کد خبر: 761142
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۶
تالاب چغاخور چهار محال و بختياري زير آب مي رود!
چهارمحال و بختياري از جمله استان‌هايي كه به دليل منابع و امکانات طبیعی از قبیل آب، جنگل، مراتع، بارندگی كافي، چشمه و آبگیرهای فراوان و زمين و دره مناسب برای کشاورزی تبديل به یکی از بهترین زیستگاه‌هاي كشور شده است. رودخانه سبزكوه از جمله منابع آبي است كه براي مصارف صنعتي و كشاورزي استفاده مي‌شود و به همين منظور مسئولان استاني تصميم گرفتند با احداث تونل آب سبز کوه را به تلاب چغاخور انتقال دهند.
فرزانه فريدوني

اين پروژه از سال ۸۳ با اين هدف برای تآمین آب مجتمع صنایع پتروشیمی یا صنایع جایگزین، بهبود اراضی کشاورزی و... آغاز شد. جريان خشكسالي در اين استان طي سال‌هاي اخير و مشكلاتي كه براي تالاب چغاخور به وجود آمده و پس از اين انتقال به وجود مي آيد، مسئولان محيط‌زيست را نگران كرده است.

**

تونل سبزكوه ده هزار و ۷۰۰ متری با قطر ۴.۴۵ متر آب رودخانه سبزکوه، از سرچشمه‌های رودخانه کارون را برای مصارف صنعتی و کشاورزی دشت بروجن به چغاخور و از آنجا به بروجن منتقل مي‌كند. طبق گفته مديرعامل شرکت آب منطقه اي استان چهارمحال وبختياري هدف از اجراي اين طرح انتقال بيش از75ميليون مترمکعب آب از حوزه سبز کوه به چغاخور، استفاده بهينه از پتانسيل آب رودخانه سبزکوه به منظور تامين آب شرب شهرستان بروجن همراه با مهارسيلاب‌هاي حوضه آن، تامين آب قسمتي از نيازهاي زمین‌های کشاورزي پايين دست سدچغاخور و زمين‌هاي شهرستان بروجن است.اين پروژه پس از چهار سال كش و قوس از سال 89 آغاز شد و از آن زمان تا اولين عمليات اجرايي حفاري تونل تنها 15 درصد پيشرفت فيزيكي داشت. اين در حالي است كه براساس نظر كارشناسان محيط زيست تونل انتقال آب سبزکوه به چغاخور، ۱۵۰ میلیون مترمکعب چشمه‌های طبیعی را در معرض خطر قرار می‌دهد، ده‌ها چشمه در استان چهارمحال و بختیاری را خشک می‌کند و تنش‌های شدید اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی را به همراه خواهد داشت. در گزارش سال قبل مسئولان در مورد پروژه ذكر شده كه پس از سال‌ها بررسي و 4 سال كار بر روي حفاري و احداث تونل ۵۰ درصد میانی مسیر بررسي شرایط زیرزمینی نشده و به همان حال رها شده است. با توجه به اينكه اين تونل همه چشمه‌هاي منطقه را تحت تاثير قرار مي‌دهد، در اين مسير بيش از 200 چشمه وجود دارد كه تنها 49 چشمه مورد بررسي قرار گرفتند كه از اين ميان 17 چشمه از ترازی بالاتر از تونل قرار گرفته كه ادامه مسير را سخت كرده است.

خطر براي تالاب چغاخور

از ابتداي شروع اين پروژه سازمان حفاظت محیط زیست با احداث تونل مخالف بود و مسئولان استاني با اگاهي ازعدم دریافت مجوز‌های زیست محیطی لازم كار را آغاز كردند. به گفته مسئولان و کار‌شناسان محیط زیست این پروژه سبب تخریب برخی مناطق تحت حفاظت زیست محیطی این استان خواهد شد. تالاب بین‌المللی چغاخور حدود دوهزار و ۳۰۰ هکتار مساحت دارد و زيستگاه پرندگان مهاجر و يكي از جاذبه هاي گردشگري اين استان است. برعكس تالاب هاي ديگر ايران كه همه در حال خشك شدن هستند اين تالاب با مشكل غرق شدن در آب روبروست و انتقال اب رودخانه سبزكوه در اين خصوص تعيين كننده است.به گفته يك کارشناس منابع طبیعی، با انتقال آب تالاب چغاخور مشكل پيدا خواهد كرد. هومان خاكپور در اين مورد گفت: در واقع قصد دارند از جایی که فرسایش آبی بالاست، آب را به این تالاب منتقل کنند و به این ترتیب آبی که وارد تالاب خواهد شد پر از رسوب است. اگر این آب داخل تالاب بیاید علاوه بر این‌که ارتفاع آب بیش از شش متر می‌شود و ویژگی تالابی چغاخور از بین می‌رود، خسارات دیگری هم وارد می‌شود. وي افزود: خود آب با این سرعتی که وارد تالاب می‌شود یک جریان رودخانه‌ای درست می‌کند که به دلیل جریان تند آب کل اکوسیستم تالاب را از بین خواهد برد. علاوه بر این، آن رسوباتی که با حجم زیاد وارد تالاب می‌شود کل رویشگاه کف تالاب را نابود خواهد كرد.

توقف پروژه تا اطلاع ثانوي

در سال 91 وزير نيرو طي نامه اي دستور به توقف ادامه عمليات اجرايي كار داد اما كار در دهانه تونل متوقف نشد و همچنان ادامه پيدا كرد. شايد احداث اين تونل صنايع استان اصفهان را راضي و خوشحال مي‌كرد اما نگراني ها بابت رودخانه سبزكوه و تالاب چغانور ادامه داشت. احداث تونل عواقب بدي مانند خشک شدن چاه‌ها، چشمه‌ها و قنات‌ها، تولید ریزگردها و تبديل این منطقه حفاظت شده به تپه‌های ماسه براي اين استان خواهد داشت.در اين شرايط مسئولان تصميم گرفتند كه ادامه كار متوقف شود و در اين زمينه تلاش‌هاي بسياري صورت گرفت.در سفر رئيس سازمان محيط زيست كشور اين موضوع پيگيري شد و در مرداد ماه امسال دستور توقف كار را به طور رسمي اعلام كردند. در مهر ماه نيز مدیرکل دفتر ارزیابی‌های زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام كرد: پس از 9 سال مخالفت با احداث اين تونل موفق شديم كه اين پروژه را متوقف كنيم و با توجه به نظر منفي سازمان حفاظت محیط زیست با این كار، تصميم گيري نهايي در اين مورد انجام شد.

غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
0
0
خدا عقل بده به شما .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۵
1
3
توقف این تونل ربطی به خشک شدن چشمه ها ندارد و باعث رونق اقتصادی و کشاورزی و صنعت استان میگردد
ابوذر
|
Germany
|
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
1
2
بروجن و سبز کوه و چغاخور همه در چهارمحال هستند. موضوع چه ربطی به اصفهان داره؟
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۰
0
3
همه جای دنیا بیشترین وقت و هزینه هر پروژه صرف کارهای تحقیقاتی و مطالعات اولیه و بررسی آثار آن روی محیط زیست می شود اما در ایران اول هزینه میشه بعد مطالعه. اینه حاصل دادن پروژها و مدیریت های مهم دست یک عده بی سواد بی منطق که برا بیدار کردن و مجالب کردشون باید سالها وقت و هزینه صرف بشه.
شما رو به همون خدایی که یک روزی باید در محضرش حاضر شین شما ها که جز ضرر برا این مردم ندارین برین کنار که جونای نخبه بجای مهاجرت مملکت رو آباد کنن.
به امید عقل و انصاف
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار