کد خبر: 507746
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۲:۴۱
آسمان دامداران اصفهانی ابری است
راضیه کشاورز

صنعت دامپروری استان اصفهان به دلیل تأمین نشدن علوفه مورد نیاز دام با مشکلات زیادی روبه‌رو شده است و دامداران اصفهانی علیرغم پیگیری‌ها و جلسات مکرر با مسئولان در استانداری و سازمان صنعت- معدن و تجارت، به نتیجه منطقی و راه‌گشا دست نیافتند. خشکسالی و کمبود آذوقه عمده‌ترین مشکل دامداران استان اصفهان به شمار می رود که با توجه به خشکسالی‌های اخیر، تامین آذوقه برای دامداران استان دردسرساز شده است و چنانچه برنامه‌ریزی جدی در این زمینه صورت نگیرد در آینده‌ای نزدیک به علت تامین نشدن آذوقه کافی با کمبود دام و در نهایت با کمبود گوشت قرمز در بازار مواجه خواهیم شد.
دامداران خواستار اقدامی جدی از سوی نمایندگان استان اصفهان در مجلس شدند و اعلام کردند اگر با تجمع و اعتراض گروهی خواسته آنها بهتر و زودتر پیش می‌رود، تجمع خواهند کرد.
***
در مهرماه امسال تفاهم‌نامه و بعد از آن قراردادی بین اتحادیه مرکزی دامداران ایران و وزارت صنعت- معدن و تجارت به امضا رسید که بر اساس آن باید کارخانه‌دار هر کیلو شیر خام با بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار را با نرخ ۹۳۰ تومان و شیر با بار میکروبی یک میلیون را ۷۷۰ تومان از دامداران خریداری می‌کرد.
در این قرارداد که نقاط ضعف بسیاری دارد، نرخ هر کیلو شیر خام با بار میکروبی بالای یک میلیون تعیین نشد و بسیاری از مواردی که در جلسه مشترک اتحادیه دامداران و وزارت صنعت به توافق رسیده بود، در صورت جلسه آن به شکل دیگری عنوان گردید اما دو روز بعد از اعلام این تصمیم، دامداران در جلسه‌ای با مسئولان سازمان صنعت - معدن و تجارت استان اصفهان عنوان کردند که این قرارداد را قبول نداریم، چرا که به ازای تحویل هر کیلوگرم شیر خام به کارخانجات، میزان دقیق تحویل نهاده از سوی کارخانه به دامدار دیده نشده است.
مخالفت بی اثر وزیر جهاد برای واردات شیر خشک
رئیس هیئت مدیره اتحادیه دامداران استان اصفهان می گوید: کارخانجات از این بند قرارداد سوء استفاده کرده و شیر خام با بار میکروبی بیش از یک میلیون را از دامدار خریداری نکردند، این در حالی است که بسیاری از واحدهای پرورش دام استان اصفهان دارای شیر خام با بار میکروبی بالای یک میلیون هستند و اگر این روند از سوی کارخانه‌داران ادامه یابد، دامداران بسیاری در اصفهان دچار ضرر می‌شوند.
از جمله دیگر ایرادات این قرار داد بند ۲ آن است که پیشنهاد داده شده بود اتحادیه دامداران با کارخانجات یک قیمت بر مبنای بار میکروبی تعیین کنند ولی کارخانه‌دارها زیر بار نرفتند و به همان نرخ ۷۷۰ تومان بسنده کردند.
شفیع الدین ذوالفقاری می افزاید: روال خرید تا اوایل آبان ماه سال جاری نسبتاً خوب بود ولی اتفاقاتی در این عرصه همچون رفع ممنوعیت واردات شیر خشک سبب تغییر این روند شد و از جمله عواملی بود که متضرر شدن دامداران را در ماه‌های اخیر سبب شد.
وی تصریح کرد: با فشارهایی که معاون اول رئیس جمهور به وزیر جهاد کشاورزی برای واردات شیر خشک به کشور اعمال کرد، وزیر حاضر به پذیرش این تصمیم نشد و در نهایت بدون موافقت وزیر و فقط با نظر شخص معاون اول رئیس جمهور پس از دو سال واردات شیر خشک به کشور آن هم با ارز مرجع انجام شدو این اتفاقات منجر به افت ۳۰۰ تومانی قیمت هر کیلو شیر خام در کشور شد.
با بروز این وضعیت سازمان صنعت نیز به کارخانجات این اختیار را داد که شیر خام را با کاهش قیمت از دامدار خریداری کنند و همین موضوع بهانه‌ای برای مسلط شدن کارخانه‌های لبنی بر سر دامداران اصفهانی شد؛ در این دست اندازهای اقتصادی، عده‌ای به سود های کلان رسیدند اما دامداران در فشار به سر می‌برند.
طرح انتزاع راهگشا می‌شود؟
از دیگر درخواست‌های جامعه دامداران، تصویب طرح انتزاع در محلی است که بر اساس این طرح، ستاد پشتیبانی امور دام کشور که اکنون زیر مجموعه وزارت صنعت- معدن و تجارت قرار گرفته به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شود.
نماینده فلاورجان در مجلس در این باره می گوید: طرح انتزاع در هفته‌های آینده در صحن علنی مجلس مطرح می‌شود و به احتمال زیاد رای هم می‌آورد، اما با این وجود اتحادیه دامداران استان اصفهان باید با سایر اتحادیه‌های دامداری در کشور هماهنگی‌های لازم را انجام دهند تا با در جریان قرار گرفتن دیگر نمایندگان مجلس، این طرح به طور ۱۰۰ درصد به تصویب برسد.
سید ناصر موسوی با اشاره به اینکه دولت در یک لحظه تصمیم‌گیری می‌کند، می افزاید: در مورد واردات تذکراتی به وزیر صنعت- معدن و تجارت وارد شده که چرا با تصمیم عجولانه، برخی از فرش به عرش و بعضی دیگر از عرش به فرش می‌رسند.
دامداری یعنی ضرر !
مشکلات دامداری‌ها همواره سبب شده تا قیمت فرآورده‌های گوشتی در بازار بالا و پایین شود و دست‌اندرکاران این بخش نیز از بی‌ثباتی بازار که اجازه برنامه‌ریزی بلندمدت به آن ها را نمی‌دهد گله دارند. طی چند سال گذشته بسیاری از گاوداران گاوهای خود را فروخته‌اند، به طوری که نایب رئیس تعاونی گاوداران متحد استان اصفهان وضعیت دامداران سنتی را به مراتب بدتر از دامداران صنعتی می داند و می گوید: بسیاری از دامداران سنتی، گاوداری و دامداری خود را فروخته‌اند و از کار دامداری دست کشیده‌اند که این کار علاوه بر وارد کردن زیان‌ به اقتصاد، افراد زیادی را هم از نان خوردن باز می دارد.
سید علیرضا علوی‌نیا که یکی از دامداران صنعتی شرق اصفهان است، می افزاید: یک گاو روزانه به طور متوسط ۲۵ کیلو معادل ۲۵ هزار تومان شیر می‌دهد و دقیقا همین مقدار در روز هزینه نگهداری و علوفه گاو می‌شود ؛ با این وضعیت دامداران چگونه می‌توانند به کار خود ادامه دهند.
این عضو صنف دامداران شرق اصفهان اضافه کرد: در حال حاضر این کار برای تولیدکنندگان بزرگ و گاودارانی که در روز بیش از ۵۰ تن شیر تولید می‌کنند به صرفه است و دامداران کوچکی که دامداری آن ها در روز تنها سه تن شیر تولید می‌کنند به هیچ عنوان نمی‌توانند با دیگران رقابت کنند و بیشترین سود عاید دلالان و قصابان می‌شود.
به نابودکشاندن صنعت دامداری عمدی بوده؟
تغییر خوراک دام و همچنین نبود داروهای با کیفیت باعث بروز بیماری‌های متابولیکی یا گوارشی و ایجاد سایر بیماری‌ها در دام ها شده است و این تنها بخشی از آسیب‌هایی است که به دامداران وارد آمده است. از سوی دیگر تصمیمات وزارتخانه‌های ذیربط و نهادهای دولتی سبب شده،تا دامداران کشور با مشکلات جدی مواجه شوند، تصمیماتی که گاوداری‌های صنعتی و کوچک را در خطر جدی حذف از گردونه تولید قرار داده است.
نایب رئیس فراکسیون طرح‌ها و لوایح مهم مجلس شورای اسلامی معتقد است طی سال‌های گذشته با وجود افزایش دانش فنی در زمینه تولید دامی در کشورهای پیشرفته، اما بی‌توجهی مسئولان کشور به این بخش موجب از بین رفتن دام‌های کیفی و مولد شده است.
عباس مقتدایی می گوید: تصمیم اخیر در خصوص محدودیت صادرات شیرخشک از کشور نیز مشکلات دامداران و تولیدکنندگان شیر را افزایش داده است و به نظر می‌رسد این قبیل تصمیمات غیر کارشناسی و عجولانه موجب نابودی این بخش شده است.
نماینده مردم اصفهان عدم حضور جدی و مؤثر اتحادیه‌ها و فعالان این بخش در جلسات تصمیم‌گیری را عامل گرفتن برخی از تصمیمات برخلاف مصالح بخش دامپروری کشور می داند و تاکید می کند: روزهای آینده با بهره‌گیری از ابزار تذکر و سؤال در مجلس شورای اسلامی ابعاد مختلف ضرباتی که به بدنه دامداری کشور وارد شده است، را پیگیری خواهیم کرد، تا مشخص شود آیا به نابودی کشاندن صنعت دامداری، عمدی بوده است، یا تصمیمات غیر کارشناسی گرفته شده است.
وی تصریح می کند: عدم تخصیص نهاده‌های دامی و سوء مدیریت در توزیع کاملا مشهود است و برخی دامداران در مراجعه به دفتر نمایندگی، خواستار مداخله نظارتی نمایندگان مجلس شده‌اند.
اتحادیه دامداران با گلایه‌های بسیار دامداران و توجه نکردن دولت به خواسته‌های آنها رو به رو شده و اکنون این قشر از تولیدکننده با ناامیدی از قرارداد دولتی‌ها، چشم امید خود را به وعده‌ها خوش کرده‌اند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار