جوان آنلاین: رئیسجمهور کشورمان در تماسهای تلفنی جداگانه با سران هند و پاکستان، ضمن محکومیت شدید حادثه تروریستی در پهلگام هند و ابراز همدردی با دولت و ملت این کشور بر لزوم همکاری کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم و همبستگی در برابر این تهدید مشترک تأکید کرد.
به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، دکتر مسعود پزشکیان در تماس تلفنی با «نارندرا مودی» نخستوزیر جمهوری هند درباره آخرین تحولات منطقه شبهقاره هند و همچنین روابط دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و هند گفتوگو و تبادل نظر کرد.
رئیسجمهور در ابتدای این گفتوگو با ابراز تأسف عمیق از وقوع حادثه تروریستی اخیر در شهر «پهلگام» که به جان باختن و مجروح شدن شمار زیادی از شهروندان بیگناه هندی منجر شد، ضمن ابراز همدردی صمیمانه با دولت و ملت هند تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران قویاً اینگونه اقدامات تروریستی و غیرانسانی را محکوم میکند.
پزشکیان با اشاره به روند فزاینده اقدامات تروریستی در منطقه خاطرنشان کرد: این حوادث تلخ، مسئولیت مشترک همه کشورهای منطقه را دوچندان میکند و ما را ملزم میسازد با همدلی، همبستگی و همکاری نزدیک، ریشههای تروریسم را خشکانده و صلح و آرامش پایدار را برای ملتهای خود تضمین کنیم. وی در ادامه با تجلیل از میراث گرانسنگ رهبران بزرگ هند اظهار داشت: ما ملت هند را با شخصیتهای برجستهای، چون «مهاتما گاندی» و «جواهر لعل نهرو» که پیامآوران صلح، دوستی و همزیستی مسالمتآمیز در جهان بودند، میشناسیم. امیدواریم همچنان این مشی و سیاست راهبردی، سرلوحه روابط هند با تمامی کشورهای جهان باقی بماند.
رئیسجمهور در بخش دیگری از این مکالمه با اشاره به روند رو به رشد مناسبات اقتصادی ایران و هند ابراز امیدواری کرد سطح همکاریهای دوجانبه، بهویژه در حوزههای اقتصادی، تجاری و زیرساختی بیش از پیش توسعه یابد.
دعوت از نخستوزیر هند برای سفر به تهران
پزشکیان با تأکید بر اهمیت پروژههای مشترک از جمله توسعه بندر چابهار افزود: چابهار میتواند به عنوان محور تعاملات راهبردی منطقه و حلقه اتصال استراتژیک ایران، هند و روسیه ایفای نقش کند. امیدواریم روند اجرایی پروژههای مشترک تسریع یابد و به نتایج ملموس و مؤثر دست یابیم. رئیسجمهور در پایان ضمن دعوت رسمی از نخستوزیر هند برای سفر به تهران خاطرنشان ساخت: مایلیم در فضایی دوستانه و سازنده، زمینههای تعمیق و گسترش همکاریهای همهجانبه میان دو کشور را مورد بررسی و پیگیری قرار دهیم. روابط دوجانبه میان هند و جمهوری اسلامی ایران در مسیر بسیار خوبی قرار دارد و ما مصمم به تقویت این روابط در تمامی ابعاد هستیم. نخستوزیر هند نیز در این مکالمه با ابراز قدردانی از تماس تلفنی دکتر پزشکیان و پیام همدردی وی تأکید کرد: ابراز همدلی شما برای دولت و ملت هند بسیار ارزشمند و دلگرمکننده است.
ایران بهتر از هر کشوری میتواند رنجهای مردم هند را درک کند
نارندرا مودی با اشاره به جزئیات حادثه تروریستی پهلگام و با یادآوری تجربه تلخ ملت ایران از تروریسم افزود: ایران با توجه به تجربههای دردناک خود، بهتر از هر کشوری میتواند احساسات و رنجهای مردم هند را درک کند. ما کاملاً با دیدگاه شما موافقیم که مبارزه با تروریسم نیازمند اتحاد و همکاری همهجانبه کشورهای منطقه است.
نخستوزیر هند همچنین با اشاره به دیدار اخیر خود با دکتر پزشکیان در شهر کازان روسیه اظهار داشت: روابط دوجانبه میان هند و جمهوری اسلامی ایران در مسیر بسیار خوبی قرار دارد و ما مصمم به تقویت این روابط در تمامی ابعاد هستیم. مودی با تجلیل از نقش سازنده ایران در تأمین صلح و امنیت جهانی اعلام کرد: دولت هند از تلاشهای ایران برای تقویت ثبات منطقهای و جهانی حمایت میکند و بر لزوم حل و فصل دیپلماتیک اختلافات، از جمله میان ایران و ایالاتمتحدهامریکا تأکید دارد.
همکاری مشترک برای مقابله با تروریسم
مسعود پزشکیان همچنین در گفتوگو با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان با ابراز تأسف عمیق از حوادث تروریستی اخیر در منطقه شبهقاره هند، نگرانی خود را از تشدید تنشها میان هند و پاکستان، به ویژه در پی حادثه تروریستی شهر پهلگام ابراز داشت و خاطرنشان کرد: متأسفانه اینگونه اقدامات تروریستی که پیوسته در حال قربانی گرفتن از ملتهای منطقه است، نه تنها جانهای بیگناه را میگیرد بلکه به ایجاد اختلاف و تنشجدید میان کشورهای منطقه منجر میشود.
پزشکیان در ادامه با تجلیل از روابط دیرینه و دوستانه میان جمهوری اسلامی ایران و پاکستان اظهار داشت: ما کشور پاکستان را دوست و برادر خود میدانیم. ارتباطات دو کشور همواره مبتنی بر حسن همجواری، درک متقابل و احترام به منافع مشترک بوده است. جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای هرگونه کمک در جهت رفع سوءتفاهمات و کاهش تنشها میان هند و پاکستان اعلام میدارد.
رئیسجمهور با اشاره به برنامهریزی برای برگزاری بیستودومین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور در تهران طی ماههای آتی ابراز امیدواری کرد ظرفیتهای اقتصادی موجود میان ایران و پاکستان بیش از پیش فعال شود و سطح همکاریهای اقتصادی، تجاری و زیرساختی دو کشور گسترش یابد. پزشکیان همچنین با تأکید بر اهمیت تقویت همکاریهای علمی، اقتصادی و فرهنگی در میان کشورهای اسلامی گفت: باور داریم که با تعمیق همکاریهای علمی، فناوری، اقتصادی و فرهنگی، میتوانیم به توسعه پایدار و رفاه ملتهای خود دست یابیم. ارتباطات اقتصادی، سرمایهگذاریهای مشترک، توسعه همکاریهای علمی و فناورانه و مبارزه هماهنگ با تروریسم میتواند محور همکاریهای گسترده ما باشد.
رئیسجمهور ضمن ابراز تمایل برای میزبانی از نخستوزیر پاکستان در تهران تأکید کرد: امیدواریم این گفتوگوها گامی مؤثر در جهت تحکیم صلح و امنیت پایدار در منطقه باشد.
مانند ایران بر صلح، ثبات و امنیت پایدار تأکید داریم
شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز ضمن قدردانی از تماس و توجه پزشکیان نسبت به مسائل منطقه، این اهتمام را نشانهای از عمق پیوندهای برادرانه میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای منطقه دانست. وی با محکومکردن قاطعانه هرگونه اقدام تروریستی اظهار داشت: پاکستان خود قربانی تروریسم بوده است و به خوبی بر ضرورت مبارزه قاطع با این پدیده شوم واقف است، ما به دنبال بهبود وضعیت اقتصادی کشور و ارتقای رفاه ملت پاکستان هستیم و همانند جمهوری اسلامی ایران بر صلح، ثبات و امنیت پایدار در منطقه تأکید داریم. نخستوزیر پاکستان با ابراز آمادگی برای همکاری شفاف در بررسی حادثه رخ داده در هند افزود: پاکستان صریحاً اعلام میکند آماده همکاری برای بررسی جامع و شفاف این حادثه است و از نقش سازنده و مثبت جمهوری اسلامی ایران در کاهش تنشهای کنونی استقبال میکند.
شریف همچنین با اشاره به سطح مطلوب روابط دوجانبه میان دو کشور، از ابراز تمایل خود برای سفر به تهران خبر داد و پیشنهاد کرد وزرای امور خارجه دو کشور در اولین فرصت، تماسهایی برقرار و زمینههای لازم برای این سفر و همچنین ابتکاراتی در راستای کاهش تنشهای منطقهای را بررسی و دنبال کنند. نخستوزیر پاکستان در پایان ضمن حمایت قاطع از رویکرد دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در حلوفصل مسائل بینالمللی تأکید کرد: پاکستان همچنین حق ایران را برای داشتن فناوری صلحآمیز هستهای کاملاً به رسمیت میشناسد.