جوان آنلاین: به موازات خشم جهانی از جنگافروزی دونالد ترامپ، از شرق تا غرب امریکا مردم به خیابانها آمدند و به شدت به تعرض ارتش این کشور به سایتهای هستهای ایران که میتواند زمینهساز جنگی گسترده باشد، اعتراض کردند.
مردم ایالات متحده روز یکشنبه در چندین شهر بزرگ امریکا به خیابانها آمدند تا به تصمیم دونالد ترامپ در حمله به تأسیسات هستهای ایران، اعتراض کنند. جمعیتهایی که پلاکارد در دست داشتند، در شهرهایی از جمله لسآنجلس، آستین، بوستون، سینسیناتی، شیکاگو، پورتلند و واشینگتن دیسی گرد هم آمدند. در میدان تایمز نیویورک، معترضان پلاکاردهایی حمل میکردند که روی آنها نوشته شده بود: «ترامپ یک جنایتکار جنگی است»، «نه به جنگ امریکا و اسرائیل علیه ایران». معترضان شعار میدادند: «دست از سر ایران بردارید»، «جنگ علیه ایران را متوقف کنید» و «جنگ جدیدی در خاورمیانه نمیخواهیم». معترضان، بمباران تأسیسات هستهای ایران را محکوم کردند و آن را اقدامی جنگی و نه دیپلماتیک خواندند و نگرانی خود را از اینکه این اقدام میتواند هرگونه امکان توافق بینالمللی برای پایان دادن به گسترش تسلیحات هستهای را از بین ببرد، ابراز کردند. در ادامه سلسله واکنشهای انتقادی در میان سیاستمداران امریکا، شان گستن، نماینده پارلمان امریکا روز یکشنبه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس تأکید نمود که فارغ از برنامه هستهای ایران، هیچ رئیسجمهوری اجازه بمباران کشور دیگری که تهدید فوری برای امریکا محسوب نمیشود را بدون مجوز کنگره ندارد. وی با اعلام اینکه با این اقدام، میتوان ترامپ را استیضاح کرد، در عین حال این را هم گفت که در حال حاضر احتمالاً آرای کافی برای چنین اقدامی وجود ندارد. گستن خاطرنشان کرد که نخستوزیر اسرائیل، زمانی به ایران حمله کرد که میدانست توانایی حمله به فردو را ندارد و به کمک امریکا نیاز خواهد داشت و اگر مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان امریکا به این اقدام واکنش نشان ندهد، «موجودیت جمهوری» امریکا به خطر خواهد افتاد.
پیشنهاد قطعنامه به منظور توقف درگیری
در دیگر نقاط جهان، آتش اعتراضات به تجاوزگری ارتش امریکا شعلهور است. پارلمان عربی حملات نظامی امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد و ضمن هشدار نسبت به پیامدهای تشدید تنشهای جاری بر امنیت و ثبات خاورمیانه، تأکید کرد که نیروهای تأثیرگذار در جامعه بینالمللی باید رهبری تلاشها را برای یافتن راهحلهای دیپلماتیک برای همه بحرانهای موجود بر عهده بگیرند. سران شورای همکاری خلیج فارس هم در جریان رایزنیهای تلفنی، درباره عواقب تجاوز امریکا به ایران هشدار دادند و تمامی طرفها را به خویشتنداری و استفاده از راههای مسالمتآمیز فراخواندند. «فو کونگ» سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در سومین نشست اضطراری شورای امنیت درباره پیوستن امریکا به تجاوز اسرائیل به ایران با اعلام اینکه کشورش عمیقأ نگران ازکنترلخارجشدن اوضاع است، گفت: «ما به همراه روسیه و پاکستان پیشنویس قطعنامهای را پیشنهاد کردهایم که خواستار توقف درگیری و آتشبس فوری و بدون قید و شرط است که خواستار حمایت از آن هستیم.» او تأکید کرد: «خواستار اقدام فوری شورای امنیت هستیم و این نهاد نباید نظارهگر باشد.» وی ادامه داد: «اقدامات ایالات متحده امریکا نقض خطرناک منشور سازمان ملل متحد، قوانین بینالمللی و حاکمیت ایران است و حملات امریکا اعتبار واشینگتن را نیز در عرصه بینالمللی تخریب کرده است.» عاصم افتخار احمد سفیر و نماینده دائم پاکستان در این نشست، گفت که کشورش به همراه چین و روسیه خواستار تصویب قطعنامه آتشبس فوری در خاورمیانه و توقف تجاوز اسرائیل شده است. وی تصریح کرد: «پاکستان حملات امریکا به تأسیسات هستهای ایران را محکوم میکند.» کسبه در شهر «اسکردو» واقع در شمالیترین نقطه پاکستان و دیگر مناطق حومه آن روز دوشنبه در محکومیت تجاوزگری امریکا و رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران به ویژه اعلام همبستگی با ملت ایران، اعتصاب کردند. روز یکشنبه هم، شهرهای اسلامآباد، لاهور و کراچی شاهد برپایی راهپیماییهای باشکوه در حمایت از ایران و محکومیت جنایات امریکا و اسرائیل بود. برزیل، حکومت سرپرست طالبان، کره شمالی و احزاب چپ هند از جمله طرفهایی بودند که به تجاوز امریکا به خاک ایران به شدت واکنش نشان دادند.
حمایت تمامقد اروپا از امریکا
با این حال، اروپاییها همچنان در صف حمایت از امریکا و صهیونیستها قرار دارند. بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان، در مصاحبه با شبکه تلویزیونیایآردی آلمان حملات امریکا به تأسیسات هستهای ایران را «خبر خوبی» برای خاورمیانه و همچنین اروپا توصیف کرد که به از بین بردن یک «تهدید بزرگ» کمک کرده است. ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه هم روز به طور ویژه به نگرانی غربیها یعنی بستن تنگه هرمز اشاره کرد و گفت: «ما خواهان خویشتنداری هستیم و از همه طرفها میخواهیم از اقداماتی که منجر به وخامت بیشتر اوضاع میشود پرهیز کنند. بهویژه اگر ایران تنگه هرمز را ببندد، این اقدام میتواند بسیار خطرناک باشد و برای هیچکس خوب نیست.» وزیر خارجه فرانسه نیز دست از لفاظی برنداشت و گفت: «ما بارها اعلام کردهایم که برنامه هستهای ایران، از نظر ما و متحدان اروپایی، نگرانیهای جدی امنیتی ایجاد کرده است، اما راهحل پایدار برای این مسئله صرفاً از مسیر دیپلماسی میگذرد نه اقدامات نظامی.»