
وزنهبرداري به عنوان يكي از شانسهاي كسب مدال در المپيك ريو هرچند توانست تا حد زيادي انتظارات را برآورده كند، اما در اين ميان برخي مسائل و حاشيههايي وجود دارد كه نبايد به سادگي از كنار آنها گذشت. مسائل و مشكلاتي كه به صورت مستقيم به مديريت فدراسيون وزنهبرداري و برنامهريزيها و سياستگذاريهاي آن مربوط ميشود.
نتيجه كلي وزنهبرداري ايران با كسب دو مدال طلا در ريو توسط كيانوش رستمي و سهراب مرادي ميتوانست با مدال بهداد سليمي در دسته فوقسنگين دلخواهتر و افسانهايتر شود، اما حقخوري آشكار در حق سليمي باعث شد تا خاطرهاي تلخ از رقابتهاي وزنهبرداري المپيك 2016 ريو در ذهنها باقي بماند.
به جز اين مسئله تمرين، مسابقه و مدالآوري كيانوش رستمي به صورت كاملاً مجزا و خارج از حيطه تيم ملي نيز مسئلهاي است كه بايد مورد بررسي دقيق قرار گيرد، چراكه حرفهاي اين وزنهبردار چه بعد از كسب مدال در المپيك و چه در زمان بازگشت به كشور باعث نگراني است.
خطر محروميتناداوري صورت گرفته در حق بهداد سليمي بايد از سوي فدراسيون وزنهبرداري به صورت جدي پيگيري ميشد، اما گويا اين اعتراض كه البته ثمري هم نداشت در سايه هجوم كاربران ايراني به سايت فدراسيون جهاني وزنهبرداري چندان به مذاق تاماش آيان و شبكه اختاپوسي او در وزنهبرداري دنيا خوش نيامده و حالا جسته و گريخته اخباري در خصوص محروميت وزنهبرداري ايران شنيده ميشود. علي مرادي، رئيس فدراسيون وزنهبرداري در اين خصوص ميگويد: «هنوز به صورت مستند نامهاي از سوي فدراسيون جهاني دريافت نكردهايم، ولي اگر چنين نامهاي هم برسد تصميمگيري در اين خصوص و نحوه پاسخ به آن با وزارت ورزش و كميته ملي المپيك است. اگر قرار باشد به خاطر اعتراضي كه به صورت محترمانه به حكمي ناعادلانه صورت گرفته براي ايران محروميت در نظر گرفته شود، ظلمي مضاعف است.»
حرفهاي مرادي البته در شرايطي رسانهاي شد كه خبر رد فرجامخواهي ايران از سوي دادگاه عالي ورزش، روز سهشنبه اعلام شد. بنابراين حتي در صورت محروميت وزنهبرداري ايران نيز كسي تعجب نخواهد كرد تا جايي كه مرادي نيز در اين خصوص ميگويد: «هيچ احتمالي بعيد نيست. البته بايد رسماً ابلاغ شود و بعد ما پيگيري كنيم. وظيفه ما حفظ منافع ملي است، تعامل با فدراسيون جهاني مهم است، اما بايد دوسويه باشد. ما نميتوانيم منافع ملي را در نظر نگيريم. مسئولان وزنهبرداري جهان بارها گفتهاند كه وزنهبرداري دنيا بدون ايران بيمعناست اگر اين حرف شعار است پس جاي تأمل دارد و اگر عملي است بايد ظرفيتها بيشتر شود.»
رئيس فدراسيون وزنهبرداري در حالي صحبت از منافع ملي ميكند كه حتي نتوانست حق ايران را ثابت كند و حالا منتظر رسيدن نامه محروميت است تا بعد از آن شروع به پيگيري كند كه البته ناگفته پيداست كه در صورت ارسال چنين نامهاي نه كاري از دست مرادي برميآيد، نه وزارت ورزش و نه كميته ملي المپيك، چراكه اگر قرار به انجام كاري بود و اين سه و رؤساي آنها توانايي داشتند، حق مسلم بهداد سليمي پيش چشم دنيا خورده نميشد. اينكه علي مرادي منتظر نشسته تا وزنهبرداري ايران اول محروم شود و بعد او اقدام كند از جمله ضعفهاي مديريتي ورزش كشور است كه بايد اصلاح شود.
وزنهبردار مستقل!مورد جالب اتفاق افتاده در المپيك ريو حضور و موفقيت كيانوش رستمي بود. وزنهبرداري كه در طول يكي، دو سال گذشته در اردوي تيم ملي حاضر نشد. مربيان تيم را قبول نداشت و خودش به تنهايي تمرين كرد. جالب اينكه هميشه هم مدعي بود با هماهنگي مستقيم رئيس فدراسيون اينگونه اقدام ميكند. مسئلهاي كه از همان روزها هم براي علاقهمندان جاي سؤال داشت كه چگونه كسي كه تيم ملي و كادر فني آن را قبول ندارد قرار است به عنوان مليپوش اعزام شود و علي مرادي به عنوان نفر اول فدراسيون و كسي كه بايد جلوي ورزشكارسالاري را بگيرد چگونه هم سرمربياش را قبول دارد و هم به يك ورزشكار اجازه ميدهد كه بنا به اختلافات شخصي با سرمربي به تنهايي تمرين كند؟
به هر حال كيانوش رستمي موفق به كسب مدال طلا شد و بلافاصله بعد از آن گفت كه تنها بوده، كسي كمكش نكرده و مدالش را به تنهايي به دست آورده است. رستمي پس از بازگشت به كشور هم در حرفهايي تأملبرانگيز كه بسيار بايد مورد توجه علي مرادي قرار گيرد، گفت: «دنيا اكنون من را به عنوان يك وزنهبردار ششدانگ كه مربي خودم بودهام، ميشناسد. در دنيا تاكنون كسي نبوده كه با برنامه خودش بتواند قهرمان المپيك شود و مسلماً اين مهم است كه ايرانيها بدون مربي هم ميتوانند بهترين باشند. هر كس به شيوه تمرين من مخالفت كند با كشور مخالفت كرده و ايراني نيست.»
به طور حتم اين دستپخت نوع مديريت و نگاه علي مرادي به عنوان رئيس فدراسيون وزنهبرداري است. همه ايران از مدالآوري كيانوش رستمي خوشحال شدند و به او باليدند، اما اين دليل بر اين مسئله نميشود كه او زحمات مابقي را زير سؤال ببرد و فكر كند ديگر نيازي به كسي ندارد. گسترش چنين تفكري ميتواند بسيار خطرناك باشد، چراكه حالا بقيه هم ميتوانند به راحتي اعلام كنند ما به تيم ملي و اردوها نميآييم. سجاد انوشيرواني هم براي خودش تيم جمع كند.
چنين اتفاقي در دنيا بيسابقه بوده و اين بهطور مستقيم مربوط به برخوردي است كه با كيانوش رستمي پيش از اين صورت گرفته و ميداني است كه از سوي رئيس فدراسيون وزنهبرداري به او داده شده است. علي مرادي اين روزها در حالي پاي حكم تمديد حضور سجاد انوشيرواني به عنوان سرمربي تيم ملي را امضا ميكند كه يكي از قهرمانان مليپوش خود را كاملاً مستقل ميداند و هيچ بعيد نيست ديگران هم همين راه را در پيش بگيرند. جالب اينكه از ديدگاه كيانوش رستمي، علي مرادي بابت اينكه به او اجازه چنين رفتاري را داده، انساني بزرگ است.
وزنهبرداري ايران همواره با حاشيههاي ريز و درشت زيادي همراه بوده، حاشيههايي كه گاه اين رشته را چنان زمين زده كه تصور برخاستن دوباره آن بسيار مشكل بوده است.
لزوم حفظ آرامش، مديريت درست و منطقي، ارتباط درست و قوي با مجامع بينالمللي و در نهايت حفظ وحدت در وزنهبرداري بر كسي پوشيده نيست و همه اينها بايد از سوي رئيس فدراسيون به دقت پيگيري و اجرا شود. به نظر ميرسد علي مرادي به عنوان مديري كه در اين رشته استخوان خرد كرده و خاك آن را خورده بايد با تجربهتر و منطقيتر اين رشته را براي رويدادهاي بزرگ پيشرو آماده كند، مسئلهاي كه نوع نگاه و مديريت او تاكنون آن را نشان نداده است.