کد خبر: 1173427
تاریخ انتشار: ۰۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۴۰
«نهضت عاشورا و تأثیرات سیاسی اجتماعی و فرهنگی آن بر جامعه ایرانی» در آیینه یک پژوهش
انقلاب اسلامی ایران تداوم انقلاب عاشورا اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، تأثیر نهضت حسینی (ع) بر ساحت سیاست، جامعه و فرهنگ ایرانی را مورد بررسی قرار داده است.

اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، تأثیر نهضت حسینی (ع) بر ساحت سیاست، جامعه و فرهنگ ایرانی را مورد بررسی قرار داده است. این پژوهش توسط اعظم فولادی پناه و مهشید کبیری انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به انتشار آن اقدام کرده است. تارنمای ناشر در اشارتی کوتاه، در باب موضوع این کتاب آورده است: «یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های عاشورا و نهضت امام حسین (ع)، پیوند و ارتباط دین و سیاست است. امام خمینی (ره) هم با الهام از این حرکتِ امام حسین (ع)، نسبت به مسائل جامعه حساس بود و در برابر ستم‌ها و ظلم‌های رژیم پهلوی قیام نمود و مردم و جهان اسلام را به حمایت از دین خدا دعوت کرد. ایشان با شناخت دقیق از سیاست‌های استکبار جهانی، در تحمیل و حمایت از رژیم پهلوی در ایران و مشابهت‌های فراوان این رژیم با حاکمان اموی، با الهام از فرهنگ احیاگر عاشورا و بهره‌گیری از دو عنصر امر به معروف و نهی از منکر و تکلیف الهی که شالوده و اساس شکل‌گیری حماسه عاشورای حسینی بود، نهضت اسلامی خود را پایه‌ریزی کرد و به مبارزه علیه رژیم شاهنشاهی پرداخت. امام خمینی (ره)، نهضت خود را به پیروی از قیام خونین امام حسین (ع) و بر پایه تجربه تاریخی و عبرت‌آموزی از نقاط ضعف و قوت قیام‌های شیعیان در طول تاریخ، خصوصاً مبارزات عالمان شیعی در سده‌های اخیر استوار کرد و مسیر مبارزه، اهداف و آینده انقلاب را مشخص نمود....»
سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی در یادداشتی دیگر در باب ترتیب مطالب در فصول دهگانه این تحقیق می‌نویسد: «این اثر در ۱۰ فصل، تنظیم شده است. فصل اول با عنوان قیام‌های شیعی متأثر از نهضت حسینی به واکنش‌های قهری شیعیان در مواجهه با ظلم و ستم خاندان‌های حکومتگر بنی‌امیه و بنی‌عباس و سرانجام آن‌ها می‌پردازد. فصل دوم این کتاب، به تاریخچه مختصری از چگونگی برپایی عزاداری برای اباعبدالله حسین (ع)، از سال ۶۱ ق تا دوران زندیه اشاره دارد. قاجاریه و عزاداری سید الشهدا (ع) عنوان سومین فصل از این کتاب است. فصل چهارم به روند عزاداری‌ها در دوره پهلوی اول می‌پردازد و در آن به موضوعاتی، چون سیر قدرت‌یابی رضاشاه در ایران، شیوه‌های وی در محدود ساختن روحانیون و علما در کشور و در نهایت به ممنوع شدن عزاداری و همچنین برپایی مجالس مخفی عزاداری برای سالار شهیدان در این دوره، نگاهی دارد. فصل پنجم با عنوان محرم در سال‌های ۱۳۴۰- ۱۳۲۰، با ذکر حوادثی، چون ورود متفقین به ایران و خروج رضاشاه از کشور در شهریور ۱۳۲۰ش آغاز و با بررسی سیاست‌های مذهبی محمدرضا پهلوی در قبال مجالس سوگواری امام حسین (ع) و تأثیرات نهضت حسینی بر حوادث سیاسی دهه ۳۰ به پایان می‌رسد. فصول ششم و هفتم این کتاب تاریخ شفاهی، روایتگر حوادث سیاسی- اجتماعی سال‌های ۱۳۴۲ - ۱۳۴۰ ش است. فصل هشتم این کتاب، به عزاداری‌های سیاسی در محرم سال‌های ۱۳۴۴- ۱۳۴۳ نگاهی دارد. فصل نهم این پژوهش، به نماد‌های انقلاب اسلامی می‌پردازد و به دنبال آن است تا گوشه‌هایی از فعالیت‌های سیاسی روحانیان و وعاظ را از یکسو و از سوی دیگر نقش مساجد، هیئات مذهبی و حسینیه‌ها در نهضت امام خمینی (ره) را تبیین کند. فصل دهم به‌عنوان آخرین فصل و با عنوان محرم در سال‌های ۱۳۵۷- ۱۳۵۶ ش، به فعالیت‌های مبارزان در واپسین سال‌های عمر رژیم پهلوی اشاره دارد. در این فصل سعی شده است روایتی از تظاهرات روز عاشورای سال‌های ۱۳۵۶و ۱۳۵۷ در تهران و سایر شهرستان‌ها که در واقع مهر باطلی بر نظام پوسیده رژیم زد، مورد بازخوانی قرار گیرد....»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار