کد خبر: 415460
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۸۹ - ۲۰:۴۱
امریکا و غرب با نگرانی به ماه عسل پکن- آنکارا تماشا می‌کنند


چین و ترکیه در طول سفر نخست وزیر چین به توافق رسیدند که مناسبات خود را به سطح استراتژیک برسانند، تحولی که واکنش توأم با نگرانی طرف‌های غربی را به دنبال داشت.
به گزارش جوان، سفر ون جیابائو نخست‌وزیر چین به آنکارا که در کشاکش انتشار اخبار مربوط به خروج امریکا از رزمایش سالانه موسوم به عقاب آناتولی با ترکیه منتشر شد، توجه مقام‌های امنیتی غربی و امریکا را به خود جلب کرده است. ون جیابائو نخست وزیر چین در یک کنفرانس مشترک خبری با رجب طیب اردوغان اعلام کرد که طرفین به توافق رسیده‌اند که همکاری‌های دو جانبه خود را به سطح استراتژیک ارتقا دهند. به گفته ون، ترکیه و چین هر دو با تهدید نیروهای شیطانی تروریسم، جدایی‌طلبی و افراط‌گرایی روبه‌رو هستند و در حفاظت از یکپارچگی سرزمینی و حاکمیتی‌شان دارای منافع مشترک می‌باشند. رجب طیب اردوغان و ون جیابائو از امضای چنین موافقتنامه‌ای در آنکارا خبر دادند که بر اساس آن قصد دارند ارزش معاملات تجاری خود را تا سال 2015 افزایش داده و از سطح 17 میلیارد به 50 میلیارد دلار برسانند. «آنکارا و پکن حجم معاملات تجاری خود را تا سال 2020 نیز به 100 میلیارد دلار خواهند رساند.» نخست وزیر ترکیه همچنین اعلام کرده که بر اساس توافقی که میان دو کشور صورت گرفته، مناسبات بازرگانی دوجانبه با دو واحد پولی لیر ترکیه و یوآن چین صورت خواهد گرفت و به طور ضمنی از رنگ باختن دلار در مبادلات ترکیه سخن به میان آورد.
آنکارا و پکن در حالی به سمت برقراری مناسبات استراتژیک حرکت می‌کنند که گسترش این همکاری‌ها طرف‌های غربی را به شدت نگران کرده است، به خصوص که اخبار خروج امریکا از مانور سالانه عقاب آناتولی و جایگزینی چین مسائل امنیتی را هم به ترازوی نگرانی‌های امنیتی غرب افزوده است.
نگرانی امریکا از مانور نظامی چین و ترکیه
مانور نظامی مشترک بین چین و ترکیه، غرب را نگران نفوذ فزاینده پکن در خارج از منطقه آسیای شرقی و خاورمیانه کرده است.
به گزارش رویترز، سرهنگ تامارا پارکر، سخنگوی ارتش امریکا، جمعه در همین خصوص گفت، نیروهای هوایی چین و ترکیه از تاریخ 20 سپتامبر تا 4 اکتبر (29 شهریور تا 12 مهر) در پایگاه هوایی قونیه در مرکز آناتولی ترکیه مانور نظامی مشترکی برگزار کردند.
پارکر در ادامه خاطرنشان کرد که این اولین مانور نظامی میان پکن و یک کشور عضو ناتو است.
سخنگوی ارتش امریکا در عین حال تصریح کرد که ترکیه به دولت امریکا اطمینان داده است در حفظ فن‌آوری نظامی پیشرفته و حساس امریکا و ناتو از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.
وی افزود جنگنده‌های اف-16 ساخت امریکا در این مانور شرکت نداشته‌اند.
براساس این گزارش، در مانور مذکور، نیروی هوایی ترکیه جنگنده‌های فانتوم اف-4 را که امریکا در جنگ ویتنام از آنها استفاده کرده و چین جنگنده‌های اس‌یو-27 ساخت روسیه را به پرواز درآورده‎اند.
تحلیل‌گران این مانور نظامی را نشانه‌ای از نفوذ فزاینده چین در خارج از مرزهای خود و همچنین توانایی این کشور برای عملیات نظامی در مناطقی دورتر از خاورمیانه خوانده‌اند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار