کد خبر: 635391
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹:۴۸
مصطفي شاه‌كرمي
«عصباني نيستم»، فيلمي است كه راهيابي و اكران آن در جريان سي و دومين دوره جشنواره فيلم فجر با جنجال‌هاي زيادي همراه بود. اين فيلم به جهت داشتن اشارات و البته ذهنيت‌سازي همراه با دروغ براي مخاطب و همچنين نعل وارونه زدن و فرار به جلو نسبت به برخي حقايق فتنه 88 مورد انتقاد بسياري از دغدغه‌مندان سينماي ايران و انقلاب، نمايندگان مردم در مجلس و رسانه‌هاي ارزشي و دلسوز قرار گرفت. داستان اصلي چگونگي گرفتن مجوز ساخت و توليد اين فيلم خيلي جالب است.

تهيه‌كننده اين فيلم، فيلمنامه اوليه «عصباني نيستم» را براي دريافت مجوز به مسئولان پروانه ساخت در دولت قبل ارائه داده بود. با توجه به محتواي مسئله‌دار و موارد خلاف قانون در بخش‌هاي متعدد، اين فيلمنامه، نهايتاً پس از انجام چندين اصلاحيه و اِعمال آن در فيلمنامه نهايي و ارائه شده به مسئولان وقت، موفق به دريافت پروانه ساخت مي‌شود. پس از طي شدن اين مراحل «رضا دُرميشيان» تهيه‌كننده فيلم كه كارگرداني آن را نيز برعهده دارد، به رغم اصلاحاتي كه قانوناً بايد در فيلمنامه مورد تصويب شوراي پروانه ساخت اِعمال مي‌كرد، هيچ يك از موارد اصلاحي را در جريان توليد فيلمش اِعمال نكرد! طرفه اينكه دُرميشيان با گستاخي تمام و بدون كمترين نگراني نسبت به كار غير قانوني و خلاف مقرراتش، علاوه بر عدم رفع ايرادات قبلي برخي موارد ساختارشكن و خلاف قانون ديگري را نيز به فيلمنامه فيلم«عصباني نيستم» اضافه نمود. بنابراين تا اينجاي قصه معلوم و مشخص است كه اين فيلمساز قانون‌شكن و بلكه قانون‌گريز يك اثر بدون مجوز را تهيه و توليد كرده و اين بدان معني است كه اين فيلم از اساس و پايه غيرقانوني توليد شده است.

نكته قابل توجه و البته رنج‌آور اين است كه مسئولان وزارت ارشاد كه به سبب جايگاه حقوقي و مسئوليتي‌شان بايد (بر اساس سوگند كاري و حتي شئونات اخلاقي) پاسدار و حافظ قانون و اجراي بدون تنازل آن باشند، از اين ماجرا باخبر بوده‌اند! اما بدون توجه به اين اَعمال غيرقانوني تهيه‌كننده و كارگردان فيلم، با اصلاحاتي (باري به هر جهت و صرفاً جهت برگزار كردن) به آن پروانه نمايش دادند و به اين شكل فيلم «عصباني نيستم» در جشنواره فجر به نمايش درآمد. پس از آن مسئولان جشنواره فجر نيم ساعت قبل از شروع مراسم اختتاميه و اهداي جوايز و سيمرغ‌هاي بلورين به برگزيدگان، اين فيلم را با درخواست تهيه كننده آن از جشنواره بيرون كشيدند.

نكته تازه‌تر درباره عصباني نيستم اينكه يك سايت سينمايي به نقل از «علي سرتيپي» مديرعامل دفتر پخش فيلميران آورده است: امسال پخش فيلم‌هاي «قصه‌ها»به كارگرداني رخشان بني‌اعتماد، «رد كارپت» رضا عطاران، «چ» ابراهيم حاتمي‌كيا، «كلاشينكف» سعيد سهيلي و «عصباني نيستم» رضا درميشيان را بر عهده گرفته‌ايم!؟و جالب‌تر اينكه سرتيپي در خصوص اينكه آيا فيلم «عصباني نيستم» براي اكران منعي دارد يا نه ؟ گفته است اين فيلم براي اكران هيچ مشكلي ندارد!؟ سؤال اساسي درباره اين فيلم اين است چه شده كه به رغم متن قانوني مجوز ساخت اوليه و نيز عدم پايبندي تهيه‌كننده به آن، اين فيلم توانسته است پروانه نمايش بگيرد؟ چرا وزير محترم ارشاد حرف‌هاي چند ماه پيش خود را به فراموشي سپرده يا احياناً آن را به مسئولان زيردست خود ابلاغ نكرده است؟ شايد بايد به ياد مسئولان وزارت ارشاد آورد كه مقام ارشد اين وزارتخانه(جناب وزير) در زمان معارفه حجت‌الله ايوبي، رئيس سازمان سينمايي در تاريخ 9 شهريور 92 و در بخشي از سخنان خود گفت: از من مي‌پرسند كه چقدر بر مجوزها پافشاري مي‌كنيد كه بايد بگويم در اعطاي مجوزها بايد فكر شده و حساب شده مجوزي ارائه شود و پس از آن بايد روي آن بايستيم و در برابر فشارها كوتاه نياييم!

حال با اين تفاسير، حضور غيرقانوني «عصباني نيستم» در جشنواره فجر و مهمتر از آن جشنواره برلين و اينكه خبرهايي از اكران قريب‌الوقوع آن به گوش مي‌رسد، آيا نبايد از سستي تصميم‌گيري در وزارت ارشاد سخن گفت؟ يا اينكه پرسيد وزارت ارشاد تحت كدام فشار حاضر شده است اين فيلم به جشنواره فجر بيايد و بعد از آن در جشنواره برلين نيز به نمايش درآيد؟

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار