جوان آنلاین: «عقرب زرد» که به تازگی اکران آنلاین خود را شروع کرده داستان زندگی شهید چیتسازیان، فرمانده اطلاعات و عملیات سپاه استان همدان را روایت میکند. مستندی که سعی میکند در ۵۰ دقیقه به واکاوی علل برکناری این فرمانده اطلاعات عملیات، در بحبوحه جنگ بپردازد.
روایت علی الفت، کارگردان مستند از فضا و رخدادهای اطلاعات عملیات در سال ۱۳۶۳، روایت ساده، اما جذابی است. مستند سعی کرده از نگاه کلیشهای فاصله بگیرد و تصویری ملموس از شهید چیتسازیان نشان دهد. پلیلیست ابتدایی فیلم ترکیبی است از ترکهای موسیقی نوستالژیک قبل از انقلاب که علیالقاعده نباید روی نمای آرشیوی لانگشات از خاکریز جبهه باشد، اما گوش علی چیتسازیان و رفقایش، به این حرفها بدهکار نبود. اینکه چیتسازیان سیاسی است یا کار را در گردانش به لوطیهای همدان سپرده یک طرف، اینکه اطلاعات عملیات را پاتوق آنهایی کرده که برای تخفیف حبسشان به جنگ آمدهاند، طرف دیگر، همینهاست که او را وسط معرکهای قرار میدهد که در دو سر آن عاشقان سینه چاک و منتقدان تند و تیزی ایستادهاند.
بیشتر این حب و بغضها و واکنشها درباره این شهید، ناشی از انتخابهای چیتسازیان است، کسانی که به قول دیگران با رزمندههای دیگر فرق دارند، سیگار میکشند و زمزمهشان به جای آهنگران، ترانههای قدیمی است. مهدی الفت که کارگردان این مستند شخصیتمحور است، خودش نسبت به علی حسی دارد که در انتخاب جملات و کاتهایی که به هم میخورند پیداست. جامپ کاتهای عیانی که بین جملات منتقد سوژه میخورد و گویی در پی قطع کردن کلام اوست، نشان میدهد که کارگردان با موضع او موافق نیست. همچنین در تلاش او برای کسب اطلاع از یک منبع آگاه به صورت تلفنی که لابهلای کار به صورت تماسهای تلفنی تکرار شونده و البته ناموفق میشنویم، سوگیری او به خوبی پیداست.
ساختار مستند، ساختار پیچیدهای نیست، نماهای مصاحبه به هم کات میخورند و جملات هم را تکمیل میکنند یا گاهی پاسخ هم را میدهند. آرشیو و بازسازی لابهلای این مصاحبههاست و کمی جلوههای ویژهی بصری نمک کار شدهاست. این همه، وظیفهشان کامل کردن تکههای پازل شخصیت شهید علی چیتسازیان است. او که فرمانده واحد اطلاعات عملیات بود و آگاهی قبل از عملیات شناسایی برای نیروهایش موسیقی سنتی پخش میکرد.