کد خبر: 505225
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۱ - ۰۹:۵۷
پژوهشگر موسیقی سنتی و ملی:
سعید نیاکوثری در گفت‌وگو با خبرنگاران در باره اهداف نگارش اثر آموزشی فرهنگی دستور سنتور با بهره‌گیری از ادبیات غنی پارسی و شعر کودکان که به طور عمده در کتاب‌های دبستان و راهنمایی نگارش یافته، اظهار داشت: عمده تلاش‌ها در تاليف اين اثر، آموزش سنتور به شيوه‌اي علمي، كاربردي و فراگيري عميق‌تر و آسان‌تر نغمات و رديف دستگاه‌هاي موسيقي ملي به صورت ابتدايي با بهره‌گيري از قابليت‌هاي آوايي ادبيات غني فارسي به هنرجويان، كودكان و نوجوانان است.
این هنرمند شیرازی و نوازنده سنتور و سه‌تار افزود: در طول سال‌ها روش‌هاي وارداتي بسياري از خارج پا به عرصه موسيقي ملي ما نهاد كه هیچ‌کدام نتوانسته است جایگاهی برای تعالی موسیقی ایرانی پیدا کرده و مفاهیم موسیقی ملی و ایرانی را به نسل جوان ما منتقل کند.
دارنده پرچم افتخار از دانشگاه شیراز اضافه کرد: چيدمان قطعات در این كتاب آموزشی سير مشخصي را دنبال مي‌کند كه در گام نخست آشنايي هنرجو با نت و سپس درك تفاوت‌هاي زماني كشش نت‌ها است و در اين راستا سعي كرده‌ايم از آهنگ كلام شعر، زير و بمي و سجع كلمات آن نهايت استفاده را ببريم.
نیاکوثری با تجلیل از تمام کسانی که پیش‌تر در زمینه آموزش سنتور آثار ارزشمند موسیقی از خود بر جای گذاشته‌اند خاطرنشان کرد: اگرچه در زمينه موسيقي ملي به ویژه سنتور آثار ارزشمندي به صورت مكتوب و مجلد از بزرگان و پيشكسوتان موسيقي ايران به يادگار داريم اما هنوز جاي بسيار دارد که در این زمینه از استعدادهای نو و قابلیت‌های شکوفا نشده بهره بیشتری ببریم.
وی ادامه داد: طي سه دهه آموزش موسيقي به خردسالان و هنرجويان دبستاني، به تجربه يقين پيدا كردم که به كارگيري اشعار كودكان و نظم‌هاي ادبي كه در كتاب‌های درسي ابتدايي آموخته مي‌شود نقش مهمي در ماندگاري آواها و فراگيري ريتم و وزن‌هاي مختلف موسيقي به ويژه وزن‌هاي لنگ و كشش‌هاي نقطه‌دار دارد، تا آنجا كه مي‌توان با رعايت استاندارهاي آموزشي از همان ابتداي دوره فراگيري موسيقي، آموزش‌ها را با سازهاي موسيقي ايراني به ويژه سنتور آغاز كرد.
وی ادامه داد: موسیقی ایرانی گنجینه‌ای غنی از ارزش‌های متعالی به همراه دارد و پیشکسوتان موسیقی نیز بر این عقیده‌اند که می‌توان بدون آنکه نیاز باشد ما ذهن کودکان را از ریتم غیرآشنای موسیقی غربی که به فرهنگ و آداب و سنن ایرانی و اسلامی ما شبیخون زده است، پر کنیم و با بهره‌گیری از همین میراث غنی و ماندگار شعر و موسیقی ایرانی به پرورش خلاق کودکان و نوجوانان این مرز و بوم روی آوریم.
سعید نیاکوثری، پژوهشگر موسیقی سنتی و ملی و دارنده جایزه جشنواره موسیقی ولز انگلستان دستور آموزش سنتور را با بهره‌گیری از ادبیات غنی پارسی و شعر کودکان که به طور عمده در کتاب‌های دبستان و راهنمایی نگارش یافته، در شیراز تدوین کرد.
این دستور موسیقی که ویژه سنتور نگاشته شده و مراحل مقدماتی را تا رسیدن به چاپ و انتشار می‌گذراند مشتمل بر معرفی سنتور و ساختار فیزیکی آن، آشنایی با نت و آواهای موسیقی ایرانی، شناخت پرده‌های موسیقی و کشش‌ها و سکوت‌ها است.
نیاکوثری در این نوشتار که به زودی مراحل چاپ و انتشار آن در قالب کتابی جامع مهیا می‌شود، از اشعار کودکانه و مطالبی که به طور عمده در کتاب‌های درسی فارسی دوران ابتدایی و راهنمایی چاپ شده بهره گرفته و اشعاری که به گوش کودکان آشنا بوده را جان‌مایه آفرینش ریتم و آموزش موسیقی قرار داده است.
اشعاری از فردوسی، پروین دولت آبادی، افسانه شعبان نژاد، عباس یمینی شریف، مصطفی رحماندوست، غلامعلی حداد عادل، محمود کیانوش و لیلا جنابی در این دستور سنتور به صورت نت و درس‌های مقدماتی ارائه شده تا هنرآموزان آن را به صورت قطعات سنتور بنوازند.
همچنین اشعاری از سعدی، حافظ، محمد تقی بهار، حبیب‌الله چاچیان، ناصر کشاورز، فاطمه جنابی، اسدالله شعبانی، نسرین صمصامی، ابوالقاسم حالت، مولانا جلال‌الدین، شهریار، افشین علا، حمید روزیطلب، الهه ثابت رای، کبری هاشمی و محمود پور وهاب در این کتاب به صورت دستور سنتور تدوین شده است.
در این دستور سنتور قطعه‌ای به عنوان پیش‌درآمد شور به یاد شادروان پرویز مشکاتیان نیز تدوین شده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار