعيت ندارد و همه افراد ملت در برابر قانون مساوي هستند اين متن قانون اساسي ماست. وي افزود: خيلي مهم است كه هم قاضي و هم ضابط در همه مراحل رسيدگي به پروندهها به خاطر حزب و جناح كسي منتفع نشوند؛ البته چنين چيزي نيست اما اگر در دل هم خطور كند مسئله است. رئيسجمهور تأكيد كرد: دستگاه قضايي بايد مستقل و بي طرف در كنار ديگر قوا به فكر ساختن ايران آباد باشد كه يك بخش بزرگ مشكلات مربوط به عرصه اقتصاد است و همه بر اين موضوع تأكيد دارند. وي اضافه كرد: قوه قضائيه ميتواند به دولت در بخشهاي اقتصادي، محيط زيست و آب كمك كند و همه با هم با فساد مبارزه و براي شفافيت و گسترش دولت الكترونيك تلاش كنيم و بگذاريم همه چيز شفاف در اختيار مردم باشد. روحاني تأكيد كرد: همه دستگاهها بايد در برابر مردم با شفافيت عمل كنيم و پاسخگو باشيم چرا قوه قضائيه اين كار را نكند؟ چرا رسانهها از باب انتقاد سازنده به كمك سه قوه نيايند؟ وي با تكريم شخصيت آيتالله آملي لاريجاني به عنوان انديشمندي فرهيخته و مسلط بر فقه و مقتضيات زمان ابراز اميدواري كرد: دولت دوازدهم بتواند از قوه قضائيه بهره بيشتري بگيرد.
قراردادن دوست به جاي دشمن خطايي استراتژيك است
رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز طي سخناني در اين همايش گفت: دغدغههاي شهيد بهشتي را بايد امروز هم با جديت پيگيري كرد كه يكي از آنها ايجاد سازوكار براي فعاليت احزاب در اداره كشور است. دكتر لاريجاني با اشاره به فعاليتهاي شهيد بهشتي گفت: ايشان در تأسيس جمهوري اسلامي و در مجلس خبرگان قانون اساسي براي شكل دهي نظام جمهوري اسلامي به ويژه اصل ولايت فقيه خيلي تلاش كردند. وي گفت: ايشان با آن لسان معقول و استدلالاتي كه داشتند اين ميراث گرانقدر را در آن زمان جاانداختهاند و امروز هم بايد آن را حفظ كنيم. وي گفت: بايد پايههايي مانند ولايت فقيه كه شهيد بهشتي آن را ركن ميدانستند حفظ و آن قسمت از قانون اساسي كه نياز به اصلاح دارد، اصلاح شود. لاريجاني در ادامه گريزي هم به مناقشات داخلي زد و گفت: گاهي خط بازيهايي در داخل كشور ديده ميشود كه دوستان به جاي آنكه رفتار سختي با دشمنان داشته باشند به هم تيراندازي ميكنند.
وي در همين زمينه افزود: شهيد بهشتي در مواجهه با ديگران سياست ويژهاي داشت كه تفاوتي نسبت به سايرين درباره ايشان ديده ميشود. لاريجاني گفت: دكتر بهشتي در مقابل شياطين غربي و مخصوصاً امريكا و منافقين خيلي صريح و شجاع و روشن حرف ميزدند؛اما در مقابل دوستان داخل كه به دليل كمبود تحليل يا نارسايي بينشي كاستيهايي داشتند با مدارا عمل ميكرد. وي گفت: ما امروز نيز به اين سبك و سياق نيازمنديم.
كابينه آينده بايد كابينه كار باشد نه خط و خطوط
رئيس مجلس شوراي اسلامي در ادامه با تأكيد بر اينكه تا اقتصاد ما پويا نشود با روشهاي وصله پينهاي نميشود كار را پيش برد، گفت: ما احتياج به يك تصوير روشن از شرايط فعلي و يك هماهنگي تام و تمام در مسائل اداره كشور داريم و حتماً بايد از مسائل حاشيهاي پرهيز كرد.
وي تصريح كرد: جدالهايي كه امروز دركشور وجود دارد حتماً راه غلطي است. بارها رهبري فرمودند روي مسائل اصلي تأكيد كنيد اين جدالهايي كه امروز ميبينيد مسئله اصلي است يا فرعي؟ لاريجاني مسئله اصلي كشور را وضعيت اقتصادي دانست و ادامه داد: تا اقتصادمان توليد محور و صادرات محور نشود نميتوانيم ايجاد ثروت كنيم. رئيس مجلس شوراي اسلامي افزود: در بعضي از جاها احتياج به جراحي در شرايط اقتصادي كشورمان داريم. وي در ادامه گفت: قانون برنامه وجود دارد، هدف هم مشخص است كه اقتصاد بايد مسئله اصلي باشد اما آن دوشهايي كه بايد زير بار اين مسئله بروند بايد افراد كارآمدي باشند و كابينه آينده بايد كابينه كار باشد نه خط و خطوط. رئيس مجلس شوراي اسلامي به برخي از سهمخواهيها از دولت در رسانهها اشاره كرد و گفت: گاهي در رسانهها ميبينم سهم خواهي از دولت مطرح ميشود كه حتماً روش نادرستي است هر فرد كارآمد انقلابي كه بتواند در شرايط فعلي بخشي از مشكلات را حل كند بايد مورد حمايت همه باشد. وي افزود: من در يكي از رسانهها ديدم كه نوشته بود اين انتخابات يك رفراندوم براي كشور بود، اين حرفها ايجاد حساسيت ميكند، آنها خلاف ميگويند. انتخابات بود، رفراندومي نبود، اينها را هم بايد در نظر گرفت تا ذهنها روي موضوع اصلي كشور متمركز شود. رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: از رئيسجمهور ميخواهيم كه معيار اصلي انتخاب كابينه آينده را انقلابي و كارا بودن وزرا قرار دهد. لاريجاني افزود: كابينه آينده چراغ آينده ماست و نشان ميدهد كه ميتوانيم بر مشكلات جامعه فايق بياييم يا خير و اين موضوع بدون هماهنگي كامل قواي سه گانه امكانپذير نيست.
استقلال دستگاه قضايي نبايد زير سؤال برود
بخش پاياني همايش قوه قضائيه نيز به سخنان آيتالله آملي لاريجاني اختصاص داشت. وي در اين همايش استقلال دستگاه قضايي را مورد توجه و تأكيد قرار داد و گفت: استقلال قاضي و دستگاه قضايي را ارج مينهيم و اين به نفع همه نظام است. آيتالله آملي لاريجاني به اصل 57 قوه قضائيه اشاره كرد و افزود: در اين اصل استقلال همه قوا ذكر شده است اما در اصل 56 دوباره تصريح ميكند كه قوه قضائيه قوهاي مستقل است و اين اصرار بر استقلال قوه قضائيه كه البته غيراز استقلال قاضي است امر بسيار پراهميتي است و اصرار قانون اساسي و نويسندگان آن و رأي دهندگان به اين قانون بي وجه نيست.
رئيس قوه قضائيه افزود: استقلال يعني اينكه تحت تأثير قواي ديگر يا فشارهاي سياسي و اجتماعي نخواهد حكم صادر كند. وي در عين حال گفت: ما نميخواهيم ديوار و حصار دور قوه قضائيه بكشيم و قضات و مسئولان دستگاه قضايي را مصون از خطا نميدانيم و اين روشن است اما فصل الخصومه بودن ماهيت كار قاضي است و اين را نبايد از بين ببريم.
حرف دشمن از حلقوم چه كساني در ميآيد
رئيس دستگاه قضا در بخش ديگري از سخنانش به موضوع اهميت مقابله با نفوذ دشمن و نقش قوه قضائيه اشاره و تصريح كرد: امروز شناخت و سخن و نفوذ دشمن به شناخت ما در دنيا كمك خواهد كرد و قوه قضائيه در اين مسير به دنبال انجام وظايف خود است و با نفوذيها مقابله ميكند البته مقابله در چارچوب قانون است ناگفته نماند بايد توجه داشته باشيد نفوذ سياسي يعني اينكه افراد طوري اراده هايشان را انجام ميدهند كه خودشان ميخواهند و نفوذ فرهنگي آن است كه به صورت نرم، فرهنگ خود را در جامعهها توسعه دهند. وي ادامه داد: چرا ما اين فرهنگ غني و اسلامي را تبديل به فرهنگ بيگانه كنيم و اين در صورتي است كه فرهنگ بيگانه با تمام قوا در حال وارد شدن به كشورمان است، گاهي به عنوان كار اقتصادي و گاهي به صورت سيستم شبكههاي مجازي و با اين ادعا كه به دنبال كار فرهنگي هستيم. آيتالله آملي لاريجاني گفت: در واقع تمام اين كارها جدا كردن ملت ما از فرهنگ اصيل اسلامي و انقلابي ماست، ما چطور ميتوانيم رفتار خصمانه امريكاييها را فراموش كنيم. همين چند روز پيش وزير امور خارجه امريكا با پررويي تمام ميگويد ما به ايران و عملكرد آن اشراف داريم و هدف ما تغيير فرهنگ جمهوري اسلامي ايران است.
آيتالله آملي لاريجاني افزود: بايد حواسمان باشد كه در داخل نظام حرفهاي دشمن از حلقوم چه كساني درمي آيد. وي گفت: قوه قضائيه بايد به طور ويژه مقابل اين نفوذ دشمن كه فراتر از نفوذ است بايستد زيرا كساني كه در داخل با امنيت كلي نظام مسئله دارند و چالش ايجاد ميكنند اينها مصداق افساد في الارض هستند.
وي با اشاره به اينكه دشمن با صراحت و وقاحت تمام ميگويد ما به دنبال تغيير نظام جمهوري اسلامي ايران هستيم گفت: اگر كساني در درون نظام دستانشان را براي دوستي با اين دشمن وقيح دراز ميكنند بايد با آنها برخورد موجه، مستدل و قانوني داشته باشيم.
رئيس قوه قضائيه افزود: در اين چند سال عليه رهبري، عليه دستگاه قضا و رئيس آن، عليه شوراي نگهبان و دبير آن، عليه سپاه پاسداران و سپاه قدس و هر آنچه رنگي از نظام دارد هجمه كردند و به نظر ميرسد فتنهاي دركار است. آملي لاريجاني گفت: مسئولان نظام بايد همدل و هماهنگ باشند منتهي خط دشمن را تشخيص دهند.
وي افزود: اگر دشمن در باره سپاهي كه در مقابل هجمه هايش شجاعانه سينه سپر كرده و افتخار نظام است؛ زمزمه ميكند سپاه را به عنوان نيروي نظامي يك كشور در ليست تروريستها قرار ميدهد و تا اين حد با وقاحت جلو آمده است بايد مسئولان همدل و هماهنگ در مقابلش بايستند.
همه نگاهها بايد معطوف به داخل باشد
رئيس دستگاه قضا با اشاره به اينكه در مقابل هجمههاي دشمن بايد به استعدادهاي داخلي كشورمان برگرديم و توجه كنيم گفت: اگر اين كشور بخواهد در مقابل تحريمهاي ظالمانه بايستد بايد همه نگاهها معطوف به داخل باشد. آملي لاريجاني افزود: البته اين موضوع با برقرار كردن ارتباط با ديگر كشورها منافاتي ندارد اما عقل حكم ميكند اين همه جوان و صاحبان سرمايهاي كه در كشور داريم برايشان فضاي كار فراهم كنيم چرا كه اگر اين فضا مهيا شود آنها هم كار خواهند كرد.
وي گفت: ما بايد خطوط قانوني را براي سرمايه داران ترسيم كنيم چرا كه اين مهم بهترين راه براي پيشبرد اهداف اقتصاد مقاومتي خواهد بود. آملي لاريجاني افزود: ما وظيفه داريم امنيت اقتصادي را در كشور ايجاد كنيم كه اين امنيت دو بال دارد يكي برخورد با مفاسد اقتصادي و رانت خواري و ديگري تضمين امنيت براي سرمايه گذاري. وي گفت: سرمايهگذار انتظار دارد دستگاههاي اجرايي كشور به صورت عادلانه با وي رفتار كنند نه اينكه به خاطر نزديكي فلان كس با فلان دستگاه يا دادن رشوه، كار برخيها راه بيفتد و بقيه را ناديده بگيرند.
آملي لاريجاني با بيان اينكه اصل برخورد با فساد اقتصادي و تضمين سرمايهگذاري زير نظر دادگستريها فعال شده است، گفت: دستگاه قضا در اين زمينه هنوز جا براي كار زياد دارد. آملي لاريجاني افزود: دستگاه قضا و نيروهاي قضايي نبايد اشكالات بي وجه براي توليدكنندگان و سرمايه گذاران ايجاد كنند. رئيس دستگاه قضا افزود: اگر برخورد قاطع و قانوني با همه مظاهر فساد انجام شود و اين برخورد فرهنگ شود اين بساطها نيز برچيده خواهد شد و امنيت اقتصادي نيز تضمين ميشود.