جوان آنلاین: عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان بعد از سه دور مذاکره با هیئت امریکایی، قرار است روز جمعه نمایندگانی اعزام کند تا با نمایندگان سه دولت اروپایی ملاقات کنند؛ دیداری که نه در وین یا بروکسل بلکه در رم، پایتخت ایتالیا برگزار خواهد شد و به فاصله یک روز بعد هم، دور چهارم مذاکرات ایران و ایالات متحده را خواهیم داشت. عراقچی با اشاره به موضع منفی وزیر خارجه فرانسه گفته همین موضعگیریهای غیرسازنده اروپاییان بود که باعث «کاهش نقش» آنها در مذاکرات شده است. به نظر میرسد عراقچی محتاطانه به جای واژگان حذف، از کاهش نقش استفاده کرده است.
چهارمین دور مذاکرات ایران و امریکا قرار است روز شنبه در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شود؛ مذاکراتی که به رغم وجود اختلافاتی که عراقچی درباره آنها صحبت کرده و البته در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت این اختلافات را طبیعی خواند، با «خوشبینی محتاطانه» طرف ایرانی همراه بوده است. استیو ویتکاف، نماینده رئیسجمهور امریکا در مذاکرات، در تازهترین موضع خود درباره مذاکرات با عراقچی گفته که با «عباس عراقچی» دیدار کردم، (و) احساس من نسبت به این دیدار این بود که مهم و بزرگ است. او گفته که احساسم این بود که مسئول، امانتدار و در حال انجام کاری بزرگتر از خودم هستم. ویتکاف ادعا کرده که برجام توافقی ناقص و یکطرفه است، در دنیای تجارت گزینههای یکطرفه عادلانه نیست و تأکید کرده که برجام توافقی به نفع ایرانیها بود، (که) این باید اصلاح و جبران شود. مایک والتز، مشاور امنیت ملی امریکا هم دیروز در یادداشتی که برای نشنالاینترست نوشته، تأکید کرد که رئیسجمهور امریکا درباره به نتیجه رساندن اقدامات دیپلماتیک پیرامون برنامه هستهای ایران جدی است، هرچند او لفاظیها درباره ایران را نیز تکرار کرد و گفت که «اما رئیسجمهور به صراحت گفته که همه گزینهها برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب روی میز است.»
الان مذاکره با امریکاست
والتز همچنین در گفتوگوی خود با فاکسنیوز گفته است ایالاتمتحده، با ۳۳تریلیون دلار بدهی، به معنای واقعی کلمه دیگر نمیتواند از پس تأمین مالی امنیت اروپا برآید، حمایت ما از امنیت اروپا رایگان نخواهد بود. این طعنه والتز به اروپا، هرچند به اختلافات دو طرف در جنگ اوکراین برمیگردد، ولی ظاهراً در مذاکرات هستهای با ایران نیز بیاثر نبوده است؛ جایی که با شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا، ساختار ۱+۵ به شکل قبلی خود رنگ باخته و از آن مهمتر، اروپاییان از این ساختار حذف شدهاند. احتمالاً به همین دلیل است که وزیر خارجه فرانسه در گرماگرم مذاکرات تهران و واشینگتن، تهدید کرد که اگر توافق جدید اتمی با ایران به دست نیاید، اروپا در بازگرداندن تحریمها تردید نخواهد کرد. ژان نوئل بارو، روز سهشنبه ۹ اردیبهشت که در حاشیه نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره منع اشاعه تسلیحات هستهای سخن میگفت، مدعی شد ایران «تمامی تعهداتی را که پذیرفته بود زیر پا گذاشته»، «در آستانه دستیابی به سلاح هستهای» قرار دارد و همچنین هشدار داد که در صورت تهدید منافع امنیتی اروپا، فرانسه، آلمان و بریتانیا «حتی یک لحظه» در بازگرداندن تحریمهای لغو شده در توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) تردید نخواهند کرد. وزیر فرانسوی همچنین مدعی شد که بازگشت تحریمها «تأثیرات ویرانگری بر اقتصاد ایران» خواهد داشت و افزود: «این چیزی نیست که ما بخواهیم، به همین دلیل از ایران میخواهیم تصمیمات لازم را امروز اتخاذ کند تا از بدترین سناریو جلوگیری شود.» عباس عراقچی، وزیر خارجه دیروز در حاشیه نشست دولت، هرچند گفت که مقامهای ایرانی روز جمعه با نمایندگانی از بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی دیدار خواهند کرد ولی با اشاره به رویکرد غیرسازنده اروپاییان، بدون اینکه از واژگان حذف استفاده کند، به خبرنگاران گفت: «همین اظهارات غیرسازنده بوده که الان باعث کاهش نقش سه کشور اروپایی در مذاکرات شده است و امیدواریم این مسیر را تصحیح کنند.» عراقچی گفت: «به اعتقاد من سه کشور اروپایی به خاطر سیاستهای غلطی که اتخاذ کردند، در حال حاضر نقششان کمرنگتر شده، ما البته مایل به این قضیه نیستیم.» وی همچنین با اشاره به قرار مذاکره با اروپاییان در رم، جایی که در ترتیبات اتحادیه اروپایی نقشی ندارد، افزود: «آمادگی داریم دور بعدی مذاکرات را با آنها در رم برگزار کنیم. چهار دور تا الان برگزار شده است. علاقهمند هستیم این موضوع در یک فهم بینالمللی و با درک جهانی نسبت به آن حل و فصل شود. به مذاکرات خود با اروپاییها ادامه میدهیم.» او اضافه کرد: «وزیر خارجه گفت که مذاکرات اصلی در حال حاضر با امریکاییهاست.»
خط قرمزها روشن است
وزیر خارجه به اختلافات موجود با طرف امریکایی در مذاکرات اشاره کرد و گفت که هر مذاکرهای براساس اختلافات صورت میگیرد، اگر اختلافی وجود نداشته باشد که احتیاج به مذاکره نیست. هدف مذاکره حل و فصل اختلافات و رسیدن به تفاهم مشترک است که ما داریم تلاش میکنیم. رئیس دستگاه دیپلماسی اعلام کرد دور بعدی مذاکرات انشاءالله در رم خواهد بود و افزود: آخرین اطلاعی که میزبان یعنی عمان به ما داده، در رم است و ما روز جمعه یک جلسه هم با سه کشور اروپایی خواهیم داشت. رئیس دستگاه دیپلماسی درباره خطوط قرمز ایران در مذاکرات با امریکا اظهار داشت: خط قرمزهای ما کاملاً روشن است و به طرف امریکایی هم اعلام شده است.
وی درباره محل مذاکرات گفت: میزبان مذاکرات عمان است و به دلایل بعضاً فنی و لجستیکی یک بار تصمیم گرفته شد در رم باشد، این بار هم دوباره تصمیم گرفتند در رم باشد. از نظر ما محل مذاکره خیلی بحث اساسی نیست که دربارهآن وقت تلف یا توجه زیادی کنیم. مهم محتوای مذاکرات است. عراقچی ادامه داد: واسطه مذاکرات، عمان است و هر محلی واسطه مدنظرش باشد، حالا مگر اینکه بعضی جاهای خاص، ولی به طور عمده در مورد این مسئله وارد حاشیه نمیشویم. وزیر خارجه درباره اینکه تا چند ماه قرار است مذاکرات ادامه یابد، بیان کرد: زمانبندی مشخصی را تعیین نکردیم، ولی طبیعی است که ما اصلاً مایل به مذاکرات فرسایشی و دنبال وقت تلف کردن نیستیم. احساس ما این است که طرف مقابل نیز چنین انگیزهای را دارد. عراقچی درباره اظهارات گروسی، مدیرکل آژانس درباره مذاکرات و اینکه مذاکرات باید زیرنظر آژانس باشد، بیان کرد: این تعبیر درستی نیست. هر توافقی شود علیالقاعده راستیآزمایی مربوط به مسائل هستهای، وظیفهای است که به عهده آژانس است. اگر توافقی در آینده صورت بگیرد، آژانس نقش مهمی را خواهد داشت. درباره این نقش هم باید مذاکره شود. مذاکره یک توافقی خواهد داشت و یک راستیآزمایی که در آنجا آژانس نقش خواهد داشت. وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات گروسی گفت: آژانس نهایتاً نقش راستیآزمایی را در برنامه هستهای ایران خواهد داشت و فعلاً نقشی برای آژانس در توافق و مذاکرات وجود ندارد، اگر توافقی حاصل شد، قسمت راستیآزمایی مسائل هستهای بر عهده آژانس خواهد بود و آن هم براساس توافقی است که صورت میدهیم. وزیر امور خارجه همچنین درباره تحریمهای امریکا در میانه مذاکرات بیان کرد: مسلماً پیام منفی خواهد داشت، اینکه در جریان مذاکرات طرفهای مقابل اقدامات تحریکآمیزی را انجام بدهند، میتواند جدیت آنها را زیر سؤال ببرد.
عراقچی یادآور شد: در جریان هستیم که دیدگاههای مختلفی هم در امریکا هست و اختلافاتی وجود دارد و لابیهای مختلف آنجا کار میکند و همه مسائل را رصد میکنیم و راجع به اینها تصمیم میگیریم. وی همچنین گفت که پولهای بلوکهشده بخشی از تحریمی است که باید برداشته شود. رئیس دستگاه دیپلماسی درباره مشورتهای ایران با روسیه و چین در جریان مذاکرات غیرمستقیم با امریکا نیز گفت: روسیه و چین طرفهایی هستند که ما همواره با آنها در موضوع هستهای مشورت داشتهایم. آنها در مذاکرات گذشته نقش مهمی را ایفا کردهاند و از نظر ما نقش سازندهای بود و این نقش الان هم میتواند وجود داشته باشد. عراقچی ادامه داد: ما با اینها مشورت کردیم و به مشورتها ادامه میدهیم، بسته به ادامه مسیری که در مذاکرات غیرمستقیم با امریکا خواهیم داشت، این مشورتها شکل جدیتری به خود میگیرد.