
افشاگري درباره حضور جادوگران در فوتبال ايران در حالي اين روزها سرخط خبري رسانههاست که همچنان مهدي تاج سعي در انکار «فساد» در فوتبال ايران دارد و راهي مانند علي کفاشيان، رئيس سابق فدراسيون فوتبال را پيش گرفته است. اگر کفاشيان که به گفته نمايندگان درگير تهيه پرونده «فساد» در فوتبال، يکي از متهمان اصلي اين پرونده است، سعي داشت با پوشاندن «فساد» در فوتبال حجم گسترده فساد را به «تخلف» تقليل دهد، تاج هم با رد «فساد» حرف و حديثهاي زيادي که حول فوتبال وجود دارد را در مصاحبهاي «پلشتي» مينامد تا با کوچک جلوه دادن فسادهايي که در مستطيل سبز ميگذرد از حجم انتقاداتي که نسبت به سيستم مديريتي حاکم بر فوتبال ميشود، بکاهد.
این در شرایطی است که با اين حال هر چقدر هم ديروز علي کفاشيان و امروز مهدي تاج سعي در تکذيب و لاپوشاني «فساد» در فوتبال داشته باشند، اين پديده روز به روز در سطح فوتبال گسترش مييابد و هر روز که ميگذرد پرده جديدي از فساد حاکم بر فوتبال رو ميشود. تازهترين آن ماجرايي بود که در جريان رقابتهاي ليگ دسته اول در بازي گلگهر سيرجان و خونهبهخونه رخ داد و حتي مسئولان سيرجاني که متهم به استفاده از جادوگر هستند، در مصاحبهاي اين مسئله را تأييد و آن را در جهت خنثيسازي جادوي تيم مقابل عنوان کردهاند!
این در شرایطی است که در سالهاي اخير گزارشهاي زيادي درباره حضور جادوگران و استفاده بعضي از مربيان و مديران از جادوگر، رمل و استطرلاب براي نتيجهگيري در فوتبال به گوش ميرسد و اتفاقي که در ورزشگاه سيرجان افتاد به خوبي نمايانگر بخشي از «فساد» ريشهدوانده در فوتبال کشور است. اين پديده به فوتسال کشور هم رسوخ کرده و يکي از مربيان فوتسال ديروز در مصاحبهاي که با يکي از خبرگزاريها داشت، استفاده از جادو و جادوگري در اين رشته را تأييد کرد تا برخلاف نظر مهدي تاج، چنين اتفاقاتي بيشتر از «پلشتي»هايي باشد که وي اصرار بر بيان آن و انکار «فساد» دارد. در بخشي از پرونده فساد در فوتبال که توسط مجلس دهم تهيه شد هم به مسئله جادوگري در فوتبال اشاره شده است تا بهرغم تکذيبهاي مسئولان فدراسيون، فوتبال ايران درگير «فساد» گستردهاي باشد که از جادوگري و دلالي تا مسائل اخلاقي، روابط نامشروع، اقتصادي و استعمال مواد مخدر در آن ديده میشود.
در چنين وضعيتي به نظر ميرسد مسئولان فدراسيون فوتبال بايد به جاي سرپوش گذاشتن روي حجم گسترده از «فساد» که تنها به حيف و ميل سالانه صدها ميليارد از پول بيتالمال انجاميده است، نسبت به مبارزه جدي با اين پديده وارد عمل شوند. با اين حال مسئلهاي که بايد مورد توجه قرار بگيرد، باور به وجود فساد در فوتبال است، وقتي مهدي تاج اعتقادي به «فساد» ندارد و از آن به عنوان «پلشتي» ياد ميکند، نميتوان انتظار داشت که رئيس فدراسيون فوتبال نسبت به برخورد با اين مسئله که در نظر وي کوچکتر از چيزي است که رسانهها و منتقدان ميگويند، عزمي جدي و حساسيتي داشته باشد.
در حالي کميته اخلاق و کميته انضباطي فدراسيون فوتبال براي تخلفات کوچکي مانند مو و لباس سريعاً جلسه تشکيل ميدهند و حکم صادر ميکنند که اين رويه در برخورد با «فساد»هاي بزرگتر در فوتبال وجود ندارد. شايد بتوان دليل اصلي اهمال در برخورد با چنين مسائلي را در عدم باور مسئولان فدراسيون به چنين فسادهايي در فوتبال ارتباط داد. اين مسئله سبب شده تا برای مهدي تاج و همکارانش «فساد» در فوتبال که آن را پلشتي مينامند، مو و لباس و البته قليان کشيدن بازيکنان، بزرگترين فساد يا همان «پلشتي» باشد که رئيس فدراسيون فوتبال به آن معتقد است. کوچک شمردن «فساد» و چشم بستن بر فسادهاي بزرگ در فوتبال ايران کار را به جايي رسانده که امروز برخي مسئولان باشگاهها به صراحت با تأييد استفاده از جادوگر در مصاحبه با رسانهها، ابايي از مطرح کردن آن نداشته باشند.
نتيجه اين اتفاقات اين است که در حال حاضر ارادهاي در بين مسئولان فدراسيون فوتبال برای برخورد با فساد بهرغم وعدههايي که در رسانهها داده ميشود، ديده نميشود. به همين خاطر مهمترين موضوعي که بايد رئيس فدراسيون فوتبال به آن برسد، باور به وجود «فساد» در فوتبال ايران است، مسئلهاي که کمتر کسي است نسبت به وجود آن ترديد داشته باشد. در چنين شرايطي است که ميتوان اميدوار بود با به وجود آمدن ارادهاي براي برخورد با «فساد»، بساط جادوگري هم مانند فسادهاي ديگر از فوتبال برچيده شود.