کد خبر: 103310
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۸۸ - ۱۹:۳۰
ادامه تنش میان تل‌آویو و آنکارا
لغو رزمایش «عقاب آناتولی» که به دنبال تنش‌های دامنه‌دار بین اسراییل و ترکیه، واکنش‌های متفاوتی در پی داشته است به طوری که مقامات ترک، رژیم صهیونیستی را تهدید کرده‌اند در صورت تأخیراین رژیم در انجام تعهدات خود نسبت به ترکیه، بخصوص در زمینه تحویل هواپیماهای بدون سرنشین، به دادگاه بین‌المللی شکایت خواهند کرد.
یک مقام عالی رتبه در صنایع نظامی ترکیه گفت: ترکیه جریمه ‌مالی سنگینی را برای اسراییل تحمیل خواهد کرد اگر این رژیم تحویل 10 فروند هواپیمای بدون سرنشین که قرار است تا پایان سال تحویل ترکیه دهد را به تأخیر بیندازد.
این مسؤول ترک به روزنامه زمان چاپ ترکیه گفت: «اسراییل تا پایان سال جاری میلادی این هواپیماها را به ترکیه منتقل خواهد کرد و اگر اسراییل این کار را انجام ندهد، تدابیر لازم توسط ترکیه اتخاذ خواهد شد».
وی افزود: ترکیه قصد دارد تا جریمه‌ای را برای این تأخیر در نظر بگیرد و اگر اسراییل پرداخت جریمه را رد کند، موضوع به دادگاه بین‌المللی ارجاع خواهد شد. این مقام ترک مبلغ جریمه را 3 تا 4 میلیون دلار تخمین زد.
لغو رزمایش هوایی مشترک ترکیه، ناتو و اسراییل به دلیل حضور نیروهای اسراییلی از سوی مقامات ترکیه مجموعه تنش‌های پیش آمده پس از حمله 22 روزه اسراییل با ترکیه است که این امر با واکنش‌های مخالف در محافل بین‌المللی روبه‌رو شده است.
لیونی، رهبر اپوزیسیون در اسراییل نیز می‌گوید: روابط ترکیه و اسراییل نتایج مهمی برای طرفین دارد و فقط برای اسراییل مهم نیست چرا که همکاری نظامی برای ترک‌ها نیز مهم است و ما از تلاش‌های دولت برای حل تنش‌ها با ترکیه حمایت می‌کنیم.
نخست‌وزیر اسبق لبنان نیز در این باره می‌گوید: ائتلاف استراتژیک اسراییل و ترکیه جزئی از گذشته شده است و این فرصت خوبی برای اعراب است تا با اتخاذ مواضعی واحد، دست‌های خود را به سوی ترکیه دراز کنند و روابط ترکیه و اعراب را بهبود بخشند.
به رغم اینکه برخی اسراییلی‌ها پیش‌بینی کرده‌اند که لغو این رزمایش برای منع هرگونه تنش بین روابط ترکیه و ایران و سفر قریب‌الوقوع اردوغان به ایران صورت گرفته، کسانی هستند که معتقدند مسأله بزرگ‌تر از این است. ارتش ترکیه که رقیب سرسخت حزب اسلام‌گرای عدالت و توسعه است کم‌کم در حال درک کردن تمایلات این حزب و طرفداران آن و ملت ترکیه است، پس از آنکه دو سال قبل نتوانست این حزب را سرنگون کند و حکومت را به دست بگیرد.
این نظریه باعث شد که برخی از تحلیلگران اسراییل ائتلاف و همپیمانی دو ارتش سوریه و ترکیه را جزئی از گذشته دانسته و آن را موجب نگرانی ارتش و حکومت اسراییل بدانند.
رهبران اسراییل سعی کردند تا اهمیت این ماجرا را به صورت ظاهری کاهش دهند. سخنگوی ارتش اسراییل اعلام کرد مانوری که قرار بود از امروز تا 23 اکتبر برگزار شود به تعویق افتاده است.
گفتنی است لغو رزمایش ترکیه و اسراییل از سوی مقامات ترک و احتمال برگزاری مانور مشترک نظامی سوریه و ترکیه از سوی برخی منابع احتمال تغییر نگرش سیاست خارجی این کشور نسبت به تحولات خاورمیانه تعبیر شده است.
به دنبال تنش‌های اخیر میان اسراییل و ترکیه از یک طرف و مجموعه ترک‌های دیپلماتیک مقامات ترکیه از جمله سفر اردوغان به عراق و بحث تحکیم روابط دو کشور، مانور نظامی ترکیه با سوریه و تلاش این کشور برای حل و فصل اختلافات عراق و سوریه و همه مهمتر احتمال لغو روادید میان ایران و ترکیه در سخنان اردوغان در روزهای اخیر از طرف دیگر می‌توان به تغییرات محسوس در سیاست خارجی این کشور اذعان کرد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار