به گزارش خبرنگار جوان آنلاین رسول میرباقری با اشاره به روز جهانی حفاظت از محوطهها و بناهای تاریخی با اشاره به جایگاه ویژه اصفهان در حوزه گردشگری و میراث تاریخی گفت: ۹۰ درصد گردشگرانی که وارد ایران میشوند به اصفهان میآیند و این یعنی اصفهان فقط برای ما نیست و میراث فرهنگی و معماری آن متعلق به بشریت است. چنانکه مردم جهان از طریق اصفهان میتوانند فرهنگ و هنر ایران را بشناسند و بنابراین حفاظت از این سرمایهها وظیفهای فراتر از مرزهای جغرافیایی ماست و حتی غیرایرانیها نیز در برابر این آثار مسئولاند.
وی با تأکید بر اینکه اصفهان در خط مقدم حفظ و احیای میراث فرهنگی قرار دارد، افزود: وظیفه ما در شورای شهر، شهرداری و میراث فرهنگی این است که برای نگهداری از بافت تاریخی و ارزشمند این شهر برنامهریزی اصولی داشته باشیم و از ظرفیت نهادهای مختلف بهره ببریم.
رئیس کمیسیون عمران و بافت تاریخی شورای شهر اصفهان با اشاره به اقدامات انجامشده در این دوره مدیریت شهری، تصریح کرد: در سالهای گذشته زحمات زیادی برای حفظ بافت تاریخی اصفهان کشیده شده و سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری عملکرد قابل قبولی داشته است. چنانکه کیفیت طراحی و اجرای پروژههای مرمتی در اصفهان در مقایسه با سایر شهرها چشمگیر است.
وی افزود: ما سعی کردیم تنها به مرمت کالبدی بسنده نکنیم، بلکه نیازهای ساکنان بافتهای تاریخی را نیز در نظر بگیریم. تلاش کردیم امکانات و خدمات شهری را در این مناطق تقویت کنیم تا ساکنان اصلی به محلههای تاریخی بازگردند و جریان زندگی در بافت حفظ شود.
میرباقری درباره راهبرد شورای شهر برای ایجاد تعادل میان توسعه شهری و حفاظت از تاریخ اصفهان گفت: یکی از برنامههای مهم ما، طرح پهنه پیوسته تاریخی است. اصفهان از بخشهای تاریخی و مدرن تشکیل شده و این پهنه تاریخی به شهروندان و گردشگران اجازه میدهد که بدون گسست در این بخش از شهر حرکت کنند و از آن لذت ببرند. این طرح باعث تداوم فضایی و حفظ انسجام بافت تاریخی خواهد شد.
وی درباره چالشهای حفاظت از بافت تاریخی اصفهان اظهار کرد: متأسفانه در بسیاری از مواقع، منابع تاریخی ارزشمند شهر یا از بین رفتهاند یا آسیب دیدهاند. این آثار متعلق به کل مردم ایران یا حتی جهاناند و صرفاً به شهرداری یا شورای شهر اصفهان مربوط نمیشوند. ما نیازمند حمایت گستردهتر از سوی دولت، وزارت میراث فرهنگی و دیگر نهادهای فرابخشی هستیم.
رئیس کمیسیون عمران و معماری شورای شهر اصفهان با اشاره به اینکه برخی آثار نظیر مسجد جامع اصفهان جایگاهی جهانی دارند، خاطرنشان کرد: این آثار نهتنها در ایران بلکه در دنیا نمونهاند. باید تلاش کنیم این سرمایههای بیبدیل را حفظ کنیم تا آیندگان از کوتاهی ما شرمنده نباشند. ما به کمک ملی نیاز داریم؛ این یک مطالبه جدی از متولیان کشور است.
وی در ادامه به آیندهنگری مدیریت شهری در حوزه میراث فرهنگی پرداخت و گفت: ما در حال بررسی راههایی هستیم تا شرکتهای بزرگ و برندهای مطرحی که در اصفهان مستقرند در قالب مسئولیت اجتماعی در حفاظت از بناهای تاریخی مشارکت کنند.
میرباقری اضافه کرد: در جلسات مختلف، این پیشنهاد مطرح شد که برخی از شرکتها بتوانند نگهداری و حتی مدیریت بناهای تاریخی را بر عهده بگیرند. البته نه صرفاً بهعنوان حامی مالی، بلکه بهعنوان نهادی مسئول در قبال بخشی از تاریخ این شهر که امیدواریم این نگاه جدید در آینده نزدیک به تحقق بپیوندد.