
معاون وزير خارجه روسيه براي زمينهسازي دور بعدي مذاكرات ايران با 1+5 با مقامهاي ايراني ملاقات كرد.
جان كري وزير خارجه امريكا نيز گفته كه براي سرعت دادن به روند مذاكرات روز چهارشنبه با محمد جواد ظريف ملاقات ميكند. با اين حال، به نظر ميرسد دولت اوباما قصد دارد به موازات تحريم و كاهش قيمت نفت، چاشني تهديد نظامي را هم به مذاكرات هستهاي با ايران اضافه كند. مارتين دمپسي رئيس ستاد ارتش امريكا گفته كه واشنگتن براي اقدام نظامي با هدف به تعويق انداختن برنامه هستهاي ايران آماده است.
به گزارش «جوان»، مارتين دمپسي، رئيس ستاد ارتش امريكا در گفت و گو با فاكس نيوز، براي اولين بار از زمان توافق ژنو بين ايران و 1+5، از آمادگي ايالات متحده براي اقدام احتمالي نظامي عليه ايران سخن گفت: « اگر ديپلماسي شكست بخورد و ايران به سمت دستيابي به سلاح هستهاي حركت كند، اين يك خطر غير قابل قبول است. ما تواناييهاي نظاميمان را داريم و همچنان آنها را اماده نگه داشتهايم تا برنامه هستهاي ايران را از بين ببريم؛ البته تعويق عبارت بهتري است.» دولت امريكا بعد از دستيابي به توافق هستهاي ژنو بين ايران و 1+5 از به كارگيري جملات مستقيم حاوي تهديد نظامي عليه ايران خودداري كرده بود و باراك اوباما رئيسجمهور امريكا به جاي به كارگيري جمله معروف «همه گزينهها روي ميز هستند» اغلب از جمله «هيچ گزينهاي خارج از ميز نيست» استفاده ميكرد. جان كري، وزير خارجه امريكا نيز در طول مذاكرات هستهاي مستقيم با محمد جواد ظريف بارها گفته بود نميخواهد جملاتي به كار بگيرد كه به روند ديپلماسي لطمه بزند. موضعگيري مارتين دمپسي، رئيس ستاد ارتش نشان دهنده تغيير ملموس رويكرد مذاكراتي دولت اوباما در برخورد با ايران، دستكم در مقايسه با حدود 14 ماه گذشته است. امريكا طي شش ماه بعد از توافق ژنو تلاش كرد، مجاري مبادلات تجاري خارجي ايران را به شكلي قابل لمس ولي مديريت شده، بگشايد، رويكردي كه با تمديد اول توافق ژنو رنگ باخت. همزمان با تمديد دوم توافق ژنو در سوم آذر ماه 1393، كاهش بيسابقه قيمت نفت رخ داد، تحولي كه مقامهاي ايراني و ناظران ميگويند در توافقي اعلام نشده بين عربستان و امريكا رخ داده است. دولت امريكا طي حدود 50 روز گذشته تلاش كرد اثر گذاري كاهش قيمت نفت بر فضاي تصميمگيري هستهاي ايران را به آزمون بگذارد ولي در شرايطي كه نشانه قابل توجهي از عقب نشيني ايران در آستانه دور جديد مذاكرات هستهاي بين ايران و 1+5 ديده نميشود، به نظر ميرسد دولت اوباما قصد دارد چاشني «گزينه نظامي» را به شكل آشكار تري در روند مذاكراتي استفاده كند. اين در شرايطي است كه سرگئي ريابكف، معاون وزير خارجه روسيه و نماينده اين كشور در گروه 1+5 كه يكشنبه شب وارد تهران شده بود، صبح ديروز با وزير امور خارجه كشورمان ديدار و گفتوگو كرد.
ظريف خواستار ايفاي نقش فعالتر روسيه
وزير خارجه در ديدار نماينده روسيه در ۱+۵، ضمن تقدير از نقش مسكو در روند مذاكرات، ايفاي نقش فعالتر اين كشور را عامل مهمي در تسريع حل و فصل نهايي موضوع و دستيابي به راهحل جامع هستهاي ارزيابي كرد. ظريف همچنين با اشاره به ظرفيت بالا و قابليتهاي متنوع دو كشور بر ضرورت گسترش و تعميق بيشتر روابط فيمابين در عرصههاي مختلف تأكيد كرد. معاون وزير خارجه روسيه نيز در اين ديدار بر نقش مسئولانه مسكو در مذاكرات هستهاي جمهوري اسلامي ايران با كشورهاي 1+5 تأكيد كرد و اظهار داشت: روابط دوستانه و نزديك مسكو - تهران ايجاب ميكند از ظرفيتهاي خود استفاده و به حل و فصل سريعتر موضوع هستهاي ايران كمك كنيم. ريابكوف در اين سفر علاوه بر ديدار و گفتوگو با ظريف، با سيد عباس عراقچي و مجيد تخت روانچي معاونان ظريف و اعضاي ارشد تيم مذاكره كننده هستهاي نيز ديدار و مذاكره كرد.
كري: اميدواريم پيشرفتمان تسريع شود
وزير خارجه امريكا گفته كه در سفر به ژنو و در ديدار با وزير خارجه ايران در صدد است اوضاع را ارزيابي كند و به تيمهاي مذاكره كننده براي دور تازه مذاكرات هستهاي راهنمايي دهد. به نوشته خبرگزاري رويترز، وزير خارجه امريكا كه ديروز در نشست خبري در شهر احمدآباد هند صحبت ميكرد، در اين رابطه گفت: «قرار است در اين نشست اوضاع را ارزيابي كنيم تا جهتدهي لازم را به تيمهايمان ارائه دهيم. ثانيا، اميدواريم كه بتوانيم روند را تسريع كنيم تا به پيشرفت بيشتري دست يابيم. » قرار است پس از ديدار اين هفته وزيران خارجه دو كشور ابتدا تيمهاي مذاكرهكننده ايراني و امريكايي به مدت دو روز ديدار دوجانبه داشته باشند و پس از آن نشستهاي نمايندگان ايران و گروه موسوم به 1+5 (امريكا، روسيه، چين، انگليس، فرانسه و آلمان) برگزار ميشود.