
خوب به ياد داريم روزهايي را كه براي كسب سهميه المپيك در مجموعه ورزشي آزادي و در سايت تيروكمان تمرين ميكرد. بعد از اينچئون تصميماش را براي كسب سهميه ريو گرفته بود. تصميمي كه چهار سال قبل به دليل حمايت نكردن مسئولان موفق به اجراي آن نشده بود و اين بار، نميخواست كه كوتاه بيايد. اتفاقاً اين بار حمايت خوبي هم از سوي تيروكمانيها شده بود. آن روز، بعد از تمرين در طول گفتوگويي كه داشتيم بارها وبارها تلاش كرديم از او قولي بابت كسب سهميه بگيريم اما با وجود اعتماد به نفسي كه داشت، حاضر به دادن قول نشد. همانطور كه اين بار نيز قولي بابت مدال المپيك يا كسب عنواني خاص نداد اما قول داد كه تمام تلاشش را ميكند تا در ريو، دو مرتبه پرچم ايران را با افتخار به حركت در آورد. يك مرتبه در روز افتتاحيه و يك مرتبه هم روزي كه اگر موفق به كسب عنوان يا مدالي شد و روي سكو رفت. اعتماد به نفس را ميتوان در چشمان زهرا نعمتي ديد وقتي كمان به دست ميگيرد و تمام توانش را براي رها كردن تير از چله كمان ميگذارد اما حتي او هم با تمام اعتماد به نفسي كه دارد و تمرينات سخت و پرفشاري كه انجام ميدهد، به خوبي ميداند كه كار سختي در ريو دارد. هر چند كه گام اول را نيز در اوج سختي برداشت وقتي به عنوان نخستين پارالمپيكي ايران موفق به كسب سهميه المپيك شد. كاري كه تا پيش از او تنها 13 نفر در دنيا موفق به انجام آن شده بودند.
اولين بانوي پارالمپيكي ايران كه در لندن موفق به كسب طلا شد، حالا به عنوان نخستين پارالمپيكي در ايران، سهميه المپيك گرفت. به نظر ميرسد زهرا نعمتي متخصص كسب نخستينهاست و شايد اولين بانوي ايراني باشد كه در المپيك مدال ميگيرد.
فكر ميكنم همين قضيه ورود به المپيك خودش كار ارزشمندي باشد. كسب سهميه المپيك براي يك پارالمپيكي آنهم با شرايط خاصي كه دارد، قطعاً كار مشكلي است كه براي اولين بار در ايران اتفاق افتاد. كسب سهميه هم به خودي خود كار دشواري بود. بايد با برترينهاي دنيا دست و پنجه نرم ميكردم براي كسب سهميهاي كه خيليها به دنبال آن بودند. اينجاي كار يك مقدار با پارالمپيك فرق ميكند. كسب سهميه هم خيلي سخت بود چه برسد به كسب عنوان يا مدال در ريو البته من تمام تلاشم را ميكنم، مثل هميشه اما قطعاً ميدانم در المپيك بايد با كساني دست و پنجه نرم كنم كه از نظر جسمي خيلي راحتتر از من كار ميكنند و خيلي راحتتر كارشان را پيش ميبرند. قطعاً كار من در ريو به مراتب از سايرين دشوارتر است اما نااميد نميشوم و تمام تلاشم را ميكنم.
بحث شرايط جسماني را مطرح كرديد. درست است كه در المپيك بايد با نفراتي رقابت كنيد كه از لحاظ شرايط جسماني با زهرا نعمتي تفاوتهاي زيادي دارند اما زهرا نعمتي با تمام تفاوتهاي جسماني كه دارد موفق شد تنها سهميه تير و كمان ايران را به دست بياورد. درحالي كه آنهايي كه از لحاظ جسماني از او سرتر بودند موفق به كسب اين موفقيت نشدند.
همين مسئله كار و مسئوليت مرا در المپيك ريو سختتر ميكند. چه خوب ميشد اگر ساير دوستان نيز همراه من به المپيك ميآمدند تا يك مقدار كار براي من راحتتر و مسئوليتم كمتر ميشد. اين يك فشار مضاعف براي من است كه تنها نماينده تيروكمان ايران در المپيك هستم.
حتماً اين را هم ميدانيد كه بعد از كسب سهميه المپيك، حالا انتظارات از شما بيشتر هم شده است.
خب بله، قطعاً توقع ميرود كه بتوانم يك سري انتظارات را برآورده كنم و اين كار مرا دشوارتر هم ميكند و هيجان و استرسي را كه روي من است در غياب هم تيميهايم بيشتر هم ميكند.
البته اين سهميه بايد در رقابتهاي المپيك 2012 لندن كسب ميشد نه 2016 ريو، درست است؟
بله، همينطور است. من چهار سال قبل اميدوار بودم سهميه حضور در المپيك لندن را بگيرم اما آن زمان متأسفانه حمايتهاي لازم نشد اما اين بار وقتي تصميم گرفتم، رئيس فدراسيون تير و كمان شخصاً خيلي كمك كردند و توانستم به هدفم كه كسب سهميه المپيك بود برسم و خوشحالم كه بعد از تلاش فراواني كه كردم موفق شدم.
كسب سهميه المپيك كار بزرگي بود اما جالبتر اين بود كه اين سهميه در حالي كسب شد كه هنوز موفق به كسب سهميه پارالمپيك نشده بوديد.
اين تصميمگيري را كميته پارالمپيك و رئيس انجمن تير و كمان ايران گرفته بودند. تصميم گرفته بودند كه من براي مسابقات كسب سهميه پارالمپيك شركت نكنم و در دور دوم به اين مسابقات بروم.
آن روزها نگرانيهاي زيادي در اينباره وجود داشت. گفته ميشد ممكن است سهميه المپيك را نگيريد و شانس سهميه پارالمپيك را هم از دست بدهيد. با وجود اين چرا چنين تصميمي گرفته شد؟
نميدانم هدفشان چه بود ولي خب تصميمي بود كه آنها گرفته بودند. من براي مسابقات آلمان كاملاً آماده بودم كه بروم آنجا و سهميه پارالمپيك را كسب كنم اما متأسفانه نشد و بعد از آن اولين مسابقات، مسابقات كسب سهميه المپيك بود و بعد از كسب سهميه المپيك بود كه براي كسب سهميه، در مسابقات پارالمپيك شركت كردم و فكر ميكنم نخستين پارالمپيكي بودم كه اول سهميه المپيك گرفتم و سپس سهميه پارالمپيك!
اين تصميمگيري كارت را سختتر نميكرد؟
چرا، قطعاً كار سنگينتري بود. كسب سهميه پارالمپيك نيز در آن مقطع كار دشواري بود. مسابقاتي بود كه فقط به مدال طلاي آن سهميه ميدادند و ممكن بود اين اتفاق رخ ندهد و آخرين شانس من براي كسب سهميه از بين برود و زهرا نعمتي موفق به كسب سهميه پارالمپيك نشود و در اين مسابقات شركت نكند!
دوست داشتيد در آلمان سهميه پارالمپيك را به دست بياوريد؟
بله، آلمان قطعاً يك سكوي خوب براي من بود. هم براي كسب مدال و هم ارتقاي رنكينگ پارالمپيك. در مسابقات آلمان كار براي كسب سهميه هم راحتتر بود. 34 كماندار در آن رقابتها حضور داشتند و با كسب يك برد هم ميتوانستم سهميه بگيرم.
اما اتفاقات به شكلي رقم خورد كه به سختترين شكل به موفقيت دست يابيد. شايد هم با اين اتفاقات براي المپيك آمادهتر شده باشيد. به هر حال همانطور كه خودتان هم اشاره كرديد شرايط المپيك با پارالمپيك به مراتب سختتر است.
البته من خودم زن روزهاي سخت و جنگ هستم و قطعاً آن چيزي كه مرا به كسب سهميه المپيك و شركت در اين رقابتها تشويق و ترغيب ميكرد همين كار سخت و سنگين بود.
كسب اولين سهميه المپيك در ايران توسط يك پارالمپيكي چه حسي داشت؟
خوشحال كننده بود. اولين نفري هستم كه به عنوان يك پارالمپيكي، سهميه المپيك را براي ايران ميگيرد. خب تعداد زيادي نيستند در دنيا كه به اين موفقيت دست يابند و من چهاردهمين پارالمپيكي در كل دنيا هستم كه سهميه المپيك گرفته است و ميتواند در اين رقابتها شركت كند.
هيچ فكر كرديد اگر موفق به كسب سهميه المپيك نميشديد، چه ميشد؟
بايد اين اتفاق ميافتاد، چاره ديگري هم نبود. خيلي تلاش كرده بوديم. هم من، هم فدراسيون تيروكمان. فدراسيون خيلي تلاش كرد و اردوهاي خيلي خوبي در طول سال برنامهريزي كرد. باوجود مشكلات، تقريباً تمام اعزامها را رفتيم. بعد از اينچئون با حمايت فدراسيون تيروكمان تمرين ميكردم و همه دست به دست هم دادند كه اين اتفاق خوب بيفتد و چه خوب كه اين اتفاق افتاد و نتيجه تلاشهاي شبانهروزيمان را گرفتيم. ما تمام تلاشمان را انجام داده بوديم. چه من، چه فدراسيون و چه خانوادهام و اگر اين اتفاق رخ نميداد و من سهميه نميگرفتم جاي تعجب داشت.
از خودتان در المپيك چه انتظاري داريد؟
والله من از خودم انتظاري ندارم اگر شما از من انتظاري نداشته باشيد (با خنده). توقعات كه خيلي زياد است اما تيروكمان از جمله رشتههايي است كه نميتوان پيشبيني كرد. در المپيك قبل يك آقاي كرهاي بود ركورد جهان را تغيير داد اما نتوانست در جمع 16 نفر برتر جدول حاضر شود. مسابقه تيروكمان يك مسابقه تك حذفي است و بهترين تيراندازان هم ممكن است خطا كنند و با كوچكترين خطايي ممكن است فرصت را از دست بدهند. براي همين نميتوان تيروكمان را پيشبيني كرد. چراكه در المپيك قدرهاي دنيا از اقصي نقاط جهان ميآيند و به رقابت ميپردازند و تمام تلاششان را ميكنند كه با بهترين و خوشرنگترين مدال به كشورشان بازگردند و چه خوب بود اگر به تعداد همه مدال بود اما فقط سه مدال توزيع ميشود. با اين وجود من نااميد نيستم و تمام تلاشم را ميكنم و اميدوارم بهترين عملكردم را داشته باشم و به مدال فكر نكنم.
عملكرد خوب يعني چه؟ يعني قهرماني؟
قهرماني؟ عملكرد خوب يعني يك تيراندازي خوب، وگرنه از لحاظ روحي كه من هميشه قهرمانم اما قولي نميدهم، تلاش ميكنم اما قولي نميدهم.
قولي نميدهيد اما خيلي مطمئن حرف ميزنيد.
مطمئن حرف ميزنم چون ميدانم تمام تلاشم را ميكنم و با تمام وجود ميجنگم و هرگز پا پس نميكشم. حتي وقتي قبل از كسب سهميه آن اتفاقات افتاد هم با وجود آنكه برايم ناراحت كننده بود دست از هدفم برنداشتم.
اصليترين رقبايت در المپيك چه كساني هستند؟
در المپيك همه رقيب هستند اما شايد اصليترين رقبايم تيراندازان آسياي شرقي، كرهايها، چينيها و امريكاييها باشند ولي ميدانم كه هم خوب هستند و رقيب.
زهرا نعمتي علاوه بر اينكه تنها نماينده تيراندازي ايران در المپيك است و اولين پارالمپيكي ايران در المپيك، پرچمدار هم است.
خب نميدانم چرا همه اين اتفاقها با هم رخ داده تا فشارها روي من بيشتر باشد. تنها پارالمپيكي ايران هستم كه به المپيك ميروم، تنها نماينده ايران در تيروكمان هستم كه اين فشارها را مضاعف ميكند و البته پرچمدار كاروان كشور عزيزم. بايد پرچم كشور را من حركت دهم اين افتخار بزرگي است. قطعاً حس خوبي دارم كه جلوي كاروان، به عنوان يك بانوي محجبه ايران و به نمايندگي از بانوان عزيز كشورم، پرچم ايران را حركت ميدهم و اميدوارم ثابت كنم كه لياقت آن را داشته باشم كه پرچم كشورم را مقابل همه به اهتزاز در آورم و اميدوارم در ريو، دو مرتبه موفق شوم پرچم ايران را بالا ببرم. يك مرتبه در افتتاحيه المپيك و بار ديگر در روز مسابقه. اميدوارم لياقت پرچمداري كاروان ايران را داشته باشم و روزي برسد كه پرچمدار صلح و دوستي در جهان باشم.
با توجه به اينكه از چهار سال قبل به حضور در المپيك فكر ميكرديد، حالا كه موفق شديد به اين هدف برسيد، آيا به المپيك بعدي هم فكر ميكنيد؟
اجازه بدهيد اين المپيك را به سلامت بگذرانيم، بعد تا المپيك بعدي هم خدا بزرگ است اما نياز به استراحت دارم و بعد از يك استراحت خوب فكر ميكنم كه اصلاً تيروكمان را ادامه ميدهم يا نه.