
خبر برگزاري سمينار تخصصي «تاکتيکهاي پيشرفته دفاعي» با تدريس ايگور کولاکوويچ، سرمربي تيم ملي واليبال يکي از آن خبرهايي است که بايد بيشتر به آن توجه کرد و از چنين برنامهريزيهايي که به استفاده بيشتر از دانش مربيان خارجي در ورزش کشورمان ميانجامد، استقبال کرد. سالهاست که مربيان خارجي زيادي در رشتههاي مختلف ورزشي به ايران ميآيند، مربياني که در بين آنها هم چهرههاي معتبر جهاني و هم مربياني گمنامي را ميتوان ديد که در زمانهاي کوتاه و بلندمدت به کشورمان آمدهاند و هدايت تيمهاي ملي يا باشگاهي را برعهده گرفتهاند. نکتهاي که بهرغم حضور مربيان بزرگ و کوچک خارجي کمتر به آن توجه شده و مورد غفلت قرار گرفته، استفاده از علم اين مربيان براي ارتقاي سطح دانش مربيگري در رشتههاي مختلف ورزشي بوده است.
حضور مربيان خارجي در ورزش ايران بيشتر محدود و متمرکز بر مسائل فني و تاکتيکي و البته روحي و رواني تيم ملي يا باشگاهي بوده که مسئوليت آن را برعهده داشتهاند. البته اين طبيعي است مربي خارجي که به ايران ميآيد در هر رشتهاي با توجه به قراردادي که دارد، فعاليت ميكند و رئيس فدراسيون يا مدير يك باشگاه کمتر برنامهاي براي استفاده از دانش اين مربيان در حوزههاي ديگر داشته، امري که حالا البته بايد در قراردادها قيد شود تا با مکتوب شدن آن جنبه عملي پيدا کند.
با اين حال در ورزش ايران کمتر ميتوان مدير فدراسيون يا مديرعامل يک باشگاه را بيابيد که اهداف و برنامههايي فراتر از سپردن هدايت فني يک تيم يا يک باشگاه به مربيان خارجي را داشته باشد. همواره وقتي با يک مربي قرارداد بسته ميشود، بهرغم هزينههاي گزاف و سنگيني که ممکن است حضور مربي خارجي براي کشور داشته باشد، اما به حداقل استفاده از اين مربي در داخل کشور اکتفا ميشود و استفاده حداکثري از قرارداد با مربياني که قراردادهاي سنگيني هم بر دوش فدراسيون يا باشگاه ميگذارند در کمتر برنامه مديري در ورزش ايران جاي دارد. نمونه آن مربي مانند کرش است که با وجود دريافتي سالانه چند ميلياردي، اما فدراسيون فوتبال تاکنون تنها به تمرکز اين مربي بر تيم ملي کفايت کرده و مرد پرتغالي تيم ملي در وقتهاي خالي تيمش هم برنامهاي ندارد تا راهي مرخصيهاي بلندمدت شود و فوتبال ايران عملاً نتواند از دانش اين مربي استفاده کند.
اين در حالي است که با توجه به هزينههاي سنگين مالي به همان اندازه هم بايد از حضور چنين مربياني در پيشرفت ورزش کشور استفاده کرد و حضور مربيان مطرح خارجي در هر رشته ورزشي، بهترين فرصت براي ورزش کشورمان در استفاده از توانمنديهاي اين مربيان براي پيشرفت و توسعه است به خصوص که با توجه به نياز ورزش ايران به دانش و علم روز، مربيان خارجي و مطرح در هر رشتهای ميتوانند بهترين اساتيد براي منتقل کردن دانش روز به جامعه مربيگري باشند و در اين زمينه بايد فدراسيونها و وزارت ورزش برنامه لازم براي بهرهگيري از فرصتي که با حضور مربيان مطرح در ايران به وجود آمده را داشته باشند، رويهاي که همانطور که اشاره شد در کمتر فدراسيوني مشاهده شده است.
به نظر ميرسد فدراسيون واليبال در اين زمينه پيشقدم شده و با توجه به تعطيلي بازيهاي ملي برنامههاي مختلفي براي استفاده از دانش کولاکوويچ تدارک ديده است. برگزاري سمینار تخصصي واليبال که قرار است ماه آينده برگزار شود، گام قابل تقديري است که بايد مورد توجه ساير فدراسيونها و باشگاهها قرار بگيرد. بديهي است مربياني مانند کولاکوويچ با توجه به تجربه و افتخارات زيادي که در رزومه کاريشان ديده ميشود، ميتوانند نقش مهمي در انتقال دانش و علم روز ورزش به جامعه مربيان کشورمان داشته باشند. برگزاري چنين دورههايي با اساتيدي مانند کولاکوويچ سبب ميشود تا مربيان جوان کشورمان با استفاده از دانش اين مربيان و تجربهاي که کسب ميکنند، بتوانند در آينده تبديل به مربيان بزرگ و البته تأثيرگذاري براي تيمهاي ملي و همچنين باشگاهي شوند.
در همين راستا بايد فدراسيونها و باشگاهها قدر چنين فرصتهايي را بدانند و از مربيان خارجي که به ايران ميآيند، علاوه بر مسئوليت فني که در تيم ملي و باشگاهي برعهده وي ميگذارند با برگزاري کارگاهها و نشستهاي تخصصي که ميتواند با حضور مربيان جوان باشد از دانش و علم يک مربي خارجي مطرح و صاحب دانش استفاده کنند. همچنين نظارت بر تيمهاي پايه و استفاده از تجربه مربيان خارجي در ردههاي سني مختلف از ديگر مواردي است که ميتواند زمينه استفاده حداکثري از حضور چنين چهرههايي را که معدن دانش و تجربه هستند، فراهم کند تا ورزش کشور بيشترين بهره را از حضور مربيان خارجي در کشورمان ببرد.