کد خبر: 600132
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۲
مصر اين روزها دوره التهاب بعد از انقلاب را سپري مي‌كند؛ التهابي كه به اوج رسيده است.
فاطمه صناعي

مصر اين روزها دوره التهاب بعد از انقلاب را سپري مي‌كند؛ التهابي كه به اوج رسيده است. عصر ديروز برخي منابع خبري از حركت مخالفان به سمت كاخ رياست جمهوري مصر و تلاش آنها براي ورود به اين كاخ خبر دادند. روز يك‌شنبه همچنين تظاهراتي گسترده در قاهره و بسياري ديگر از شهرهاي مصر عليه سياست‌هاي محمد مرسي، رئيس‌جمهور انتخابي مردم مصر در اولين انتخابات پس از انقلاب ۲۵ ژانويه ۲۰۱۱ برگزار شد. تظاهراتي كه با امضاي تومار ۲۲ ميليوني عليه مرسي همراه بود. در چنين فضايي كه ارتش وارد صحنه نشده، زمزمه‌هايي در مورد احتمال كودتاي ارتش عليه دولت پخش شده است. 

به گزارش «جوان»، ميدان التحرير قاهره، پايتخت مصر ديروز عصر يك بار ديگر تظاهرات ميليوني شبيه به روزهاي پيش از انقلاب را تجربه كرد. جمعيت زيادي از مخالفان در ميدان التحرير قاهره و شهرهاي اسكندريه، اسماعيليه و سوهاج، المحله، الغربيه، منصوره، بي‌سويف، منوفيه، دمياط، قليوبيه، بحيره و كفرالشيخ تجمع كردند تا صداي مخالفت‌شان با سياست‌هاي رئيس‌جمهور فعلي را هر چه بلندتر به گوش وي برسانند. مرسي هم كه پيشتر خبر جابه‌جايي وي با خانواده‌اش منتشر شده بود، به اتاق عمليات ويژه كاخ رياست جمهوري «القبه» بازگشت و به همراه مشاورانش اعتراضات را از آنجا دنبال ‌كرد. شبكه الميادين از قول «محمد مرسي» گزارش داد كه هرگز از سمت خود استعفا نخواهم داد، زيرا استعفاي وي منجر به درگيري و ناامني در كشور مي‌شود. مرسي همچنين مخالفت خود را با برگزاري انتخابات زودهنگام رياست جمهوي اعلام كرد. موافقان مرسي هم در ميدان رابعه العداويه قاهره تجمع كردند. 

چه كساني به التحرير آمدند؟
آنچه بديهي است، شرايط دشوار اداره كردن كشور پس از يك انقلاب است و مرسي به عنوان رئيس‌جمهور قانوني مردم مصر نتوانسته خواسته‌هاي مردم را تا‌كنون جواب بدهد، چنانچه دست به مخالفتي در اين سطح زده‌اند. يكي از مخالفان حاضر در ميدان التحرير مي‌گويد: تمام احزاب مخالف در كنار مردم در ميدان التحرير حضور دارند. علاوه بر جنبش تمرد و ۶ آوريلي‌ها، جبهه نجات ملي و رهبرانشان در اين تظاهرات حضور دارند. 

مخالفان مرسي دو دسته‌اند؛ يك دسته كساني كه به وي رأي داده‌اند و انتظار داشتند به اين وضعيت كشور بعد از انقلاب سر و سامان دهد و به ويژه در مسائل اقتصادي به داد مردم برسد، اما حالا با ضعف مرسي در اين مسئله روبه رو شده‌اند و دسته دوم كه بين مرسي و احمد شفيق، وي را برگزيده‌اند و حالا پشيمانند. در چنين شرايطي تندروي‌ها در جامعه به شدت در حال رشد است و جامعه را به سمت درگيري‌هاي طايفه‌اي و دو دستگي مي‌كشاند. جروزالم پست نوشت: عبدالفتاح السيسي اوايل هفته هشدار داد كه سياستمداران به توافق برسند تا از خونريزي جلوگيري شود. 

«محمد البرادعي» رئيس حزب الدستور و هماهنگ‌كننده جبهه نجات ملي روز شنبه در سخنراني تلويزيوني مشاركت گسترده مردم را در تظاهرات خواستار شده و اعلام كرده بود كه مردم مصر به محمد مرسي گواهينامه دادند، اما وي رانندگي نمي‌دانست. در مقابل سكوي اصلي خيابان محمد محمود صدها تظاهركننده با در دست داشتن پرچم‌هاي مصر و سر دادن شعارهاي «مرسي برو برو» و «ملت خواهان براندازي نظام هستند» در تظاهرات گسترده روز يك‌شنبه حاضر مي‌شدند. همچنين تظاهركنندگان پرچم مصر به طول ۵۰ متر به همراه دست نوشته‌هايي كه روي آنها جملاتي عليه اخوان المسلمين مصر نوشته شده از جمله «سلطه اخوان المسلمين بايد پايان يابد» را حمل مي‌كردند. جنبش تمرد كه پيش از اين اعلام كرده بود بيش از ۲۲ ميليون امضا براي سلب مشروعيت از مرسي و برگزاري انتخابات زودهنگام جمع‌آوري كرده در يكي از شبكه‌هاي اينترنتي اعلام كرد: امضاهاي جمع شده بدون تظاهرات و تجمع و نافرماني مدني هيچ ارزشي ندارد و تا زمان تحقق كامل هدفش ميدان‌هاي مصر را خالي نخواهد كرد. همزمان شمار زيادي از مصري‌هاي ساكن ‌امريكا و اروپا با برگزاري تجمع و راهپيمايي همبستگي خود را با هموطنانشان اعلام كرده و خواهان بركناري مرسي شدند. 

زمزمه‌هاي كودتا در بلواي اعتراضات مصر
همزمان با اعتراضات گروه‌هاي مخالف محمد مرسي در مصر، ارتش مصر در حالت آماده باش قرار گرفته و رسماً هيچ دخالتي در اعتراضات نمي‌كند، اما برخي تحركات ارتش و خبرها احتمال كودتاي ارتش را در اذهان عمومي پررنگ كرده است. روزنامه مصري الاهرام نوشته است كه همه چشم‌ها به ارتش است تا حداقل به طور موقت قدرت را در دست بگيرد. در همين راستا چند روز پيش دفتر مرسي هم نسبت به كودتا هشدار داد. دبير سياسي دفتر رياست جمهوري مصر با هشدار درباره پيامد كودتا در كشور گفت: « كودتا مي‌تواند بار ديگر ديكتاتوري را به مصر بازگرداند.»خالد القزاز گفت: « فراخوان براي كودتا عليه نظام سياسي كشور، يك اقدام غير‌دموكراتيك است و بسياري از مخالفان نظام سياسي از چنين روشي بيزارند.» 

اين در حالي است كه ارتش بعضاً‌ رويكرد هشدار نسبت به اوضاع هرج و مرج در كشور را در پيش گرفته بود. ارتش مصر در واكنش به تظاهرات ديروز اعلام كرده است هرگز اجازه نخواهد داد اين كشور درگير جنگ داخلي شود. «احمد محمد علي» سخنگوي ارتش مصر در اين باره بر ضرورت اطمينان همه فرزندان ملت مصر تأكيد كرد. وي گفت كه با تدابير ارتش مصر سعي شده است از تكرار سناريوهاي مشابه ۲۵ ژانويه سال ۲۰۱۱ كه به سرنگوني «حسني مبارك» رئيس‌جمهور مخلوع مصر منجر شد، جلوگيري شود. اظهارات فرماندهان ارتش مصر در حالي مطرح مي‌شود كه اين كشور اين روزها شاهد درگيري ميان سلفي‌هاي تندرو و شيعيان است. 

در آستانه برگزاري تظاهرات و تجمع در شهرهاي مصر، نيروهاي ارتش در ورودي‌ها و اطراف مراكز و تاسيسات مهم استان «مطروح» مستقر شدند تا از هرگونه اقدام احتمالي در حمله به ساختمان‌هاي دولتي در مركز اين شهر جلوگيري كنند. از سوي ديگر همزمان با حركت موافقان و مخالفان دولت مصر به سوي ميدان‌ها و خيابان‌هاي قاهره، ستاد ارتش اين كشور براي بررسي اوضاع ميداني در سراسر مصر، اتاق عمليات ويژه تشكيل داد. 

پناه سفير امريكا به اسرائيل
همزمان با اوج‌گيري اعتراضات در مصر، سفير امريكا در قاهره و ديگر ديپلمات‌هاي اين كشور كه تجربه تلخ ليبي را دارند، روز گذشته به سرزمين‌هاي اشغالي پناه بردند. باراك اوباما، رئيس‌جمهوري امريكا در كنفرانس مطبوعاتي در آفريقاي جنوبي اعلام كرد كه نسبت به ناآرامي‌ها در مصر احساس نگراني مي‌كند. وي خاطرنشان كرد كه دولت امريكا تدابيري را جهت حفظ امنيت سفارتخانه، كنسولگري‌ها و كارمندان ديپلمات خود در مصر اتخاذ كرده است. وزارت خارجه فرانسه هم در بيانيه‌اي به اتباع خود نسبت به نزديك شدن به مكان‌هاي تظاهرات و تجمع‌هايي كه در استان‌هاي مصر صورت مي‌گيرد، هشدار داد.
در سايه ناآرامي‌ها در مصر و در آستانه برگزاري تظاهرات گسترده روز گذشته مخالفان، عربستان سه كنسولگري خود را در مصر بست و امارات از شهروندان خود خواست در شرايط كنوني به اين كشور سفر نكنند. در اين راستا وزارت خارجه امارات نيز از اتباع خود خواست در حال حاضر به مصر نروند. وزارت خارجه امارات از اتباع خود در مصر خواست به مكان‌هاي تجمع‌ها و تظاهرات نزديك نشوند. يك هواپيماي قطري نيز به منظور انتقال اتباع اين كشور از مصر به دليل ناآرام شدن پايتخت مصر همزمان با برگزاري تظاهرات معارضان، وارد فرودگاه قاهره شد.
از سوي ديگر، بونبت اسكاتنهوفر، ۲۲ ساله روزنامه‌نگار هلندي در هنگام تصويربرداري از تظاهرات روز جمعه ميدان التحرير مصر از سوي برخي از پسرهاي تجمع‌كننده در ميدان التحرير مورد تجاوز قرار گرفت و به بيمارستان معهد ناصر انتقال يافت.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار