جوان آنلاین: معاون رئیسجمهور امریکا روز جمعه با اشاره به تهدیدهایی که در جهان امروز متوجه کشورش است، تصریح کرد که دوران تسلط بلامنازع ایالات متحده بر جهان به پایان رسیده است. همزمان با این اظهارات، اقدام دولت این کشور علیه دانشجویان خارجی در دانشگاه هاروارد هم با حکم یک قاضی فدرال به در بسته خورد.
جی. دی ونس، دو سال پیش طی سخنانی، به صراحت نقش امریکا را در سیاست جهانی از دید خود تشریح کرد و به پایان عصر تسلط بیرقیب ایالات متحده بر جهان اشاره کرد. او روز جمعه هم اظهارات مشابهی داشت. معاون دونالد ترامپ در مراسم فارغ التحصیلی و آغاز به کار آکادمی نیروی دریایی ۲۰۲۵ گفت: «در پی جنگ سرد، امریکا از تسلط تقریباً بلامنازع بر حوزههای مشترک از جمله حریم هوایی، دریایی، فضا و فضای مجازی برخوردار بود، اما دوران تسلط بلامنازع امریکا به پایان رسیده است.» معاون ترامپ گفت: «امریکا با تهدیدات جدی روبهرو است و کشورهایی مانند چین و روسیه مصمم هستند که در هر حوزهای، از مدار پایین زمین گرفته تا زنجیرههای تأمین و حتی زیرساختهای ارتباطی، آن را شکست دهند.» ونس تأکید کرد که دولت ترامپ متعهد به حفظ و گسترش برتری فناوری امریکا نسبت به دشمنانش در سراسر جهان است. معاون رئیسجمهور امریکا خطاب به حضار گفت: «رئیسجمهور امریکا تلاش میکند اطمینان حاصل کند نیروهای مسلح ایالات متحده تنها با اهداف روشن به خطر میافتند و نه مأموریتهای تعریفنشده و درگیریهای گذشته.» ونس تصریح کرد: «رویکرد رئیسجمهور ترامپ به این معنا نیست که ما تهدیدات را نادیده میگیریم، بلکه بدین معناست که با آنها با نظم برخورد میکنیم و اگر شما را به جنگ اعزام کنیم، این کار را با مجموعهای از اهداف بسیار مشخص انجام میدهیم.» اظهارات ونس در شرایطی است که پیش از این، جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی هم دیدگاه مشابهی ابراز داشت: «ایالات متحده باید به این واقعیت پی ببرد که دیگر تنها ابرقدرت نیستیم. سیاست خارجی ما باید با این واقعیت جدید سازگار شود.»
اقدام قاضی فدرال علیه ترامپ
دولت ایالات متحده امریکا هفته گذشته اعلام کرد که ۶۰ میلیون دلار از کمکهای مالی فدرال به دانشگاه هاروارد را به دلیل «عدم رسیدگی مناسب به آزار و تبعیض علیه یهودیان» قطع کرده است. پس از این اقدام، کاخ سفید در گام دیگری علیه هاروارد اعلام کرد که این دانشگاه دیگر نمیتواند دانشجویان بینالمللی را ثبتنام کند و هزاران دانشجو که هم اکنون در این دانشگاه تحصیل میکنند، یا باید به دانشگاههای دیگر منتقل شوند یا امریکا را ترک کنند. دانشگاه هاروارد تنها چند ساعت پیش از صدور این حکم، علیه اقدام دولت امریکا در دادگاه فدرال شکایت کرد. در این شکایت، دولت دونالد ترامپ متهم شد که قصد دارد با اقدامی غیرقانونی و تلافیجویانه، این دانشگاه را تحت فشار قرار دهد. یک قاضی فدرال روز جمعه با صدور حکمی موقت، اجرای این تصمیم را متوقف کرد. این حکم موقتی، مانع از آن میشود که دولت، مجوز هاروارد در «برنامه دانشجویان و بازدیدکنندگان تبادلی» را لغو کند، ضمن اینکه به دانشگاهها اجازه میدهد پذیرای دانشجویان خارجی با ویزای تحصیلی در ایالات متحده باشند. قاضی الیسون دی. بوروگز به این نتیجه رسیده که دانشگاه هاروارد موفق شد اثبات کند که دستور دولت، صدمهای فوری و جبرانناپذیر به این دانشگاه وارد میکند. به این ترتیب، ترامپ مانند دور نخست ریاست جمهوری، یک بار دیگر در برابر حکم قاضی فدرال دست بسته ماند.
کوچک کردن نهادی امنیتی
ترامپ روز جمعه نیز با شعار کاهش ابعاد و دامنه فعالیتهای شورای امنیت کاخ سفید، تغییرات گستردهای را در این نهاد آغاز کرد. شورای امنیت ملی، نهادی کلیدی است که رؤسای جمهور امریکا از آن برای هماهنگی و تدوین استراتژی امنیت ملی استفاده میکنند. کارکنان این شورا معمولاً تصمیمهای مهمی درباره رویکرد ایالات متحده به درگیریهای حساس جهانی میگیرند و نقش حیاتی در حفظ امنیت این کشور دارند. با برنامه مدنظر دولت ترامپ، کارکنانی که مسئول رسیدگی به مسائل عمده ژئوپلیتیک بودند روز جمعه اخطاریههای پایان خدمت دریافت کردند. این تغییرات تنها چند هفته پس از انتصاب مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، به عنوان مشاور امنیت ملی جدید به جای مایک والتز انجام شده است. در طرح جدید، اختیارات بیشتری به وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و سایر نهادهای دولتی واگذار میشود و قرار است تعداد کارکنان شورای امنیت ملی به چند ده نفر محدود شوند.