مواضع روسيه در قبال اوكراين در آستانه برگزاري انتخابات رياست جمهوري در اين كشور شاهد نرمش در ابعاد گوناگون نظامي و سياسي بوده و اين پيام را به جامعه بينالملل ميدهد كه مسكو در راستاي سياست عملگراي خود حاضر به تشديد بيشتر تنشها با غرب بر سر كييف نيست.
مواضع روسيه در قبال تحولات جاري اوكراين در شرايطي در روزهاي اخير ملموس شده است كه ناآراميها در مناطق شرق اوكراين با اكثريت روستباران ادامه دارد و مقامهاي اوكرايني همچنان بر ضرورت اعاده ثبات و امنيت به اين مناطق براي برگزاري انتخابات رياست جمهوري تأكيد ميكنند. دستور خروج سربازان روسيه از مرزهاي اوكراين از سوي ولاديمير پوتين، رئيسجمهور اين كشور نمونه بارز اين نرمش و انعطاف در مقابل دولت غربگراي اوكراين است. دستور بازگرداندن يگانهاي نيروهاي مسلح روسيه از رزمايشي در نزديكي مرز اوكراين، پيام مهمي براي غرب و دولت كييف دارد و نشان ميدهد كه روسيه به دنبال پايان دادن به بحران اوكراين است. اين نظر مسكو را ميتوان در برخورد با استقلالطلبان مناطق شرقي اوكراين به وضوح مشاهده كرد. زيرا مسكو به رغم درخواست روستبارها براي الحاق مناطق شرقي به روسيه اعلام موضع نكرده و تاكنون پاسخ مثبتي به آن نداده است. در اين ميان كرملين كه تمايلي به تشديد و تعميق تنشها با اوكراين به عنوان كشور برادر از يك طرف و غرب از طرف ديگر ندارد، تلاش ميكند ضمن حفظ موازنه قوا در بازي اوكراين نيمنگاهي نيز به چشمانداز سياسي اين كشور پس از برگزاري انتخابات رياست جمهوري و تشكيل دولت جديد در آن دارد. حتي رئيسجمهور روسيه در روزهاي اخير اعلام كرده است كه به انتخابات اوكراين احترام ميگذارد و آن را به رسميت ميشناسد. اين اقدام روسيه از سوي كييف نيز با نظر مثبت مواجه شده است. در همين راستا، وزير امور خارجه اوكراين ديروز از آمادگي روسيه براي همكاري با رهبري جديد اوكراين پس از انتخابات رياستجمهوري در اين كشور استقبال كرد. به گزارش ايسنا، به نقل از خبرگزاري شينهوا، «آندري دشچيتسيا»، وزير امور خارجه اوكراين گفت: «اگر اين رويداد واقعاً اتفاق بيفتد ما نه تنها از بيانيه روسيه بلكه از اقدامات در راستاي به رسميت شناختن رهبري اوكراين استقبال خواهيم كرد». وي ابراز اميدواري كرد كه مقامهاي روسيه و رئيسجمهوري و دولت قانوني كييف همكاري دوجانبهاي را پس از انتخابات رياست جمهوري اوكراين در 25 مه سال جاري ميلادي ايجاد كنند. انتخابات رياست جمهوري اوكراين قرار است امروز (يكشنبه) برگزار شود.
روسيه زبان زور را تحمل نميكند
معاون وزير خارجه روسيه با هشدار در مورد هر نوع تصميم شتابزده امريكا براي ادامه تحريمها گفت كه زمان آن رسيده كه واشنگتن بفهمد با زبان زور و تحريم نميتواند به اهداف خود برسد. به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري ايتارتاس، «سرگئي ريابكوف» معاون وزير امور خارجه روسيه ديروز اعلام كرد كه مقامات مسكو به همتايان امريكايي هشدار ميدهند كه از هر نوع تصميمگيري شتاب زده در زمينه تحريم اين كشور خودداري كنند. ريابكوف گفت: «من از همينجا ميخواهم بارديگر به طرف امريكايي در مورد ادامه تحريمها عليه روسيه هشدار دهم. اين خطر همچنان وجود دارد كه تحريمهاي مضاعف امريكا عليه روسيه همچنان ادامه پيدا كند.» معاون وزير خارجه روسيه افزود: «متأسفانه امريكا نميتواند يك مسئله ساده را درك كند و آن اينكه «تحريم به عنوان يك ابزار كارايي ندارد» و تمايل مقامات واشنگتن براي رسيدن به اهداف خود از اين طريق غيرممكن است و ضرر چنين اقداماتي روابط بين روسيه و امريكا را به طور جدي مورد تهديد قرار داده است.»