جوان آنلاین: رئیسجمهور امریکا تلاش میکند خود را به مذاکره با ایران بیمیل نشان دهد، اما برخی موضعگیریها از جمله اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده و بیانیه پایانی گروه ۷، ۱۸۰ درجه با ژست دونالد ترامپ متفاوت است. در این بین، وزیر خارجه ایران در گفتوگو با یکی از شبکههای خبری امریکا اعلام کرد که امریکاییها نباید دستکم به این زودی، روی مذاکره حسابی باز کنند.
دونالد ترامپ دو روز پیش و در واکنش به اظهارات اخیر کریس کونز، سناتور دموکرات مبنی بر تمایل وی به لغو تحریمهای نفتی ایران، با انتشار پیامی، نه تنها این موضوع را رد کرد بلکه گفت: «من هیچ چیز به ایران پیشنهاد نمیدهم.» با این حال او در پیدا و پنهان دست به کار شده تا هر طور میتواند به صورت غیرمستقیم، پیامهایی را برای مذاکره به ایران ارسال کند. تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا یکی از افرادی است که مأمور شده این سیاست رئیسجمهور را پیش ببرد. او در این مورد گفت: «ترامپ برای صلح حاضر است هر کاری بکند. ترامپ همواره در نظرات خود درباره ایران شفاف بوده است. او خواستار روابط عادی ایران با دیگر کشورهاست.» وزرای امور خارجه «گروه ۷» هم که روز دوشنبه تشکیل جلسه دادند در بیانیهای مشترک از آتشبس میان رژیم صهیونیستی و ایران حمایت کردند و خواستار ازسرگیری مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران شدند. در بخشی از این بیانیه به مذاکره اشاره شده و آمده است: «ما خواستار ازسرگیری مذاکراتی هستیم که به توافقی جامع، قابل راستیآزمایی و بادوام برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران منجر شود.» البته همچنان امریکاییها دست از تهدید برنداشتهاند و در کنار صحبتهای رئیسجمهور امریکا که عدم ثبات رأی از ویژگیهای بارز آن است، حساب نزدیک به پنتاگون، از دومین حمله امریکا به تأسیسات هستهای ایران سخن گفته است.
مذاکره، شاید وقتی دیگر
در واکنش به تقلاهای دولت امریکا با پالسهای مثبت و منفی برای آوردن ایران پای میز مذاکره، سیدعباس عراقچی درباره اینکه گفتوگوها با ایران ممکن است از سر گرفته شود، به شبکه سیبیاس گفت: «فکر نمیکنم مذاکرات به این سرعت از سر گرفته شود. برای اینکه تصمیم به مذاکره مجدد بگیریم، ابتدا باید مطمئن شویم که امریکا در طول مذاکرات ما را هدف حمله نظامی قرار نمیدهد.» عراقچی درعین حال که یک بار دیگر گفت درهای دیپلماسی هرگز بسته نخواهد شد، تأکید کرد: «با همه این ملاحظات، هنوز به زمان بیشتری نیاز داریم.» رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین درباره ادعای ترامپ مبنی بر نابودی تأسیسات هستهای ایران هم گفت: «کسی نمیتواند فناوری و علم غنیسازی را با بمباران از بین ببرد. اگر ارادهای از جانب ما و ارادهای برای پیشرفت دوباره در این صنعت وجود داشته باشد، میتوانیم به سرعت خسارات را جبران و زمان از دست رفته را جبران کنیم.» او تأکید کرد که برنامه هستهای صلحآمیز ایران به موضوعی برای غرور و افتخار ملی تبدیل شده است و گفت: «۱۲روز جنگی را که به ما تحمیل شد، پشت سر گذاشتیم، بنابراین مردم به راحتی غنیسازی را رها نخواهند کرد.» وزیر خارجه ایران، دفاع از ایران در صورت بروز هرگونه تجاوز نظامی را خاطرنشان کرد و گفت: «ما در طول جنگ توانایی خود را برای دفاع از خود نشان دادیم و ثابت کردیم و اگر دوباره مورد هرگونه تجاوزی قرار بگیریم، به این اقدام ادامه خواهیم داد.»
«جنگ» ارزش ادامه دادن نداشت
تازهترین تصاویر ماهوارهای، فعالیت در تأسیسات هستهای «فردو» را تأیید میکند. این موضوع فقط اظهارات دونالد ترامپ درباره نابودی کامل این تأسیسات را زیر سؤال نبرده، بلکه پرسشهای بیشتر و البته بدون پاسخ را در میان غربیها درباره ابعاد آسیبهای وارد شده به این سایت هستهای به دنبال داشته است. در نقطه مقابل، میزان ویرانیهای ناشی از حملات ایران در اراضی اشغالی، موضوعی است که به روشنی در اظهارات مقامات و رسانههای رژیم صهیونیستی مشهود است. یونا یاهاو، رئیس شهرداری «حیفا» در پی آسیب جدی به پالایشگاه «بازان» ناشی از موشکباران ایران اعلام کرد که حضور شرکت مالک و پالایشگاه مذکور یک تهدید بسیار جدی و وجودی برای حیفاست و باید تخلیه و از بندر خارج شود. در همین ارتباط، آویهو هان، رئیس انجمن محیط زیست حیفا نیز خواهان توقف بازسازی و ترمیم پالایشگاه شد.
کسری ناجی خبرنگار بیبیسیفارسی در گزارشی از میزان خرابیهای تل آویو، گسترده بودن میزان ویرانیها را تأیید کرد و با اشاره به ساختمانهای ویران پشت سر خود، تأکید کرد که این مورد، فقط یکی از خرابیهای ناشی از حملات ایران است، ضمن اینکه اگر تخریب در مناطق حساس امنیتی و نظامی اتفاق افتاده باشد، اجازه فیلمبرداری به آنها داده نشده است. ناجی در میان سخنان خود، با اشاره به تعداد ۲۸ کشته که ادعای صهیونیستهاست، از واژه «تلفات» استفاده کرد و در مورد به بیش از ۳ هزار زخمی هم گفت که حال برخی از این افراد وخیم است. خبرنگار بیبیسی در ادامه به برخی دیدگاهها در زمینه اینکه جنگ بموقع متوقف شد، پرداخت و به طور خاص به نقل از تحلیلگر جروزالم پست گفت که اسرائیل به جایی رسیده بود که اهداف کوچکتر را میزد، از این رو جنگ با ایران هزینه بسیار داشت و ارزشش را نداشت.
ایران بر لبه پرتگاه نیست
روزنامه هاآرتص هم نوشت: «هدف اصلی جنگ علیه ایران به گفته بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نابودی برنامه هستهای ایران و تهدید وجودی بود. سؤالاتی درباره میزان خسارتی که این حملات به بار آورد، وجود دارد. تقریباً یک اتفاق نظر درباره این مسئله وجود دارد که تهران همچنان مقادیری اورانیوم غنیسازی شده با میزان ۶۰درصد را دارد. این براساس آمارهای اتحادیه اروپا، دستگاههای اطلاعاتی امریکا و اسرائیل است، به جز ترامپ، کسی نظری غیر از این ندارد.» این روزنامه تصریح کرد: «ایران مقادیری از اورانیوم غنی شده را دارد که میتواند با آن چند بمب اتم بسازد. برنامه هستهای ایران تنها برای چند ماه به تأخیر افتاده، اما نابود نشده است. هدف دوم جنگ نابودی برنامه موشکهای بالستیک بود که نتانیاهو آن را تهدید وجودی میداند. ادعای نابودی توانایی ایران برای تولید موشکهای بالستیک کمی بعد از توقف جنگ کنار گذاشته شد.»
هاآرتص در ادامه افزود: «نه ارتش و نه نتانیاهو ادعا نمیکنند که برنامه موشکی ایران از بین رفته باشد. بالاترین آمار درباره نابودی تعدادی از سکوهای شلیک موشک ۶۰درصد است. ایران همچنان صدها موشک بالستیک و سکوی پرتاب موشک دارد. ایران بر لبه پرتگاه هستهای نیست. ایران میتواند مراکز غنیسازی را مجدداً بازسازی کند.»