جوان آنلاین: سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت درحالی کار خود را آغاز کرد که میهمان ویژهای از کشورعراق داشت و طی ۱۱ روز فعالیت میزبان شخصیتهای برجستهای مختلف بود.
روز گذشته مسعود پزشکیان رئیسجمهور به نمایشگاه کتاب آمد و از غرفههای مختلف ناشران بازدید کرد و با آنها به گفتوگو پرداخت. در جریان این بازدید، او وعدههایی برای حل مشکل کمبود کاغذ در صنعت نشر ارائه داد.
دکتر پزشکیان ضمن ورق زدن برخی از کتابهای تاریخی، دینی، دیوان اشعار، غزلیات، زندگینامه فرماندهان دفاع مقدس، شاهنامه، رمان، آثار حوزه علوم انسانی و کتابهای فلسفی، با ابراز خرسندی نسبت به تنوع محتوایی آثار عرضه شده، بر اهمیت بهروز بودن محتوای کتابها تأکید کرد.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه کتابها باید بر اساس مسائل و نیاز روز جامعه نوشته شوند، تصریح کرد: تنها در این صورت است که میتوان از کتاب بهعنوان ابزاری مؤثر برای ارتقا و بهبود وضعیت فرهنگی و اجتماعی بهره برد.
روز پنجشنبه نیز محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران آمد و بر اهتمام دولت برای تسهیل واردات کاغذ، تأکید کرد. عارف ضمن حضور در نمایشگاه کتاب با ناشران نیز به گفتوگو پرداخت.
معاون اول رئیسجمهور درباره گفتوگو با ناشران بیان کرد: متأسفانه بعضی از مشکلات مسائل از جمله قیمت (بالای) کاغذ هنوز پابرجاست، سؤالی که از غرفهها داشتم نشان میداد که این موضوع امکان خرید را مقداری برای جوانان و دانشجویان کمتر کرده است. لازم است که برای این مسئله چارهاندیشی شود.
عارف ادامه داد: در مجموع گزارشی که ارائه شده این را نشان میدهد که استقبال و روند خرید هم خوب بوده ولی باید روند بهتر شود. بخشی از این موضوع متوجه مسئولان است. ما سعی کنیم امکانات بیشتری را برای خرید نخبگان و دانشجویان و دانشگاهیان فراهم کنیم. بخشی هم متوجه اساتید و محققان و بزرگان است که آثار جدید خودشان را عرصه کنند.
حضور سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، نیز یکی از اتفاقات مهم نمایشگاه کتاب بود. تقویت بخش بینالملل نمایشگاه کتاب، یکی از دغدغههای رسانهها به حساب میآید. عراقچی با ابراز خرسندی از اینکه در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، به بعد بینالمللی آن توجه شده و از ناشران خارجی نیز دعوت میشود، افزود: امیدوار هستم، سال آینده این بعد بیشتر تقویت شود.
وزیر امور خارجه در ادامه بیان کرد: کتاب در تبادل فرهنگی میتواند نقش مهمی را ایفا و به شناخت بیشتر کشورها از یکدیگر کمک کند. اگر وظیفه اصلی دیپلماسی فرهنگی این باشد که کشورها از طریق فرهنگ، به تفاهم و شناخت بهتری از هم برسند که به کاهش تنشها و درگیریها کمک کند، ابزار متعددی در این زمینه مانند کتاب، فیلم، سینما و موسیقی نقش دارند، اما کتاب، نقش مهمتری دارد و راحتتر ارزشهای فرهنگی را منتقل میکند.
افتتاح فلوشیپ نشرتهران
در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران، اتفاقات مهمی رقم خورد که بر صنعت نشر کشور تاثیر خواهد گذاشت. مهمترین اتفاق این دوره به افتتاح نخستین فلوشیپ نشر تهران برمیگردد. این رویداد با حضور ۳۱ میهمان خارجی از ۲۰کشور افتتاح شد.
رئیس سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با ابراز امیدواری از اینکه تجربههای انباشته با هم و در کنار هم به ترجمه آثار بینجامد، افزود: انتخاب حوزه کودک برای نخستین فلوشیپ هوشمندانه است، زیرا کودکان اگر با کتاب آشنا شوند، تعامل در ذهن آنها جای میگیرد.
علیرضا نورزیزاده مدیرکل دفتر مجامع و تشکلهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: قراردادهای فلوشیپ تا این لحظه به ۱۴۸ قرارداد رسیده و این تعداد همچنان رو به افزایش است.
حضور مهمانان خارجی
امسال نمایشگاه کتاب میهمانهای زیادی از حوزههای مختلف را به خود دید. سفیر عربستان، عبدالله بن سعود العنزی، یکی از میهمانان نمایشگاه سیوششم بود. سفیر عربستان در دیدار با جوادی با ابراز امیدواری گفت که در نمایشگاه آینده، عربستان بتواند به عنوان میهمان ویژه در این نمایشگاه کتاب تهران حضور داشته باشد. همچنین سفیر عربستان در غرفه مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی بر تمرکز این سازمان بر تقویت روابط فرهنگی بین دو کشور تأکید کرد.
سفیر عربستان درباره نمایشگاه کتاب تهران چنین گفت: بسیار خوشحالم که در این رویداد فرهنگی مهم حضور یافتم و از نزدیک با فعالیتهای گسترده فرهنگی ایران آشنا شدم. سال گذشته نیز از نمایشگاه بازدید کردم و علاقه مردم ایران به کتاب و مطالعه برای من تحسینبرانگیز بود.
وی با اشاره به لزوم دوری از اختلافات و تأکید بر مشترکات بهویژه در عرصه فرهنگی، گفت: روابط میان دو کشور در مسیر مثبتی قرار دارد و امیدواریم همکاریهای فرهنگی میان وزارت فرهنگ عربستان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران روزبهروز توسعه یابد.
سعد عبدالله سعد آل محمود الشریف، سفیر قطر نیز یکی از میهمانان ویژه نمایشگاه کتاب امسال بود. سفیر قطر در جریان بازدیدش از نمایشگاه کتاب به ظرفیت بالای ایران در برگزاری نمایشگاه کتاب و چاپ و تولید آثار فرهنگی بهویژه چاپ و نشر اشاره کرد و گفت: ما تمایل داریم که در عرصه چاپ و نشر آثار با ایران همکاری ویژهای داشته باشیم. بیش از ۳۰۰هزار کتاب آماده چاپ با همکاری ایران و ناشران این کشور وجود دارد که ظرفیت خوبی برای همکاری است. ما از دیرباز روابط فرهنگی و سیاسی خوبی با ایران داریم، اما روابط بین دو کشور نباید محدود به مسائل سیاسی و ارتباطات محدود باشد، بلکه باید به همکاری گسترده در این زمینه برسیم.
سفیر قطردر ادامه تأکید کرد: نمایشگاه کتاب دوحه هم از نمایشگاههای خوب در حوزه کتاب و چاپ است که نمایندگان ایران هم در آن شرکت میکنند. البته انتظار داریم حضور ناشران و نویسندگان ایرانی در این نمایشگاه بیشتر شود. همچنین دفتر امور ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران با برپایی غرفه خانه فرهنگ ایثار و مهربانی، حضوری فعال و الهام بخش داشت. این حضور با هدف احیای فرهنگ ایثارگری متناسب با نیازهای امروز جامعه و با تأکید بر ترویج گفتمان مهربانی، همدلی و مسئولیت پذیری اجتماعی طراحی و اجرا شد.