کد خبر: 836944
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۸
استمرار خشکسالي با عث شد تا بالاخره بعد از سال‌ها کشاورزي سنتي ، جهادکشاورزي فارس مسير کشت گلخانه‌اي را هموار کند
معيشت کشاورزان فارس به دليل خشکسالي 10 ساله مورد تهديد قرار گرفته و امسال نيز تراز بارندگي در استان از 157 ميليمتر به 27 ميليمتر کاهش يافته است. بنابراين مسئولان جهاد کشاورزي تصميم گرفتند بالاخره آستيني بالا بزنند و کشت سنتي را کنار بگذارند و کشاورزان را به سمت کشت گلخانه‌اي هدايت کنند. در همين راستا قرار است، تسهيلاتي به کشاورزان اختصاص داده شود. به گفته مسئولان جهادکشاورزي براي تحقق اقتصاد مقاومتي و جلوگيري از به تاراج رفتن منابع آبي استان، تا سقف 80 درصد هزينه‌هاي احداث گلخانه‌ها به کشاورزان پرداخت مي‌شود. البته اين حمايت‌ها هم بايد استمرار يابد تا کشاورزان براي فعاليت، مانند کشت سنتي به بن بست نخورند.
ميترا شهبازي
کشاورزي فارس در مسير صنعتي‌شدن
فارس به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولیدات کشاورزی در گذشته شهرت بسياري داشته. البته اين استان بهاي خود، براي روزگار پر رونق فعاليت‌هاي کشاورزي را هم داده است. کاهش بسیار شدید منابع آب زیرزمینی و استمرار خشکسالي از مواردي هستند که به گفته کارشناسان نتيجه افزايش کشت سنتي در گذشته بوده است.

بنابراين امروز، کشت سنتي و استفاده از شيوه‌هاي قديمي در کشاورزي نه تنها پاسخگوي نياز جمعيتي نيست، بلکه ديگر با منابع آبي موجود هم همخواني ندارد. از اين رو شرايط 10 ساله جوي با بروز پديده خشکسالي مسئولان جهاد کشاورزي را مجبور کرد تا شيوه‌هاي سنتي را کنار بگذارند و از دانش کشاورزي صنعتي و گلخانه‌اي بهره‌ ببرند. استفاده از اين سبک کشاورزي نه تنها خسارات ناشي از سرما‌هاي زودرس و خشکسالي را کاهش مي‌دهد بلکه زمينه افزايش توليد و اقتصاد مقاومتي را نيز محقق مي‌کند. در اين راستا رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، مي‌گويد: "کشاورزان با توجه به کمبود آب، باید به کشت گلخانه‌ای بپردازند. "

محمدمهدی قاسمی مي‌افزايد: "در همين راستا 85 درصد تسهیلات آبیاری تحت‌فشار را دولت برعهده می گیرد و کشاورزان می‌توانند در زمین خود تنها 6 درصد آورده الگوی کشت خود را تغییر دهند. علاوه بر اين، صندوق توسعه ملی به کشت گلخانه‌ای اختصاص می‌یابد و این مسئله تغییر کاربری محسوب نمي‌شود. "

عزم جزم جهاد کشاورزي براي کشت گلخانه‌اي

با اينکه مسئولان براي گرفتن اين تصميم که کشاورزي را به سمت صنعتي و گلخانه‌اي سوق دهند، خيلي دير اقدام کردند، اما همين الان هم که از خواب غلفت بيدار شده‌اند، نقطه عطفي است تا ديگر شاهد خسارت ديدن کشاورزان نباشيم. بنابراين به گفته مسئولان جهاد کشاورزي فارس، اغلب مناطق اين استان زير پوشش اجراي طرح مذکور قرار مي‌گيرند.

مدیر جهاد کشاورزی لارستان در اين رابطه مي‌گويد:" 80 درصد تسهيلات مورد نياز براي ايجاد کشت گلخانه‌اي به کشاورزان پرداخت مي‌شود تا مشوقي براي اين سبک کشاورزي باشد. فرزاد قاسمی با اشاره به اينکه ایجاد هر واحد یک‌هزار متری استاندارد گلخانه‌ای به‌طور میانگین 140 میلیون تومان هزینه دربر دارد، مي‌افزايد: در صورت اخذ مجوز تأسیس، متقاضی به بانک معرفی و تا 80 درصد مبلغ برآورد طرح، تسهیلات دريافت مي‌کند.

وي همچنين با اشاره به مزاياي کشت گلخانه‌‎اي براي کشاورزان ادامه مي‌دهد: "به عنوان مثال در مزارع کشت گلخانه‌ای لارستان برای 66 نفر به‌طور مستقیم و 88 نفر به شکل غیرمستقیم شغل ایجاد شده است. علاوه بر اين، میانگین برداشت محصولات در گلخانه‌های لارستان در هر هکتار 182 تُن است که در مقايسه با کشت سنتي، موفقيتي بزرگ محسوب مي‌شود. "

قاسمی با اشاره به برنامه‌هاي جهاد کشاورزي در اين خصوص، مي‌گويد:" آموزش جامعه هدف، برگزاری بازدیدهای علمی و ترویجی، صدور مجوزهای تأسیس و بهره‌برداری، جذب تسهیلات بانکی و غیره ازجمله این برنامه‌هاست. علاوه بر اينها تلاش ما بر اين است که با احداث گلخانه‌ها، کاهش مصرف آب، افزایش عملکرد، امکان تولید محصول سالم، امکان تولید محصول خارج از فصل را براي کشاورزان فراهم کنيم."

هنوز تا کشت گلخانه‌اي راه زيادي است

البته همانطور که گفته شد، طرح نامبرده فعلا در مراحل اوليه قرار دارد و سبک کشاورزي غالب استان هنوز همان سنتي است. گواه اين ادعا نيز همين است که به گفته کارشناسان بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی سطوح گلخانه‌ای موجود در این استان بسیار ناچیز است. قاسمی، رییس سازمان جهادکشاورزی استان فارس در اين راستا مي‌گويد: "در حال حاضر مساحت گلخانه‌های فارس فقط ۱۳۰ هکتار است که این رقم باید تا پایان برنامه ششم توسعه به هفت هزار هکتار برسد تا ادعاي انقلابي در بخش کشاورزي را داشته باشيم. "

جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با تاييد اين موضوع که کشاورزي استان بايد از حالت سنتي بيرون بيايد، مي‌گويد: "متاسفانه وضعیت استان فارس از نظر گلخانه بسیار ناچیز است و می‌توان اعلام کرد که برخی استان‌ها مانند سیستان و بلوچستان وضعیت مناسب تری نسبت به فارس دارند. بنابراين همين امر نيز باعث کاهش سطح ذخاير زير زميني شده است."

بنابراين با توجه به شرايط بحراني منابع آبي استان فارس براي فعاليت‌هاي کشاورزي، اميد است مسئولان به سرعت برنامه‌هاي در نظر گرفته شده براي کشت گلخانه‌اي را اجرايي کنند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار