
سي و دومين جشنواره فيلم فجر تا به امروز نيمي از راه خود را پيموده است؛ در اين مدت 39 فيلم در بخشهاي مختلف سوداي سيمرغ، نگاه نو و نيز بخشهاي فوقالعاده جشنواره به نمايش درآمدند كه از ميان آنها تعداد اندكي توانستند نظر اهالي كاخ جشنواره برج ميلاد و نيز مردم در اكرانهاي عمومي را به خود جلب كنند؛ در اين ميان برخي فيلمها بيش از سايرين در قطار جشنواره فيلم فجر ديده شدند و بهتر درخشيدند كه «شيار 143» و «چ» دو اثر دفاع مقدسي از جمله آنها هستند؛ دو فيلمي كه كارگردان يكي، آن را به ديگري تقديم كرده و جالب است كه اين فيلمها در آراي مردمي جشنواره نيز دوش به دوش يكديگر حركت ميكنند.
«شيار 143»
«شيار 143» را به طور قطع بايد يكي از بهترين آثار حاضر در جشنواره فيلم فجر امسال نام گذاشت؛ اين فيلم دفاع مقدسي بعد از چند روز نمايشهاي كسلكننده فيلمهاي مختلف توانست به خوبي جايش را در دل تماشاگران باز كند. نرگس آبيار كارگردان و نويسنده شيار است كه در دوره گذشته با فيلم «اشيا از آنچه در آينه ميبينيد به شما نزديكترند» در جشنواره فيلم فجر شركت كرد اما نتوانست به عنوان يك نو كارگردان جايزهاي دريافت كند. زنان در فيلم نرگس آبيار قهرمانان قصه هستند و آبيار با پرداختن به داستان زيبايي كه در «شيار 143» روايت ميشود بعد از انسيه شاه حسيني دومين فيلمساز زن سينماي ايران است كه در حوزه دفاع مقدس كار ميكند؛ اين فيلم تا پايان ششمين روز از جشنواره به صدر انتخابهاي مردمي در اكرانهاي عمومي آمد تا نشان دهد كه سلايق مردمي شباهت زيادي به سلايق كارشناسانه منتقدين حاضر در جشنواره فيلم فجر و اهالي مطبوعات دارد؛ «شيار143» با بازي مريلازارعي بيشك يكي از زيباترين فيلمهاي سينماي ايران در اكرانهاي 94 خواهد بود؛ سالي كه با وجود هجمه فيلمهاي بدون محتوا و آپارتماني اين دوره از جشنواره، رونق خوبي براي آن پيشبيني نميشود و از اين حيث فيلمي چون «شيار 143» از نادر فيلمهاي خوب سال آتي سينما خواهد بود كه بهتر است تماشاگران و مشتريان دائمي سينماها از هم اكنون براي اكرانش لحظه شماري كنند و تماشاي اين فيلم در سال 94 را از دست ندهند.
«چ»
واژه «چ» شايد همه را ياد چگوآرا بيندازد؛ ابراهيم حاتميكيا هم از اول همين را ميخواست؛ حاتميكيا برخلاف شمار زيادي از كارگردانان صاحبنامي كه با رفتن به سراغ سوژههاي كم جاذبه و ساخت فيلمهايي بيمحتوا بر اساس آنها پيشينه كاري خود را خراب كردند به سراغ اقتباس داستاني از زندگينامه شهيد مصطفيچمران رفت؛ شخصيتي پيچيده كه نسل جديد از او تنها نام يك اتوبان و تصاوير منقوش بر ديوارهاي شهر و نيز گهگاهي صداي مناجاتهاي او را دارد كه ميگويند آن هم صداي برادرش است نه خود او. با اين حساب «چ» حاتميكيا فيلمي است كه خوب ميتواند با مخاطب ارتباط برقرار كند و تصوير ناشناخته چمران را به آنها بشناساند به خصوص كه حاتميكيا در معرفي چمران شعاري عمل نميكند و از اين شهيد بزرگ تصويري واقعگرايانه و آن چنان كه مورد پسند مخاطبان نسل جوان است پيش روي دوربينش ميگذارد. چمران در فيلم حاتميكيا هم مردي پخته و باتجربه، آرام ، گرم و خوشمشرب و صلحطلب است و هم يك قهرمان زيرك و شجاع كه وقتش برسد لباس چريكي تن ميكند و اسلحه به دست ميگيرد و حتي در برخي موارد عصباني ميشود و فرياد ميزند. حاتميكيا تا دوره گذشته با 9 فيلم در جشنواره فيلم فجر شركت كرده و 24 جايزه دريافت كرده است. آخرين اثر دفاع مقدسي او نيز «به نام پدر» بود كه به هشت سال پيش باز ميگردد؛ جالب است كه حاتميكيا خود از جمله تماشاگراني بود كه بسيار راضي از سالن نمايش فيلم «شيار 143» بيرون آمد و حتي خطاب به عوامل اين فيلم گفت: «من فيلم «چ» را به بازي خوب مريلا زارعي و فيلم «شيار 143» تقديم ميكنم.» جالبتر آنجاست كه بر اساس آراي مردمي «چ» حاتميكيا و «شيار 143» نيز به فاصله نزديكي همديگر را همراهي ميكنند چنانكه به سليقه مردمي اكرانهاي عمومي فيلم فجر، «چ» حاتميكيا بعد از «شيار 143» درست در رتبه دوم قرار دارد. اينكه دو فيلم دفاع مقدسي بالاتر از ساير آثار اين دوره از جشنواره در صدر آراي مردمي قرار ميگيرند از نكات جالب توجه جشنواره سي و دوم است و به نظر ميرسد كه رونق اكرانهاي سال آينده سينما اين بار دست به دامن آثار دفاع مقدسي باشد.