کد خبر: 1042463
تاریخ انتشار: ۱۳ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۳:۵۷
نگاهی به شاخص جدید قیمت‌گذاری نفت
در شرایطی که غول‌های بزرگ نفتی امریکا با شرایط دشواری به دلیل کاهش تقاضای نفت، مشکلات مربوط به تأمین سرمایه یا ورشکستگی دست و پنجه نرم می‌کنند، شرکت‌های ملی نفتی خاورمیانه با مشکلات کمتری روبه‌رو هستند. اکثر سرمایه‌گذاران از آغاز خصوصی‌سازی شرکت نفتی آرامکو سعودی با ارزش‌گذاری ۲‌تریلیون دلار آگاه هستند. البته یک غول نفتی دیگر خاورمیانه نیز ممکن است به زودی سهام خود را واگذار کند؛ شرکت ادنوک امارات متحده عربی.
وحید حاجی‌پور
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: این شرکت اماراتی که با کاهش تقاضای نفت و گذار جهانی به انرژی‌های پاک‌تر روبه‌رو شده است، تلاش می‌کند تا بیشترین ارزش را از منابع نفتی خود به دست آورد. آن‌ها چندی پیش یک شاخص جدید با نام نفت موربان برای رقابت با شاخص‌های WTI و برنت معرفی کردند. این شاخص در قرارداد‌های فروش نفت سلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و یک رقیب بالقوه برای شاخص نفت خاورمیانه محسوب می‌شود. این شاخص هم اکنون در بورس نفتی ابوظبی در خرید و فروش‌ها استفاده می‌شود. موربان یک نفت شیرین سبک با درجه گرانروی API ۹/ ۳۹ و گوگرد ۷۸/ ۰ درصد است. رهبران ابوظبی امیدوارند تا شاخص موربان بتواند به شاخص تجارت نفت خاورمیانه تبدیل شود. هم اکنون ۲۰‌درصد نفت دنیا از خاورمیانه تأمین می‌شود. بیش از ۵۰‌درصد تولید نفت شرکت ادنوک امارات با شاخص موربان قیمتگذاری و عرضه می‌شود. این شاخص جایگزینی برای شاخص نفت عمان در بورس کالای دوبی است که توسط مؤسسه اس‌اند پی گلوبال پلاتس اداره می‌شود.

بزرگترین تولیدکنندگان نفت خلیج فارس شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی و عراق به صورت سنتی نفت خود را بر اساس شاخص‌های خارجی سایر مناطق دنیا قیمتگذاری می‌کنند.

دولت‌های عربی معمولاً نفت خود را مستقیماً به پالایشگران یا شرکت‌های بین‌المللی دارای سهم در میادین نفتی کشورشان می‌فروشند. البته در قرارداد‌های فروش آن‌ها این نکته ذکر شده که امکان فروش مجدد این محموله‌ها در بازار سلف وجود ندارد. ابوظبی امیدوار است که با کنترل قیمت نفت موربان بتواند منافع سرمایه‌گذاران و معامله گران را در بازار بین‌المللی نفت تأمین کند.

هدف اصلی آن‌ها این است که نفت خود را برای پالایش گران آسیایی جذابتر کنند. تولیدکنندگان نفت برای رقابت در این منطقه و کسب سهم بازار بیشتر رقابت فشرده‌ای دارند. در سایه تلاش‌های دولت‌های غربی برای کنارگذاشتن تدریجی نفت خام، آینده بازار‌های نفت در منطقه آسیا خواهد بود. پس از فروش این محموله‌ها، نفت موربان به وسیله خط لوله به فجیره منتقل می‌شود. این منطقه در سواحل دریای عمان با بازار‌های جهانی نفت مرتبط است. برای حمایت از این شاخص تجارت نفت، شرکت ادنوک یک میلیارد دلار جهت ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت به ظرفیت ۴۰‌میلیون بشکه در منطقه فجیره هزینه کرده است.

با افزایش ظرفیت ذخایر ذخیره‌سازی نفت شرکت ادنوک، این بندر می‌تواند نفت مورد نیاز را برای مدیریت شرایط اضطراری و شوک‌های عرضه در اختیار داشته باشد. در واقع در بندر فجیره، نفت کافی موربان برای تأمین نیاز دنیا و رقابت با شاخص‌های WTI و برنت وجود دارد. شرکت ادنوک در سال آینده میلادی، روزانه یک میلیون بشکه نفت بر اساس شاخص موربان در بازار نفت ابوظبی عرضه می‌کند. بدین ترتیب رقابت میان این شاخص و شاخص‌های برنت و WTI وارد مرحله جدیدی خواهد شد. بزرگترین ریسک کنونی این است که معامله گران نفت به شدت محتاط و ریسک گریز هستند. آن‌ها از هر گونه تغییر به ویژه در زمانی که معتقدند عرضه و تقاضای نفت مناسب است، خودداری می‌کنند. به همین دلیل مدیران پلاتس برای حفظ ثبات در بازار نفت دوبی، خواهان عرضه تدریجی نفت با شاخص جدید هستند.

شاخص موربان باید با رقبای منطقه‌ای خود نیز رقابت داشته باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که افزایش عرضه نفت در بازار ابوظبی، تنش‌هایی را با اوپک به دلیل تلاش آن‌ها برای متوازن کردن عرضه و تقاضا توسط این سازمان به وجود آورد.

رهبران امارات متحده‌عربی برای برطرف کردن این این نگرانی‌ها اعلام کرده‌اند، شاخص موربان بر تصمیم‌های اوپک یا توانایی این سازمان برای ثبات قیمت‌های نفت، تأثیری نخواهد گذاشت. از هم اکنون نمی‌توان در مورد موفقیت این شخص نفتی جدید پیش‌بینی کرد، اما نشانه‌های اولیه نسبتاً امیدوارکننده هستند. در روز دوشنبه گذشته، قیمت هر بشکه نفت معامله شده با شاخص جدید موربان در بورس نفتی ابوظبی به ۹/ ۶۳ دلار رسید. در این روز در مجموع ۳/ ۶ میلیون بشکه نفت با شاخص موربان معامله شد. تعدادی از کارشناسان معتقدند موربان می‌تواند به جایگاه بالاتری در بازار دست یابد.

پاتریک پویان، مدیرعامل شرکت توتال در گفتگو با سی‌ان‌بی‌سی می‌گوید: مقدار نفت عرضه شده با این شاخص جدید ممکن است به سرعت از شاخص‌های رقیب پیشی بگیرد. وی افزود: ما شاهد توسعه سهم بازار این شاخص بوده‌ایم. با افزایش اعتماد معامله‌گران و تغییر در بازار سنتی نفت به سوی بازار‌های آزاد من معتقدم که اقتصاد جهانی و اقتصاد منطقه خلیج فارس به دستاورد‌های بزرگتری دست خواهد یافت.

منبع: Oilprice
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار