کد خبر: 817120
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۰
حجم نقدینگی در مردادماه ۹۵ به 1099هزار میلیارد تومان رسید / برآورد بانك مركزي نشان مي‌دهد نقدينگي در مردادماه 95 به مرز هزار و ۹۹ هزار ميليارد تومان رسيده اين در حالي است كه در ابتداي دولت يازدهم نقدينگي در مرز 475هزار ميليارد تومان بود...
هادی غلامحسینی
برآورد بانك مركزي نشان مي‌دهد نقدينگي در مردادماه 95 به مرز هزار و ۹۹ هزار ميليارد تومان رسيده اين در حالي است كه در ابتداي دولت يازدهم نقدينگي در مرز 475هزار ميليارد تومان بود كه در ابتدا دولت دليل رشد نقدينگي را افزايش پوشش آماري عنوان مي‌كرد، حال بايد از بانك مركزي پرسيد چرا نقدينگي ثانيه به ثانيه افزايش مي‌يابد.

به گزارش «جوان»، بانك مركزي گزيده آمارهاي اقتصادي مربوط به مرداد 1395 را منتشر كرد كه بر اين اساس نقدينگي كشور در مرداد ماه معادل 10 هزار و 992 هزار ميليارد ريال (هزار و 99 هزار ميليارد تومان) اعلام شد كه اين رقم نسبت به اسفند ماه سال گذشته 8/1 درصد رشد كرده است. در ابتداي مردادماه سال 1392 و همزمان با تغيير دولت دهم، حجم نقدينگي كشور 479 هزار ميليارد تومان بود. با تغيير دولت، رشد نقدينگي سرعت گرفت به‌طور ی که  تازه‌ترين برآورد بانك مركزي نشان مي‌دهد نقدينگي در مردادماه 95 به مرز هزار و ۹۹ هزار ميليارد تومان رسيده است
  
معاونت اقتصادی وزیر اقتصاد پاسخ دهد

در اين بين پيمان قرباني معاونت اقتصادی فعلی وزیر اقتصاد  كه پيش از اين مدعي شده بود دليل رشد حجم نقدينگي افزودن آمار نقدينگي چند مؤسسه به آمارهاي كل حجم نقدينگي کشور  است، حال که سه سال از آغاز به کار دولت یازدهم می گذرد و حجم نقدینگی در حدود 600هزار میلیارد تومان جهش داشته است، بايد پاسخ دهد چرا حجم نقدينگي ثانيه به ثانيه در كشور رو به تزايد است و اين روند متوقف نمي‌شود و از اين مسئله مهم‌تر اين سؤال است كه اگر آمار نقدينگي چندين هزار مؤسسه غيرمجاز موجود در كشور نیز به آمارهاي نقدينگي كل افزوده شود، رقم كل حجم نقدينگي اقتصاد ايران چقدر مي‌شود؟!
 
توفان تورم در راه است
در این بین اگرچه پیمان قربانی اعتقاد ندارد که جهش حجم نقدینگی بر تورم تاثیر می گذارد اما بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که دولت روحانی چنان نقدینگی در اقتصاد کاشته است که مردم ایران در آینده توفان تورمی آن را درو خواهند کرد . همچنين ميزان پول در مرداد ماه سال جاري 1474/9 هزار ميليارد ريال بوده كه نسبت به اسفند ماه 94 معادل 7/9 درصد رشد داشته است، در همين حال ميزان شبه‌پول در تير ماه معادل 9517/1 هزار ميليارد ريال بوده كه با 8/1 درصد رشد نسبت به اسفند ماه سال گذشته مواجه شده است.
  
بهانه بانک مرکزی
يكي از توجيهات بانك مركزي براي چرايي افزايش نقدينگي در دولت يازدهم اضافه شدن پوشش آماري است. مسئولان بانك مركزي مي‌گويند حدود 80 هزار ميليارد تومان از نقدينگي كه در اين دو سال ايجاد شده ناشي از پوشش آماري شش بانك و چهار مؤسسه مالي و اعتباري است. بر اساس اعلام مسئولان بانك مركزي آمار نقدينگي بانك‌هاي خاورميانه، قرض‌الحسنه رسالت، ايران و ونزوئلا، بين‌المللي كيش، ايران زمين، بانك قوامين، مؤسسات اعتباري صالحين، پيشگامان آتي، كوثر و عسكريه، قبل از اين دو سال در آمار نقدينگي محاسبه نمي‌شده و بانك مركزي دولت يازدهم تصميم گرفته آنها را در پوشش آماري خود لحاظ كند. كمبود نقدينگي در بخش توليد موجب تشديد ركود اقتصادي در سه سال اخير شده به طوري كه صدها واحد صنعتي در سراسر كشور تعطيل و هزاران نفر نيز بيكار شده‌اند و خالص اشتغال در دولت، منفي شده است، بنابراين با چشم‌پوشي از آثار تورمي رشد نقدينگي سه سال اخير كه دير يا زود دامان اقتصاد كشور را خواهد گرفت، مسئله مهم‌تر آن است كه چرا اين نقدينگي عظيم، راهي بخش توليد نشده است؟ به نظر مي‌رسد با توجه به رونقي كه اكنون در واردات كالاهاي مصرفي و قاچاق كالا به كشور وجود دارد، بخشي از نقدينگي جديد راهي قاچاق كالا و واردات قانوني شده است. همچنين بخش زيادي از نقدينگي جديد در دولت، توسط بانك‌ها فريز شده و چون برخي مسئولان روابط نزديك و سوابق طولاني در نظام بانكي دارند، علاقه‌اي به اعمال فشار به بانك‌ها براي به چرخش درآوردن اين نقدينگي در عرصه توليد ندارند.
 
بدهي دولت به بانك مركزي فراتر از سقف تنخواه بودجه رشد كرد
رشد 10 هزار و 390 ميليارد توماني بدهي دولت به بانك مركزي، كاهش 22/2 درصد سپرده‌گذاري دولت نزد بانك مركزي و افزايش 24/9 درصدي سپرده‌هاي سرمايه‌گذاري از مهم‌ترين آمارهاي گزارش خلاصه بدهي‌ها و دارايي‌هاي سيستم بانكي است.
براساس جداول خلاصه دارايي‌ها و بدهي‌هاي سيستم بانكي، مجموع دارايي خارجي بانك مركزي با 3/3 درصد كاهش در مردادماه امسال نسبت به اسفندماه سال گذشته به 340 هزار و 660 ميليارد تومان رسيد.

بدهي بخش دولتي به بانك مركزي در پنج ماهه اول امسال 21 درصد رشد داشته و به 62 هزار و 940 ميليارد تومان بالغ شده است. از اين ميزان 34 هزار و 800 ميليارد تومان بدهي دولت به بانك مركزي است كه در پنج ماهه اول امسال 42/6 درصد رشد داشته و 28 هزار و 140 ميليارد تومان ديگر سهم شركت‌ها و مؤسسات دولتي است كه در پنج ماهه اول امسال فقط 1/9 درصد رشد داشته است. حجم كل بودجه عمومي سال جاري 267 هزار ميليارد تومان است و با توجه به اينكه دولت مجاز به دريافت حداكثر 3 درصد بودجه عمومي از بانك مركزي به عنوان تنخواه است، بدهي دولت در پنج ماهه اول حداكثر 8 هزار و 10 ميليارد تومان جاي رشد داشت اما در اين مدت 10 هزار و 390 ميليارد تومان به حجم بدهي افزوده شده است.
  
بدهي بانك‌ها به بانك مركزي 91 هزار و 840 ميليارد تومان
بدهي بانك‌ها به بانك مركزي 91 هزار و 840 ميليارد تومان است كه در يك سال منتهي به مردادماه سال جاري 12/2 درصد و پنج ماهه اول امسال 9/8 درصد افزايش را تجربه كرده است.
  
حجم كل دارايي‌هاي بانك مركزي 510 هزار و 560 ميليارد تومان

ساير دارايي‌هاي بانك مركزي با 276/1 درصد افزايش 8 هزار و 380 ميليارد تومان محاسبه شده است. در مجموع كل دارايي‌هاي بانك مركزي 510 هزار و 560 ميليارد تومان است كه در پنج ماهه اول امسال 3/4 درصد رشد داشته است. مجموع اسكناس و مسكوك در پنج ماهه اول امسال تغيير نداشته و 48 و 760 ميليارد تومان محاسبه شده است. از اين ميزان 32 هزار و 340 ميليارد تومان اسكناس مسكوك در دست اشخاص، 10 هزار و 510 ميليارد تومان نزد بانك‌ها و 5 هزار و 910 ميليارد تومان نزد بانك مركزي قرار دارد.

112 هزار و 890 ميليارد تومان از سپرده‌ها به سپرده قانوني تبديل شده است
سپرده بانك‌ها و مؤسسات اعتباري نزد بانك مركزي در پنج ماهه اول امسال 9/1 درصد رشد داشته و به 117 هزار و 500 ميليارد تومان رسيده است. از اين ميزان سپرده قانوني 112 هزار و 890 ميليارد تومان و سپرده ديداري 4هزار و 610 ميليارد تومان است.
سپرده ديداري 19/1 درصد كاهش و سپرده قانوني 10/7 درصد افزايش داشته است.
  كاهش 22/2 درصدي سپرده‌گذاري دولت نزد بانك مركزي در يك سال
مجموع سپرده‌هاي بخش دولتي نزد بانك مركزي در مدت مذكور 2/1 درصد و در يك سال منتهي به مردادماه امسال 22/2 درصد كاهش يافته و 33 هزار و 100 ميليارد تومان برآورد شده است. سپرده‌هاي دولت نزد بانك مركزي 28 هزار و 810 ميليارد تومان و سپرده‌هاي شركت‌ها و مؤسسات دولتي 4 هزار و 290 ميليارد تومان است.
  
رشد 1/30 درصدي سپرده‌هاي بخش غيردولتي
حجم كل سپرده‌هاي بخش غيردولتي نزد بانك‌ها و مؤسسات اعتباري با 30/1 درصد در 12 ماه منتهي به مرداد ‌يك هزار و 66 هزار و 860 ميليارد تومان بوده است. در پنج ماه منتهي به مرداد رشد سپرده‌ها 8/9 درصد بوده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار