
پس از گذشت دو ماه از توافق صورت گرفته میان جریان مالکی و حکیم در زمینه ایجاد تشکل بزرگتر پارلمان که حق تشکیل دولت جدید و انتخاب نخست وزیر را دارد، تنها دو روز مانده به آغاز نخستین جلسه پارلمان این سه جریان در این زمینه به توافق نهایی رسیدند.
بر این اساس، ائتلاف جدید مالکی و حکیم با نام «اتحاد ملی» در نخستین جلسه پارلمان که روز دوشنبه 14 ژوئن برگزار می شود، اکثریت کرسیهای پارلمان را در اختیار خواهد گرفت.
«حسن السنید» عضو ائتلاف دولت قانون تأکید کرد: ائتلاف جدید در نامهای خطاب به «حسن العلوی» رئیس نخستین پارلمان و دادگاه عالی فدرال تشکیل ائتلاف اتحاد ملی را به اطلاع آنان رساند.
هرچند تعداد کرسیهای ائتلاف اتحاد ملی به 159 کرسی از کل 325 کرسی پارلمان جدید عراق خواهد رسید اما برای تشکیل دولت ائتلاف مذکور باید 4 کرسی دیگر بهدست آورد که در این صورت نیازمند ائتلاف کرده است که این امر حساسیت ائتلاف را دوچندان کرده است هرچند که کردها قبلاً به صورت رسمی حمایت خود را از این ائتلاف اعلام کرده بودند.
براساس قانون اساسی عراق هر گروهی از ائتلافهای پیروز انتخابات پارلمانی اخیر که بتواند اکثریت کرسیهای پارلمان را بهدست آورد، صلاحیت تشکیل دولت جدید، انتخاب نخستوزیر و هیأت وزیران را داراست.
در همین حال عمار الحکیم، یکی از رهبران ائتلاف جدید شیعیان در مورد نامزدی فردی خاص برای سمت نخستوزیری گفت: «نام افراد خاصی هنوز اعلام نشده است اما دو ائتلاف در حال بررسی راههایی برای توافق در این زمینه و انتخاب نامزدی هستند که از تأیید گسترده برخوردار باشد.»
رئیس ائتلاف ملی عراق تأکید کرد که کسی که از تأیید و پذیرش اکثریت نمایندگان دو ائتلاف برخوردار شود، گزینه رسمی برای نامزدی فراکسیون بزرگ همبستگی ملی خواهد بود و بقیه باید به نفع وی کنار روند.
این در حالی است که به نوشته روزنامه فرامنطقهای القدس العربی، مذاکرات بین ائتلاف ملی از یک سو و ائتلاف کردستان، لیست العراقیه و تمام گروههای سیاسی از سوی دیگر همچنان ادامه دارد.
گفتنی است سخنگوی رئیسجمهوری عراق روز چهارشنبه از فرمان «جلال طالبانی» برای تشکیل نخستین جلسه پارلمان بعد از انتخابات هفتم ماه مارس خبر داد و اعلام رسمی ائتلاف شیعیان نیز به این منظور شکل گرفته است.
لازم به ذکر است که به رغم تشکیل این ائتلاف، اختلافات در بین ائتلافهای رقیب برای تشکیل دولت ائتلافی جدید در عراق نه تنها کاهش نیافته بلکه در برخی موارد نیز افزایش داشته است.