کد خبر: 763748
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۱
تفاوت نسل‌ها در سبد غذايي
سال‌هاي نه چندان دور، همين 20 سال پيش از هر خياباني كه گذر مي‌كرديد به زور مي‌توانستيد در هر خياباني يك ساندويچي يا پيتزايي را ببينيد، اين تازه حال و احوال شهري مثل تهران بود و در شهرهاي كوچك‌تر كه اصلاً از اين خبرها نبود.
مجيد فراهاني

اما الان تعداد مغازه‌هاي فست‌فودي از تعداد مشاغل ديگر بيشتر شده و اين مختص تهران نيست و همه شهرهاي ايران را فرا گرفته و مردم هم علاقه وافري به خوردن فست‌فودها از خود نشان مي‌دهند. شكم‌هاي ور قلمبيده آدم‌ها در شهر و به‌خصوص كودكان و نوجوانان نماد و نشانه تغذيه بد افراد جامعه است كه بايد براي آن فكر بكري كرد. به راستي كه داريم بچه‌ها را بد بار مي‌آوريم.

نسل فست‌فود و نسل اشكنه

وقتي به آمارهاي مرگ و مير و انواع و اقسام بيماري‌ها كه هر از گاهي از سوي منابع ذي صلاح منتشر مي‌شود نگاهي عميق مي‌اندازيم متوجه مي‌شويم منبع و منشأ بسياري از اين بيماري‌ها تغذيه نادرست و غلط خانواده‌هاست. يك مقايسه سطحي بين تغذيه و سبك زندگي نسل حال و گذشته نشانگر اين است كه نسل حاضر بدترين تغذيه ممكن را دارد و مقصر آن هم والديني هستند كه به هزار و يك دليل نمي‌توانند وقت لازم را براي تغذيه و سلامت فرزندان خود بگذارند. در گذشته سبد غذايي خانواده تشكيل شده بود از مواد مغذي و سالم كه نقش بسزايي در سلامت و كاهش بيماري‌ها داشت. كودك يا نوجوان سال‌هاي نه چندان دور براي ميان وعده غذايي خود ساندويچي داشت كه محتواي آن را پنير و كمي سبزي يا گردو تشكيل مي‌داد. ميان غذايي كه در سه نوبت اصلي غذا در منزل با هنر مادرانه ميل مي‌كرد و در آن خبري از سوسيس، كالباس و پنير‌هاي پر چرب نبود. سر سفره قورمه سبزي، آبگوشت و اشكنه خودنمايي مي‌كرد و همين باعث شده بود افراد جامعه سرحال و سر زنده باشند. اما الان مادر حتي فرصت فكر كردن به سبد و سفره ندارد و همين عدم توجه باعث مي‌شود افراد جامعه به‌خصوص كودكان و نوجوانان غذاي خود را در غذاهاي حاضري، رستوران‌ها، غذاهاي خياباني و فست‌فودي‌ها مي‌يابند و آمال و آرزوهايشان شده فلان برند فست‌فودي كه شكم خود را پر كنند از غذايي كه فقط شكم را پر مي‌كند نه جان را. زهرا عبداللهي، مدير‌كل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت مي‌گويد: 44درصد مرگ‌هاي قبل از 70سالگي به تغذيه نامناسب و بيماري‌هاي غيرواگير ناشي از آن مربوط مي‌شود. همچنين 48درصد مرگ‌هاي بعد از اين سن به تغذيه نامناسب مربوط مي‌شود، البته كم‌تحركي و فشار خون بالا هم اين عامل مرگ‌آور را تشديد مي‌كند.

اين در حالي است كه 80 درصد امراض قلبي و عروقي و 30 درصد سرطان‌ها با تغذيه سالم قابل پيشگيري است. علاوه براين آمارها نشان مي‌دهد كه 33 درصد مردم ايران كم تحرك هستند، 28 درصد كلسترول بالا دارند، مصرف قند و شكر و روغن نيز در كشور ما از ميانگين جهاني بالاتر است و در مقابل مصرف ميوه و سبزي از حد مجاز پايين تر است. آمار و ارقامي كه عبدالهي نيز آنها را تأييد مي‌كند. از اين آمارهاي عجيب و وحشتناك در گذشته خبري نبود زيرا نسل گذشته در دامان والديني تربيت و پرورش يافته بودند كه خود تغذيه سالم داشتند و به اهميت آن هم تا حدودي واقف بودند اما در زندگي امروزي سلامت نسل جديد فداي سرعت و تكنولوژي شده است و همين باعث شده كه بيشتر نسل امروز اگر چه به ظاهر فربه و چاق هستند اما دچار سوء‌تغذيه و تغذيه بد باشند.

بسياري از والدين تغذيه مناسبي براي كودكان خود فراهم نمي‌كنند و به عبارت ديگر نقشي در سلامت آنها ندارند. نسل امروز به معناي واقعي فداي تكنولوژي و سرعت زندگي و سبك زندگي غلط شده‌اند زيرا در اين نوع از زندگي سرعت مهم‌ترين عنصر محسوب مي‌شود و والدين ديگر توجه لازم و كافي را به سلامت و تغذيه فرزندان خود ندارند.

تغذيه نسل آينده‌ساز را جدي بگيريم

مي‌توان با تغذيه مناسب و روزانه نيم ساعت ورزش و تحرك آمار سالانه 92هزار نفري كه بر اثر سكته قلبي، 43هزار نفري كه بر‌اثر سكته مغزي و 3 هزار نفری كه بر اثر سرطان در كشور جان خود را از دست مي‌دهند كاهش داد. امراضي كه راهكار كاهش احتمال ابتلا به آن در افراد انجام روزانه حداقل نيم ساعت ورزش و داشتن رژيم تغذيه‌اي مناسب است تا با كمك آن از دچار شدن به اضافه وزن و چاقي جلوگيري كنند.

امروزه اگر چه آگاهي و دانش جامعه به ويژه در مورد تغذيه افزايش يافته است اما در عمل اين دانش را به كار نمي‌گيريم. غذاي سالم و به عبارت بهتر تغذيه سالم يكي از مهم‌ترين و شايد اساسي‌ترين راه دستيابي به سلامت جسم است گرچه در ارتقاي سلامت روان نيز بي‌تأثير نيست. متخصصان تغذيه همواره به افراد توصيه مي‌كنند با اتخاذ عادات غذايي سالم علاوه بر تأمين نياز بدن به انرژي حتي‌الامكان خود را از اثرات عوامل بيماري‌زا حفظ كنند. بنابراين وقت آن رسيده است براي نجات نسل جديد و به تبع آن نجات جامعه در شيوه و الگوي مصرفي و تغذيه خانواده‌ها‌يمان بازنگري جدي داشته باشيم. علاوه بر والدين كه بايد الگوي درستي براي تغذيه خود تعريف كنند لازم و ضروري است در تمام سطوح از مهد‌كودك‌ها تا دانشگاه‌ها بحث تغذيه را جدي بگيرند. بايد سياست‌هاي غذايي مناسبي در تمامي مراكز حتي اغذيه‌فروشي‌هاي سطح شهر اعمال كرد و با نظارت جدي نسل آينده‌ساز را از دام بيماري‌ها و امراض مختلف كه سخت و كشنده هستند نجات داد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها