کد خبر: 1309219
تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۷
علی چراغیان استاد دانشگاه:
قدرت موشکی و پهپادی، نمایش اقتدار و صلابت ایران اسلامی است چراغیان گفت: بررسی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اسرائیل بر جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است.

محمد بهروج ؛خرم‌آباد 

در این جنگ اگر چه نقاط قوت و ضعف متفاوتی داشت اما، حمایت اقشار مختلف مردم، هنرمندان و سیاستمداران از ایران اسلامی و به دنبال آن قدرت اجتماعی ایران در همراهی از نیروهای مسلح خود، معادلات جنگ را بر هم زد. 

هدف قرار دادن فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای ایران یک جنایت جنگی است که رژیم‌صهیونیستی هیچ گونه حد و مرزی در این زمینه را نمی شناسد. حمله موشکی به شبکه خبری صداوسيما و به شهادت رساندن تعدادی از مردم غير نظامی، نمونه ای از این جنایات مختلف است که اسرائیل در قصاوت از خود بر جای گذاشته است. 

حمایت ایالات متحده آمریکا از ماشین جنگی اسرائیل و حمله به نیروگاه‌های اتمی فردو، اصفهان و... صحنه گردان این جنگ را به‌ وضوح نشان داد. 

در این خصوص با دکتر علی چراغیان استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی واحد خرم‌آباد به گفتگو نشسته‌ ایم

۱_ جناب آقای استاد چراغیان ضمن سپاس از وقتی که در اختیار ما گذاشته اید بفرمایید علت جنگ ۱۲ روزه ی رژیم صهیونیستی اسرائیل با ایران چه بود؟

اولاً؛ رژیم‌صهیونیستی به نیابت از آمریکا بلکه ناتو جنگ را بر کشور ما تحمیل کرد و علت آن تسلیم نشدن ملت ایران در مقابل نظام سلطه به رهبری آمریکا و استمرار و پیگیری شعارهای انقلاب اسلامی و اهداف آن است، آمریکا و رژیم‌صهیونیستی ایران مستقل، انقلابی، متعهد به اسلام ناب محمدی و شکوفا را بر نمی تابند، لذا در طول ۴۶ سال گذشته انواع توطئه‌ها را طراحی و اجرا کرده اند ولی هر بار با شکست مواجه شدند، البته آنها ادعا می‌کنند که برای جلوگیری ایران از دست یابی به سلاح هسته‌ای این جنگ را آغاز کرده اند، اما دروغ می‌گویند، اتهام غنی‌سازی برای سلاح، تنها بهانه‌ای برای تحمیل جنگ، و مذاکره هم فریبی برای غافلگیری بود.

۲_ مهمترین نقاط قوت جمهوری اسلامی ایران و نقاط ضعف در جنگ ۱۲ روزه ی اسرائیل علیه ایران چه بود ؟

بعد از عنایت خداوند و امداد الهی، مهمترین نقطه قوت ما در این جنگ، رهبری و نقش بی بدیل ولایت فقیه در ایجاد ثبات، امنیت و امید در کشور بود.

در آن شرایط سخت و بحرانی امام خامنه‌ای با اقدامات حکیمانه، بموقع و دقیق خود، ابتدا بحران را کنترل، و در کمترین زمان ممکن سلسله مراتب فرماندهی نیروی مسلح را ترمیم و بازسازی، و سپس مقابله با دشمن و پاسخ کوبنده را در دستور کار قرار دادند.

این اقدامات در آن شرایط خطیر و بحرانی آن هم در زمانی کوتاه، دنیا را متحیر، دشمنان را مأیوس و آرامش، اعتماد و امید را در کشور برقرار نمود.

دومین نقطه قوت مردم بودند، آنها با بصیرت، زمان شناسی، قدرت تحلیل بالا، هوشمندی و دشمن شناسی، در صحنه حضور پیدا کرده و با نمایش وحدت و انسجام ملّی و ایفای نقش در فضای حقیقی و مجازی، دشمنان را مأیوس و ناکام کردند و نشان دادند برای حراست از کشور ید واحده و یکصدا و یکدل هستند.

سومین نقطه قوت ما، قدرت موشکی و پهپادی و نمایش اقتدار و صلابت ایران اسلامی بود که بر سر دشمن فرود آمد و نشان داد محاسباتشان غلط بوده و باید تاوان سنگینی در قبال این تجاوز ناجوانمردانه پرداخت کنند و همینطور هم شد.

نقاط قوت دیگری مانند همدلی و همکاری مردم و مسئولین و عملکرد نسبتاً خوب صداوسيما در اطلاع رسانی و تجزیه و تحلیل مسائل و اقدامات خودجوش فردی یا گروهی مردم برای مقابله با دشمن بود.

نقاط ضعفی هم داشتیم که حتماً مورد توجه مسئولان مربوطه بوده و هست و انشاءالله در صدد برطرف کردن آنها بوده و هستند، اما به نظر من مهم‌ترین آنها وجود فضای باز و آزادی عمل حیرت‌انگیز برای جاسوسان و وطن فروشان و خائنین بود که این مسئله نگرانی‌هایی هم برای مردم ایجاد نمود و هنوز هم پابرجاست.

۳_ علت حمایت اقشار مختلف مردم، هنرمندان، سیاستمداران و حتی برخی که انتظار از جمهوری اسلامی ایران را نداشتند چه بود؟

علت حمایت فراگیر، احساس خطری بود که وجود داشت و هنوز هم وجود دارد، و آن اینکه هدف نهایی دشمن تجزیه ایران عزیز و نابودی ایران کنونی است.

۴_ چرا اسرائیل به دنبال قدرت اجتماعی ایران در همراهی با جریان حمله نظامی به ایران بود و چه اهدافی را دنبال می کرد؟

دشمنان با محاسبات غلط خیال کرده بودند مردم مترصد فرصت برای براندازی نظام سیاسی حاکم هستند، اگر یک شوک بزرگ و غافلگیر کننده وارد کنند مردم در پازل موردنظر آنها بازی کرده و بر علیه نظام بپا می خیزند و در چنین اوضاعی اهداف خود را با استفاده از عناصر مزدور مرحله به مرحله(آشوب و نا امنی، براندازی، تجزیه ایران) دنبال خواهند کرد!

اما مردم باشرافت ما، با رفتار سیاسی خود نشان دادند که دشمن کور خوانده و در توهم به سر می‌برد.

۵_ به نظر شما اسرائیل از هدف قرار دادن فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای ایران چه اهدافی را دنبال می کرد؟

شروع جنگ با ضربه تعیین کننده و غافلگیرانه تاکتیک رژیم‌صهیونیستی است. 

آنها در جنگ تحمیلی ۱۲روزه از این تاکتیک استفاده کردند.

 فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای سرمایه های یک کشورند، هدف آنها از ترور دانشمندان هسته‌ای و فرماندهان، وارد کردن یک شوک بزرگ به جامعه در وحله اول، و ایجاد خلأ در سلسله مراتب فرماندهی و سردرگمی و نابسامانی در نیروهای مسلح بود، تا با استفاده از آن شرایط، عناصر وابسته و خائن در داخل به صحنه ورود پیدا کرده و بزعم آنها با همراهی مردم! مراحل بعدی سناریو (براندازی و تجزیه کشور) به اجرا درآید! 

البته محاسبات آنها غلط بود و همین موضوع باعث شد تا راهبرد آنها با شکست مواجه شود.

۶_ پاسخ قاطع ایران به حملات وحشیانه رژیم‌صهیونیستی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ و به نظر شما نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران توانستند پاسخ محکمی به رژیم صهیونیست وارد کنند؟

پاسخ ایران به رژیم‌صهیونیستی (به لحاظ کمی و کیفی) بسیار قاطع، ویرانگر و فراتر از محاسبات متجاوزان بود، عمده مراکز حساس و حیاتی نظامی، امنیتی، تحقیقاتی و اقتصادی آنها در سرزمین‌های اشغالی مورد هدف قرار گرفته و نابود شدند یا به شدت آسیب دیدند، شدت و وسعت این پاسخ به گونه‌ای بود که آمریکا را به یاری طلبید و دیدیم با ورود آمریکا نیز موفقیتی حاصل نشد و آتش‌بس را پیشنهاد کردند.

۷_ ردپای آمریکا در جنگ اسرائیل با ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید و چرا ایالات متحده آمریکا خود نيز وارد جنگ با ایران شد و نیروگاه‌های هسته‌ای ایران را بمباران و یا با موشک مورد هدف قرار داد، هرچند که می دانیم هواپیمای جنگی، موشک‌ها و سلاح های اسرائیل ساخت آمریکا هستند و حتی چندین لايه پدافندی از اسرائیل حمایت می کردند؟

بنظرم عبارت ردپا تعبیر دقیقی نیست، زیرا اسرائیل دژ و پادگان نظامی غرب، مخصوصاً آمریکا در غرب آسیاست و خود نتانیاهو به این مسئله اذعان نموده است. 

بدون کمک آمریکا رژیم‌صهیونیستی نمی‌تواند یک هفته در مقابل ایران دوام بیاورد، کمک‌های نظامی، سلاح، موشک، هواپیماهای جنگی، سوخت رسانی و حمایت‌های سیاسی و استفاده از حق وتو به نفع رژیم متجاوز اسرائیل، فقط بخشی از همکاریها و حمایت‌های آشکار آمریکا از اسرائیل است.

علاوه بر آن دیدیم آمریکا مستقیم وارد جنگ با ایران شد و برخلاف قوانین بین‌المللی مراکز فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای ما را که عضو Npt هستیم بمباران کرد، زیرا آنها از توانمندی و پیشرفت ما می ترسند و مارا خطری در مقابل سلطه نامشروع خود بر منطقه می دانند.

۸_ نگاه جمهوری اسلامی ایران به جنگ را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ و مقاومت و ایستادگی مردم ایران در برابر دشمنان ایران را چگونه می بينيد؟

جمهوری اسلامی ایران جنگ طلب نبوده و نیست و هیچ جنگی را آغاز نکرده است، بلکه همیشه تلاش کرده از وقوع جنگها در منطقه جلوگیری کند، لکن در برابر تجاوز به سرزمینش فوق العاده سرسختانه و ویرانگر عمل کرده و می‌کند و هیچگاه دشمن متجاوز را رها نمی‌کند، مگر اینکه به اشد مجازات برساند، این واقعیتی است که نیاز به راستی آزمایی ندارد چونکه ملت ایران در گذشته و حال آن را عملیاتی نموده‌است

۹_ نقش جوانان ایرانی در حمایت از جمهوری اسلامی بر کسی پوشیده نیست، اسرائیلی ها با جنگ روانی و رسانه ای سعی در تخریب نقش جوانان چه اهدافی را دنبال کردند و به نظر شما آیا به این مهم رسیدند؟

در این جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، مردم ایران بویژه جوانان بی اعتنا به جنگ روانی و شناختی رسانه‌های دشمن به بهترین وجه در صحنه حضور پیدا کرده و حضور دارند، در فضای مجازی و حقیقی ابتکارات جالبی از خود نشان دادند، با حضور در اجتماعات و محکوم کردن دشمن، با حضور در مراسمات و حسینیه ها، با ایجاد ایستگاه‌های صلواتی فضای معنوی و حماسی دوران دفاع مقدس را به روزرسانی کردند، آنها بلوغ سیاسی و دشمن شناسی خود را به شکلی زیبا به نمایش گذاشتند، با تولید محتوای مناسب فضای مجازی را پوشش داده و غرور ملی را برانگیختند. آنان با اقدامات خردمندانه خود در تحکیم وحدت و انسجام ملی پاسخی کوبنده و مأیوس کننده برای دشمنان مخابره کردند، رفتار مسئولانه جوانان ایرانی در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه برای هر ایرانی و دوستدار ایران غرورآفرین و افتخارآمیز است

۱۰_ نقش ولی فقیه و فرمانده‌ کل قوا در انسجام نظام جمهوری اسلامی ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟ و پیام رهبر معظم انقلاب خطاب به مردم ایران را چگونه می بينيد؟

ولی فقیه بار دیگر نشان داد که مایه‌ی خیر و برکت و ثبات و امنیت برای کشور است. اگر درایت، تدابیر، ایمان، شجاعت، هوشمندی و توکل ولی فقیه نبود، این جنگ و برنامه شوم دشمنان می‌توانست به کشور آسیب جبران ناپذیر وارد کند.

معظم له با پیام‌های پرمحتوا، به موقع و راهگشای خود، به جامعه آرامش، امنیت و امید بخشید و به مسئولان کشوری و لشکری انگیزه و انرژی مضاعف در انجام وظایف و ماموریتها تزریق نمود. و به دشمنان، استقامت، پایداری و عزم و اراده ملت رشید ایران برای مجازات شدید آنها را یادآور شد.

۱۱_ سران نظام و به خصوص دولت چه اهداف و برنامه ای را می توانند داشته باشند تا مردم بعد از جنگ ۱۲ روزه بتوانند در رفاه بهتری زندگی کنند؟

مسئولان و کارگزاران باید بدانند هرچه دارند از این ملت دارند، ملتی که با تحمل سختی‌ها از انقلاب و نظام خود دفاع و از ایران عزیز در مقابل تهاجمات دشمنان کینه توز با جان و مال و خون خود حراست کرده اند.

بنابراین، فرصت خدمتگزاری را از دست ندهند و از فرصت خدمتگزاری به مردم به بهترین وجه استفاده کنند، به مردم دروغ نگویند، بین آنها تبعيض قائل نشوند، افراد کارآمد، آگاه و دلسوز را بر مسند امور قرار دهند، به ظرفیتها و توانمندی‌های کشور توجه نموده و از آنها برای رفع مشکلات مردم استفاده کنند. خود را ارباب مردم ندانند بلکه، مردم را ولی نعمتان خود بدانند و با این نگاه با آنها برخورد نمایند.

۱۲_ یکی از اهداف اسرائیلی ها جنگ روانی بود، ما در حوزه مهندسی افکار عمومی چه راهکارهایی بايد داشته‌ باشيم تا بتوانيم از اين مهم عبور کنیم؟

جنگ یک جنگ ترکیبی است و کانون جنگ ترکیبی هم جنگ شناختی است.

مقابله با آن هم باید ترکیبی باشد و کانون مقابله نیز باید "مقابله شناختی" باشد.

- اول باید روشنگری کنیم که همه بدانند و بپذیرند جنگ روانی و جنگ شناختی در دستورکار دشمنان است، بنابراین نباید به رسانه‌های آنان اعتماد کرد. البته یکی از پیامدهای جنگ تحمیلی ۱۲روزه این بود که بسیاری در اعتماد خود به رسانه‌های دشمن تجدیدنظر کردند و یا حداقل نسبت به آنها تردید جدی پیدا کردند، باید از این وضعیت استفاده شود تا تردیدها هم تبدیل به بی اعتمادی شود.

- جنگ رسانه ای، جنگ روانی، جنگ شناختی و کلاً جنگ نرم یک امر تخصصی است، کار هرکس نیست و هر اقدامی در این زمینه منتج به نتیجه نمی‌شود، بنابراین از صاحب‌نظران، کسانی که بر ابعاد مختلف موضوع احاطه دارند در این راستا استفاده شود.

- هم افزایی در کارها مدنظر قرار گیرد و برای این مهم تمهیدات لازم اندیشیده شود.

- میدانی که در آن جنگ شناختی و جنگ روانی اجرا می‌شود را بشناسیم، میدان را به دشمن نسپاریم و در میدان دشمن بازی نکنیم.

- اوضاع را مرتب و مستمر رصد نماییم و متناسب با آن تصمیم بگیریم و اقدام کنیم

۱۳_ يکی از مصونیت های جهانی، خبرنگاران و صداوسيما هستند، به نظر شما چرا اسرائیل صداوسيما و شبکه خبری ایران را بمباران کرد؟

رژیم‌صهیونیستی ثابت کرده در جنگها هیچ خط قرمزی ندارد و پای‌بند به هیچ قانونی نیست و کاملاً وحشی عمل می‌کند.

اتفاقاً یکی از اهداف اصلی او در جنگها خبرنگاران و رسانه‌های مستقل و مقابل هستند، علتش را اشاره کردم، علتش اين است که او در جنگ هیچ خط قرمز و قانونی را رعایت نمی‌کند به همین خاطر نمی‌خواهد اقداماتش رسانه‌ای شود و از رسانه و خبرنگاران می ترسد، در همین جنگ غزه حدود ۲۳۰ خبرنگار از ملیت‌های مختلف را مورد هدف قرار داده و به شهادت رسانده است.

حمله به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران هم به همین خاطر و در همین راستا بود، آنها از روشنگریها و واقع نماییها و اطلاع‌رسانی های صدا و سیمای ملی خشمگین بودند و به آن حمله کردند، اما در این اقدام هم پیام مقاومت، حماسه و پیروزی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی به دنیا مخابره شد

۱۴_ ضمن حفظ اقتدار ملی چه راهکارهایی بايد در پيش گرفت تا از درگیری مجدد جلوگیری شود؟

راهکار جلوگیری از درگیری و جنگ در مقابل رژیم‌صهیونیستی یک چیز بیشتر نیست، آن هم قوی شدن و اقدام قدرتمند در مقابل دشمن است. باید مقتدر باشیم و مقتدر بودن ابعاد مختلفی دارد؛ قدرت نظامی بازدارنده، وحدت و انسجام ملی، دیپلماسی مقتدرانه و عزتمند از مهمترین ابعاد آن هستند

۱۵_ جناب استاد چراغیان ضمن سپاس وافر، سخن پایانی که می توان داشت را بفرمایید؟

مطمئن هستم در عبور از این پیچ تاریخی، ملت رشید ایران سربلند و تاریخ ساز هستند. ان شاءالله

برچسب ها: ایران‌ ، اسرائیل ، جامعه
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار