ارزش داروهايي كه در حال حاضر در صف ترخيص گمرك قرار دارد چيزي حدود 25 ميليون دلار است كه با توافق گمرك و وزارت بهداشت قرار است، حداكثر تا امروز آزاد شوند.
حميد رضا عزيزي فارساني، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس با اعلام اين خبر به «جوان» تأكيد ميكند: بنا به توضيحات رئيس سازمان غذا و دارو، اين داروها شامل يكسري از واكسنهاي داراي كمبود از جمله واكسن هاري، داروهاي بيهوشي و داروهاي مورد نياز بيماران قلبي است و تا دو روز آينده هيچ دارويي در گمركات كشور باقي نميماند.
اين خبر در حالي منتشر ميشود كه هر كدام از مسئولان درباره ارزش ريالي داروهاي مانده در گمرك نظري دارند و با اعلام عدد و رقمي متفاوت، توپ اين مشكل را در زمين ديگري مياندازند.
با وجود اين و با در نظر گرفتن چالشهاي متعددي كه طي چند ماه اخير دامن حوزه داروي كشور را گرفته است بايد ديد آيا اين وعده محقق خواهد شد؟
پاسكاري مشكلات دارويي
چند روز پيش بود كه رئيس سازمان غذا و دارو از تشكيل كارگروهي ويژه از سوي معاون اول رئيسجمهور براي اختصاص ارز و ترخيص 50 ميليون دلار داروي مانده در گمرك خبر داد. با وجود اين، روز گذشته يك عضو اتحاديه واردكنندگان دارو اعلام كرد كه هنوز هيچ اتفاق خاصي در زمينه ترخيص داروهاي انباشت شده در گمرك رخ نداده است.
به گفته هاشم تبريزي دانا، تا پيش از تشديد تحريمها دارو به راحتي و حتي با تعهد كتبي وزارت بهداشت وارد كشور ميشد، اما حالا متأسفانه بانكها حرف هيچ كس را قبول نميكنند و در اين بين مشكل ترخيص نشدن داروهاي وارداتي از گمرك نيز بين دستگاههاي مختلف شامل گمرك، بانك مركزي، بانكهاي عامل و وزارت بهداشت پاسكاري ميشود.
وي، مشكل دارو را به تغيير ارز مرجع واردات دارو به مبادلهاي مرتبط دانست آن هم در شرايطي كه يارانهاي بابت مابهالتفاوت آن پرداخت نشد.
بنا به اظهارات اين عضو اتحاديه واردكنندگان دارو، تغيير ارز دارو از مرجع به مبادلهاي باعث شد تا هزينه واردات دارو دستكم دو برابر شود. مثلاً يك محموله كوچك 5/1 ميليارد توماني دارو به يكباره 3 ميليارد تومان شد. در چنين شرايطي هيچ شركتي اين مقدار نقدينگي در اختيار ندارد كه بتواند مابهالتفاوت قيمت داروهاي وارداتي را پرداخت كند.
ترخيص تمام داروها
عباس حاجي آخوندي نيز هر چند در گزارش دو هفته پيش خود به مجلس از ترخيص تمام داروهاي موجود در گمرك خبر داده بود اما سه روز پيش ميزان اين داروها را 50 ميليون دلار اعلام كرد و از تشكيل جلسات مختلف با حضور مسئولان وزارت صنعت و معدن و بيمهها براي اتخاذ تصميمات فوري براي ترخيص سخن گفته بود.
با پيگيريهاي خبرنگار اجتماعي «جوان» در رابطه با وضعيت داروهايي كه گمرك خاك ميخورد، معلوم شد ميزان اين داروها به 25ميليون دلار رسيده و امروز قرار است تمام اين داروها ترخيص شده و به بازار دارويي كشور تزريق شوند. با ترخيص اين 25ميليون دلار دارو از گمرك آيا مردم ميتوانند به حل مشكلات داروييشان دل ببندند؟
30 قلم داروي قلبي كه ديگر نيست
دكتر فريبرز فرساد، نايب رئيس انجمن علمي داروسازان ايران درباره مشكلات دارويي موجود به «جوان» ميگويد: بسياري از داروهاي مورد نياز بيماران دچار كمبود يا نبود هستند. به گفته وي اقلام كمبود داروهاي قلبي 60 قلم است و 30 قلم داروي مهم قلبي هم نيستند. بنا به تأكيد اين داروساز خيلي وقتها با كمبودهاي دارويي مواجه ميشديم، اما اين كمبودها ظرف دو، سه ماه جبران ميشد در حالي كه هم اكنون چند ماهي ميشود با كمبود و نبود دست به گريبان هستيم.
گراني داروها هم چالش ديگري است كه رئيس سازمان غذا و دارو هم آن را قبول دارد. به گفته حاجي آخوندي برخي از داروها حتي تا 10برابر افزايش قيمت داشته است. وي اما توپ حل اين مشكل را در زمين وزارت رفاه انداخته و گفته است: اين مشكل تنها با امضا وزير رفاه حلشدني است.