کد خبر: 461075
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۰ - ۰۸:۴۷
بازخواني پرونده تعليق فوتبال ايران در سال ۸۵ و كابوس تكرار دوباره‌آن
«كاري نكنيد فوتبال ايران تعليق شود.» اين را علي كفاشيان اين روزها فرياد مي‌زند اما گوش شنوايي نيست و وزارت ورزش و سازمان بازرسي كمر همت بسته‌اند تا فوتبال ايران دوباره تعليق شود. مانند پنج سال پيش كه با دخالت دولت در امور فدراسيون، فوتبال ايران تعليق شد. حالا دوباره ماجراي سال ۸۵ در حال تكرار است اما قرار نيست آن اتفاق تلخ، درس عبرتي شود. ۷۲ساعت از انتخابات فدراسيون فوتبال گذشته و مقاومت دولتي‌ها در پذيرش راي مجمع فدراسيون كه در يك انتخابات بي‌حرف و حديث به علي كفاشيان راي داده بودند شرايط سختي را براي فوتبال ايران رقم زده است. شرايطي كه به نظر مي‌رسد در صورت پافشاري دولت و سازمان بازرسي بر استعفاي علي كفاشيان به بهانه بازنشسته بودن و تجديد انتخابات فدراسيون فوتبال به تعليق فوتبال ايران ختم شود. با تعليق، تمامي فعاليت‌هاي بين‌المللي فوتبال ايران متوقف مي‌شود. تيم ملي از مقدماتي جام جهاني كنار گذاشته مي‌شود و روياي رفتن به جام جهاني برزيل خيلي زود نقش بر آب مي‌شود خطري كه انگار سازمان بازرسي و دولت متوجه آن نيستند.
***
«فيفا هيچ غلطي نمي‌تواند بكند.» اين جمله تاريخي داريوش مصطفوي است. او پنج سال پيش زماني كه خطر تعليق بيخ گوش فوتبال بود آن را گفته بود. مخاطب او منتقداني بودند كه او و دولت را نصيحت مي‌كردند كه سازمان تربيت بدني كاري نكند فيفا حكم به تعليق فوتبال ايران بدهد. دخالت دولت در فوتبال كه با بركناري محمد دادكان توسط محمد علي‌‌آبادي علني شده بود فوتبال را در خطر تعليق قرار داده بود. طبق قوانين فيفا مقامات دولتي اجازه عزل و نصب روساي فدراسيون فوتبال را ندارند و تخطي دولت از آن، فوتبال كشور مربوط را با تعليق مواجه مي‌كند.
اما مصطفوي كه با حكم علي آبادي رئيس وقت سازمان تربيت بدني، جانشين دادكان رئيس بركنارشده فدراسيون فوتبال شده بود به آن توجهي نداشت و عقيده داشت با همان ديپلماسي معروفش كه شامل فرش و پسته بود مي‌تواند فيفا راضي كند كه سايه تعليق از سر فوتبال ايران برداشته شود؛ همان حربه‌هايي كه قبلا هم جواب داده بود و او فكر مي‌كرد اين بار هم مي‌تواند با ريش سفيدي مشكل فوتبال ايران را برطرف كند. او يك بار سال ۹۷ با فرش و پسته‌اي كه به ژائو هاوه لانژ داده بود توانسته بود دستور بخشش كارت‌هاي زرد كريم باقري را بگيرد تا باقري در دو بازي رفت و برگشت برابر استراليا بازي كند.
با اين حال تهديد فيفا جدي بود. فدراسيون جهاني فوتبال بركناري دادكان توسط علي‌آبادي را مصداق بارز دخالت سياسي در فوتبال عنوان و تهديد كرده بود كه در صورت اصلاح نشدن آن فوتبال ايران تعليق خواهد شد. اما مصطفوي كه‌آن روزها دبير فدراسيون فوتبال بود در مصاحبه هايش اطمينان خاطر مي‌داد كه خطري فوتبال ايران را تهديد نمي‌كند: «به طور يقين فوتبال ايران با تعليق از سوي فدراسيون بين‌المللي فيفا روبه‌رو نخواهد شد. ما مستنداتي در دست داريم كه بر اساس آن دولت در عملكرد فني فدراسيون دخالتي نكرده و تغييرات روساي قبلي نيز در چارچوب اساسنامه صورت گرفته است.»
با تمام تهديد‌ها، علي‌آبادي رئيس سازمان تربيت بدني وقت اين هشدارها را جدي نمي‌گرفت و حتي در اظهارنظري عجيب اعلام كرد كه «اگر فيفا فوتبال ايران را تعليق كند ما خودمان به همراه ساير كشورهاي مسلمان، فيفاي اسلامي را راه مي‌اندازيم.» يا با جمله به يادماندني: "بي خود مي‌كنند. امور داخلي ماست و به آنها ربطي ندارد» تكليف را روشن كرد. رئيس تازه كار سازمان تربيت بدني حتي در روزهايي كه شمارش معكوس محروميت آغاز شده بود، گفت: «به‌رغم تلاش اين افراد، محروميت ايران شايعه‌اي بيش نيست.»
همين جدي نگرفتن زنگ خطرها بود كه در نهايت حكم تعليق فوتبال ايران ۲آذر ۸۵ به فدراسيون فوتبال ارسال شد تا كابوسي كه خيلي‌آن را هشدار مي‌دادند تعبير شود. بر اساس اين خبر كميته ويژه فيفا مركب از روساي اين سازمان و يك نماينده از هر قاره، فوتبال ايران را به دليل دخالت مسائل سياسي در امور اين فدراسيون و خدشه به قانون شماره ۱۷ و تبصره‌هاي آن، از حضور در كليه صحنه‌هاي بين‌المللي محروم كرد.
اين كميته اعلام كرد: «فدراسيون ايران در شرايطي نبوده كه بر اساس قوانين فيفا، در آزادي عمل رفتار كرده باشد. تغيير مديريت آن نيز براساس قوانين عالي‌ترين سازمان فوتبال جهان نبوده است». در ادامه آمده بود: «فيفا و كنفدراسيون فوتبال آسيا در ماه اوت سال ۲۰۰۶ در جريان بركناري محمد دادكان، رئيس وقت فدراسيون قرار گرفت؛ اتفاقي كه براساس اساسنامه فيفا صورت نگرفته بود، به همين دليل تا پانزده نوامبر ۲۰۰۶ به ايران مهلت دادند و ضرب الاجلي اعلام شد اما فدراسيون ايران به آن توجه كافي نكرد. براساس اعلام فيفا، عدم اجراي تعليق بستگي به اين دارد كه مقامات مسئول ايران، طرح فيفا را مورد پذيرش قبول داده و در صدد اجراي خواسته فيفا برآيند.»
تعليق فوتبال ايران در شرايطي بود كه تيم اميد چند روز بعد قرار بود به رقابت‌هاي آسيايي دوحه اعزام شود اما با تعليق فوتبال ايران، حضور تيم اميد در دوحه و باشگاه استقلال تهران و سپاهان اصفهان در ليگ قهرمانان آسيا منتفي شد. هر چند در ادامه با رايزني‌هاي صورت گرفته و اصلاح اساسنامه فدراسيون، فوتبال ايران رفع تعليق شد اما خاطره تلخ در تاريخ فوتبال ايران ثبت شد.
***
حالا سال‌ها بعد دوباره همان شرايط در حال تكرار است. سازمان بازرسي و دولت در حال فشار به علي كفاشيان براي استعفا و تجديد انتخابات فدراسيون فوتبال هستند تا دوباره با دخالت دولت در فدراسيون فوتبال، فوتبال ايران در خطر تعليق قرار بگيرد. البته اين بار تعليق مي‌تواند ايران را از جام جهاني محروم كند و نكته جالب اينكه عباسي وزير ورزش مانند علي‌‌آبادي كه پنج سال پيش تهديدها را جدي نمي‌گرفت همچنان بر حرف هايش مبني بر استعفاي كفاشيان كه مي‌تواند فوتبال ايران را تعليق كند اصرار دارد تا كابوس ۵ سال پيش دوباره در حال تكرار شدن باشد.
محمد عباسي وزير ورزش ديروز در حاشيه جلسه دولت در جمع خبرنگاران گفت: «فدراسيون فوتبال براي ما مانند ساير فدراسيون‌ها است. انتخابات مجمع عمومي اين فدراسيون برگزار شده بود و انتخاب رئيس فدراسيون نيز طبق قانون برگزار شد اما به سازمان بازرسي اعلام شد كه آقاي كفاشيان به دليل بازنشسته بودن نمي‌تواند رياست فدراسيون را بر عهده داشته باشد. ما هم جوابيه خود را به آنها داده‌ايم اما در هر حال تابع قانون هستيم و اگر تشخيص داده شود كه آقاي كفاشيان مي‌تواند رئيس فدراسيون باشد، ما پذيراي قانون خواهيم بود و در صورتي كه نباشد نيز، ما به وظيفه قانوني خود عمل مي‌كنيم.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار